Ούτε ψύλλος στον κόρφο τους


Του Τόλη Παπαγεωργίου

Eννοώ τα ανώτατα στελέχη της Ελληνικός Χρυσός, τον Δημήτρη Κούτρα, τον Πέτρο Στρατουδάκη και τον Μιχάλη Θεοδωρακόπουλο. Και να τι ακριβώς θέλω να πω:

indexΤην Παρασκευή 24 Απριλίου συμμετείχα στο 5ο Διεθνές Φόρουμ “Mineral Resources in Greece” – ένα συνέδριο όπου οι άνθρωποι της εξορυκτικής βιομηχανίας λένε κάθε χρόνο τα ίδια ακριβώς πράγματα για να τα ακούνε μόνο οι ίδιοι, λογαριάζοντας πάντα χωρίς τον ξενοδόχο που δεν είναι άλλος από τις τοπικές κοινωνίες που τους χαλάνε τα σχέδια.

Εκεί, προς έκπληξή μου, βρέθηκα να κάθομαι δίπλα στον CEO της Eldorado Gold, Πωλ Ράιτ. Eίχα ακούσει και διαβάσει τόσα πολλά για αυτόν τον σκληρό και πανέξυπνο CEO που ανέβασε ψηλά την Eldorado Gold και τα κέρδη των μετόχων της. Στους μεγάλους χορηγούς του Φόρουμ ήταν η Eldorado Gold και στους ομιλητές ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός, Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος. Από το ύφος του “αφεντικού” της Eldorado Gold αντιλήφθηκα ότι ο κ. Θεοδωρακόπουλος δεν επρόκειτο να εμφανισθεί. Και πράγματι δεν εμφανίσθηκε. Αυτό είναι το ένα.

Το δυο είναι η αγορά του 95% της Ελληνικός Χρυσός από την Eldorado Gold που ολοκληρώθηκε το Φεβρουάριο 2012 και θεωρήθηκε μεγάλη επιτυχία του Πωλ Ράιτ. Το τίμημα που πλήρωσε η Eldorado Gold για να εξαγοράσει τη European Goldfields δηλαδη το 95% της Ελληνικός Χρυσός ήταν 2,5 δις Καναδικά δολάρια ή περίπου 2 δις ευρώ. Έτσι η αξία της Ελληνικός Χρυσός εκτοξεύθηκε στα 2,1 δις ευρώ, ενώ ο Δημήτρης Κούτρας τα “αγόρασε” από το Ελληνικό Δημόσιο το 2003 για μόλις 11 εκατ. ευρώ που δεν μπήκανε ποτέ στο δημόσιο ταμείο.

Η “υπεραξία” που πλήρωσε ο Πωλ Ράιτ ήταν η διαβεβαίωση των Κούτρα – Στρατουδάκη – Θεοδωρακόπουλου (προέδρου, δ/ντος συμβούλου και γενικού διευθυντή τότε της Ελληνικός Χρυσός) ότι μετά την υπογραφή της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), ήταν απόλυτα εξασφαλισμένες  και όλες οι εγκρίσεις των τεχνικών μελετών και ειδικά η έγκριση της μεταλλουργίας χαλκού-χρυσού που αποτελεί το θεμέλιο και στόχο της συμβασης μεταβίβασης. Ότι δηλαδη αυτό που του πουλούσαν ήταν μια  πλήρως αδειοδοτημένη “επένδυση”.

Το τρία είναι η συνέντευξη του κ. Θεοδωρακόπουλου στο “Ράδιο Θεσσαλονίκη” στις 29 Απριλίου, λίγη ώρα μετά την είδηση ότι το ΥΠΑΠΕΝ επέστρεψε στην Ελληνικός Χρυσός τις τεχνικές μελέτες των μείζονος σημασίας έργων της “χρυσής επένδυσης”, της μεταλλουργίας flash smelting με το εργοστάσιο του θειϊκού οξέος και του νέου εργοστασίου εμπλουτισμού στο Μαντέμ Λάκκο. Τώρα λοιπόν ακούστε (διαβάστε) τι δήλωσε ο κ. Θεοδωρακόπουλος :

Δημοσιογράφος: Τι είναι αυτή η επιστολή που πήρατε από το Υπουργείο που δεν δέχεται τις δυο μελέτες;

Μιχ. Θεοδωρακόπουλος: Όχι ακριβώς δεν δέχεται. Κοιτάξτε να δείτε, η διαδικασία είναι αυτή όταν έχεις τεχνικές μελέτες. Δηλαδή να βοηθήσω λίγο. Το 2012 εγκρίθηκαν οι τεχνικές μελέτες για Ολυμπιάδα και Σκουριές. Εκεί μας είχαν βάλει ως όρο εντός τριετίας να υποβάλουμε τα ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑΤΑ που αφορούν τη μεταλλουργία χρυσού και το νέο εργοστάσιο εμπλουτισμού στην περιοχή του Μαντέμ Λάκκου. Εμείς τα υποβάλαμε εγκαίρως το Δεκέμβριο 2014. Επειδή πέρασαν τέσσερις μήνες χωρίς να εγκριθούν, υποβάλαμε αιτηση στο ΣτΕ για ποιο λόγο καθυστερεί η έγκριση, στις 24 Απριλίου. Στις 28 Απριλίου, το Υπουργείο μας είπε ότι οι μελέτες μας θέλουν κάποιες διορθώσεις, είχε κάποια σχόλια και είχε κάποιες παρατηρήσεις, έτσι λέει η διαδικασία και μας τις επέστρεψε και εντός 45 ημερών να τις διορθώσουμε, αν κρίνουμε ότι πρέπει να διορθωθούν και να τις επανυποβάλουμε.

Έτσι απλά λοιπόν, προφανώς όπως τα λένε και στον Πωλ Ράιτ: “Αν κρίνουμε ότι πρέπει να διορθωθούν”!

Ας δούμε τώρα τι ζητούσε με τις εγκρίσεις Τεχνικών Μελετών της 10.2.2012 η αρμόδια Διεύθυνση Μεταλλευτικών και Βιομηχανικών Ορυκτών (ΔΙΜΕΒΟ) του τότε ΥΠΕΚΑ σχετικά με το εργοστάσιο μεταλλουργίας:

“ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ 6: ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗΣ ΜΟΝΑ∆ΑΣ ΧΑΛΚΟΥ, ΧΡΥΣΟΥ ΚΑΙ ΘΕΙΙΚΟΥ ΟΞΕΟΣ ΜΑΝΤΕΜ ΛΑΚΚΟΥ

9. Μεταλλουργία
Όσον αφορά στη μεταλλουργική επεξεργασία του συμπυκνώματος πυριτών, που περιγράφεται γενικά στη συνημμένη μελέτη, να εξειδικευθεί και συμπληρωθεί σε επίπεδο μελέτης εφαρμογής (engineering). Προς τούτο:
α. Να εκτελεσθεί πρόγραμμα δοκιμών σε κατάλληλη ημιβιομηχανική μονάδα, επί τόπου του έργου,
β. Να υποβληθούν στην αρμόδια Υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ προς έγκριση, ως Προσάρτημα 6 του όρου Γ.3 της παρούσας, οι ειδικές μελέτες που θα αφορούν κάθε μία από τις μοναδιαίες διεργασίες που συνιστούν την ολοκληρωμένη μεταλλουργική μέθοδο επεξεργασίας.
Οι εν λόγω μελέτες να εκπονηθούν απολύτως σύμφωνα με τα έχοντας υπόψη υπό στοιχεία 6 και 7, που κοινοποιήθηκαν στην εταιρία και να βασιστούν επί των αποτελεσμάτων του προγράμματος δοκιμών.
Η γενική κατεύθυνση να είναι η αντιμετώπιση των ζητημάτων:
β1. της συντομότερης δυνατής έναρξης της Φάσης Λειτουργίας Β με στόχο τη μεγιστοποίηση των εγχώρια επεξεργαζόμενων συμπυκνωμάτων,
β2. της αναλογίας των τεχνικών μέσων αξιοποίησης με τη σπουδαιότητα των κοιτασμάτων Ολυμπιάδας και Σκουριών (Αρ. 60 ΜΚ),
β3. της περιεκτικότητας σε ανεπιθύμητα συστατικά της τροφοδοσίας της μεταλλουργίας σε σχέση με την κατανομή τους στα ενδιάμεσα προϊόντα, παραπροϊόντα, προϊόντα και απόβλητα της μεταλλουργίας με γνώμονα πρωτίστως την ασφάλεια του εργασιακού περιβάλλοντος και
β4. της εύρυθμης λειτουργίας της ακολουθούσας την τήξη (downstream) παραγωγικής διαδικασίας, με κριτήρια τη δυνατότητα παραγωγής τελικών προϊόντων, την ποιότητα και εμπορευσιμότητα των προϊόντων αυτών.”

Aυτό σημαίνει ότι το αργότερο μέχρι τις 10.2.2015 η εταιρεία έπρεπε να είχε στο χέρι της τα αποτελέσματα των δοκιμών που εκτέλεσε την προηγούμενη τριετία σε μονάδα μεταλλουργίας στο Μαντέμ Λάκκο σε ημιβιομηχανική κλίμακα, με τροφοδοσία τα συμπυκνώματα από τα μεταλλεύματα Σκουριών και Ολυμπιάδας και να έχουν εξειδικευθεί ΤΑ ΠΑΝΤΑ σε επίπεδο μελέτης εφαρμογής (engineering). Ούτε μονάδα σε ημιβιομηχανική κλίμακα έγινε, ούτε δοκιμές, ούτε engineering έγινε στα τρία χρόνια. Και τώρα όλα αυτά για τον κ. Θεοδωρακόπουλο είναι “κάποιες διορθώσεις, κάποιες παρατηρήσεις και κάποια σχόλια” που “αν εμείς το κρίνουμε” θα δοθούν μέχρι τις 12 Ιουνίου 2015 στο ΥΠΑΠΕΝ. Αν “δεν το κρίνουν”, γιατί δεν έχουν τίποτα παραπάνω να δώσουν, δεν έχουν άλλη επιλογή από το να τα μαζέψουν και να φύγουν.

Δεν γνωρίζουμε τις ανταλλαγές απόψεων για τα πιο πάνω θέματα μεταξύ του CEO Πωλ Ράιτ και των τριών αυτών στελεχών της Ελληνικός Χρυσός. Το βέβαιο πάντως είναι ότι τα 2 δις ευρώ της αγοράς και όσα δαπανήθηκαν μέχρι σήμερα για την “επένδυση”, ο κ. Ράιτ μόνο από το Ελληνικό Δημόσιο δεν μπορεί να τα απαιτήσει, αφού οι τρεις του πούλησαν φύκια για μεταξωτές κορδέλες, δηλαδη μια επένδυση που όχι μόνο ΔΕΝ είναι πλήρως αδειοδοτημένη αλλά που, έτσι που τα κατάφεραν οι τρεις, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να αδειοδοτηθεί.

Το πιο ωραίο όμως που είναι και το κερασάκι στην τούρτα είναι η εξής αναφορά στις δυο εγκρίσεις Τεχνικών Μελετών που προαναφέραμε:

“Η έγκριση του συνόλου των προσαρτημάτων και τεχνικών μελετών όλων των υποέργων που συνιστούν το επενδυτικό σχέδιο των μεταλλείων Κασσάνδρας θα επέχει θέση οριστικής έγκρισης του αναθεωρημένου επενδυτικού σχεδίου των μεταλλείων Κασσάνδρας, κατά την έννοια τού άρθρου 3 παρ.2 έως 5 της Σύμβασης Μεταβίβασης”.

Η οριστική έγκριση του “αναθεωρημένου” επενδυτικού σχεδίου θα κλείσει τον κύκλο της αδειοδότησης της “επένδυσης”. Χωρίς έγκριση του ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑΤΟΣ της μεταλλουργίας, δεν μπορεί να υπάρξει ολοκλήρωση της αδειοδότησης.

Ούτε ψύλλος στον κόρφο σας, ανώτατα στελέχη της Ελληνικός Χρυσός. Και σε άλλα με υγεία, κ. Ράιτ.


2 απαντήσεις στο “Ούτε ψύλλος στον κόρφο τους”

  1. Θα παρακαλούσα κάποιος να μου εξηγήσει πώς γίνεται όταν η συζήτηση πάει στην περίπτωση ακύρωσης μόνο του έργου των Σκουριών, με συνέχιση χωρίς επέκταση των άλλων έργων σε Ολυμπιάδα και Μαύρες Πέτρες, να προβάλλεται από την Ελληνικός Χρυσός πως Σκουριές και Ολυμπιάδα συνιστούν παραγωγικά ένα έργο ενιαίο και αδιάσπαστο, ενώ τώρα που το ΥΠΑΠΕΝ στριμώχνει την εταιρεία με το θέμα της μεταλλουργίας να ακούμε από μέρους της πως το στρίμωγμα αφορά την Ολυμπιάδα μόνο και δεν έχει να κάνει σε τίποτα με τις Σκουριές;
    Μα τις Σκουριές και τον χαλκό της δεν προβάλλουν ως το ουκ άνευ για τη μεταλλουργία;
    Γιατί επίσης, μέχρι να ξεκαθαρίσει το θέμα, τουλάχιστον μέχρι το χρονικό όριο που έθεσε το ΥΠΑΠΕΝ για να απαντήσει η εταιρεία, δεν έχει επιβληθεί αναστολή κάθε εξόρυξκτικής δράσης στις Σκουριές;

  2. Αγαπητε μου Τολη
    Πρέπει να σε ενημερώσω ότι δεν είμαι πια μεγαλοστέλεχος της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, αν και νομίζω είναι τιμή μου οι αντικαταστάτες μου. Σημείωσε σε παρακαλώ ότι δεν εχω μετακινηθεί από την αρχική μου αποψη-πρόταση ούτε βήμα. Και η αποψη και η πρόταση είχαν και έχουν τόση κοινωνική ευαισθησία και κυρίως προοπτική που ήμουν, είμαι και θα είμαι περήφανος. Ανεξάρτητα από αυτά, ΕΣΥ ειδικά ξέρεις ότι όταν εχω άποψη δεν απολογούμαι σε κανέναν και δεν δίνω εξετάσεις ούτε σε “κοκινσταδόρους” ούτε σε κοινωνικούς λακέδες. Μέχρι να επαναπροσδιοριστώ, (προφανώς το παλεύω!!!) θα σε παρακαλούσα να μήν ξαναχρησιμοποιήσεις το ονομα μου και μάλιστα χωρίς λόγο. Σε γενικές γραμμες εγώ προσπάθησα να χτίσω και συ ψάχνεις υπόσταση στα χαλάσματα και μάλιστα μαζί με ανθρώπους που σε πραγματικά δύσκολες εποχες κρατούσαμε την ίδια “σημαία”.Και γι αυτό είμαι περήφανος.
    Ευχαριστώ πολυ
    πμσ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.