Ψήφισμα Συλλαλητηρίου Σταυρού-Να σταματήσει τώρα κάθε δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές


11206098_912303958829627_3602179231397481500_n

Ψήφισμα -μήνυμα προς την κυβέρνηση εξέδωσαν οι κάτοικοι της ΒΑ Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης που διαδήλωσαν χθες Κυριακή 10 Μάηστον Σταυρό κατά της μεταλλουργίας Χρυσού και της εξόρυξης Χαλκού ζητώντας να παγώσει τώρα κάθε δραστηριότητα της εταιρείας στις Σκουριές.

Ακολουθεί το ψήφισμα:

Το εξορυκτικό σχέδιο της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. – θυγατρικής της Eldorado Gold καναδικών συμφερόντων – είναι τεραστίων διαστάσεων και, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, είναι καταστροφικό για το φυσικό περιβάλλον, τις υπάρχουσες οικονομικές δραστηριότητες και την προοπτική βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής. Μια τέτοιου μεγέθους εξορυκτική και μεταλλευτική δραστηριότητα έχει άμεσες και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στην ποσότητα και ποιότητα των νερών, επιβαρύνει την ατμόσφαιρα με επικίνδυνους ρύπους, καταστρέφει σημαντικά οικοσυστήματα, εκθέτει σε άμεσο κίνδυνο την υγεία κατοίκων, εργαζομένων και επισκεπτών.

Η Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., παρά τις πολυάριθμες και τεκμηριωμένες καταγγελίες για παραβιάσεις της νομοθεσίας, συνεχίζει το καταστροφικό της έργο στην Β.Α. Χαλκιδική προσπαθώντας να δημιουργήσει τετελεσμένα. Ταυτόχρονα, προκαλεί κοινωνική ένταση και διαρρηγνύει τον κοινωνικό ιστό, έχοντας επιλέξει να αντιμετωπίσει τις παρανομίες της και την αντιπαράθεσή της με την κυβέρνηση και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, βάζοντας μπροστά τους υπαλλήλους της.

Με δεδομένη την καταστροφή που συντελείται με ταχύτατους ρυθμούς, η κυβέρνηση οφείλει να καταλάβει ότι δεν υπάρχει χρόνος για συζητήσεις, παλινδρομήσεις και αναποφασιστικότητα. Η κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της όλα τα επιστημονικά δεδομένα και την τεκμηρίωση, ώστε να σταματήσει μια παράνομη εταιρεία.

Η προηγούμενη κυβερνητική στρατηγική εστιάστηκε στην εξυπηρέτηση του “επενδυτή” με κάθε κόστος και την ολομέτωπη επίθεση στην τοπική κοινωνία που αντιδρά. Παράλληλα, προσπαθώντας να τρομοκρατήσει και να διαλύσει το κίνημα, ξεκίνησε την ακραιφνή ποινικοποίηση του αγώνα, με αποτέλεσμα σήμερα 350 συναγωνιστές μας να κατηγορούνται, 50 δε από αυτούς με βαρύτατα αδικήματα.

Για τους λόγους αυτούς:

1. Είμαστε απόλυτα αντίθετοι σε κάθε επέκταση των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων
2. Διεκδικούμε τον αποχαρακτηρισμό της περιοχής από μεταλλευτική,
3. Απαιτούμε την αποκατάσταση των περιοχών που έχουν πληγεί από τις, μέχρι σήμερα, μεταλλευτικές και εξορυκτικές δραστηριότητες,
4. Ζητάμε την άμεση απαλλαγή των διωκόμενων συναγωνιστών μας
5. Ζητάμε να υλοποιηθούν άμεσα οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης, όπως εκφράστηκαν τόσο στις προεκλογικές όσο και στις προγραμματικές δηλώσεις .

Να « παγώσει» ΤΩΡΑ κάθε δραστηριότητα της Εταιρίας στις Σκουριές.

 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.