Θεσσαλονίκη: Πολύ πετυχημένη η εκδήλωση για τις Σκουριές στην ελεύθερη ΕΡΤ3


Μαριάννα Τσακίρη,
«Ξεκίνημα» Θεσσαλονίκης

 ERTskouriesa

Πολύ μεγάλη συμμετοχή και ενδιαφέρον είχε η εκδήλωση που διοργάνωσε το «Ξεκίνημα» Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 24/4 στο στούντιο της ελεύθερης ΕΡΤ3.

Το στούντιο αποδείχτηκε μικρό για τις ανάγκες μας, καθώς οι 110 καρέκλες ήταν γεμάτες και υπήρχαν πολλοί που παρακολούθησαν  την εκδήλωση στις σκάλες ή ακόμα και όρθιοι, ενώ άλλοι δεν χωρούσαν και παρακολουθούσαν από το ηχείο έξω από το στούντιο ή στο φουαγιέ!

Και πέρα από τους παρευρισκόμενους πολλοί άλλοι, που δεν μπορούμε να υπολογίσουμε παρακολούθησαν ζωντανά το πρώτο μέρος μέσα από το διαδίκτυο και το ertopen.com.


Η μεγάλη συμμετοχή αντανακλά το ενδιαφέρον και την αγωνία του κόσμου για το τι συμβαίνει πραγματικά στις Σκουριές και πως μπορεί να σταματήσει το έργο.
Η εκδήλωση χωρίστηκε σε δύο μέρη: το πρώτο, που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, συντονίστηκε από τον Στέλιο Νικητόπουλο και αποτελούνταν από τις εισηγήσεις, ενώ το δεύτερο δεν μεταδόθηκε ζωντανά και αποτελούνταν από τη συζήτηση και τις τοποθετήσεις από τον κόσμο που είχε έρθει να παρακολουθήσει.

Το κλίμα που επικράτησε σε όλη την εκδήλωση ήταν μια πιστή αντανάκλαση του τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο κίνημα: αγωνία, ερωτηματικά προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, θυμός, αλλά πάνω από όλα πείσμα και πίστη ότι αυτό το κίνημα μπορεί να τα καταφέρει.

Την εκδήλωση άνοιξε και παρουσίασε εκ μέρους της ΕΡΤ3 ο Στέλιος Νικητόπουλος ο οποίος συντόνισε και το πρώτο μέρος, ενώ εκ μέρους του Ξεκινήματος την συζήτηση άνοιξε η Μαριάννα Τσακίρη, κάνοντας μια αποτίμηση της ιστορικής κρισιμότητας της περιόδου που ζούμε και θέτοντας το πλαίσιο των ζητημάτων προς συζήτηση για την συγκεκριμένη εκδήλωση: ποιο ρόλο μπορεί να παίξει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο κίνημα και αν έχει τα νομικά όπλα να ακυρώσει την «επένδυση», τι συμβαίνει με τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων καθώς και με τις θέσεις εργασίας τους που θα χαθούν, αν κινδυνεύει με πρόστιμο η κυβέρνηση αν ακυρώσει το έργο, πως αντιμετωπίζει το κίνημα την αστυνομία, την δικαστική εξουσία και τα ΜΜΕ που συνεχίσουν να είναι εχθρικά απέναντι του και τι θα κάνει για το κλίμα εμφυλίου που στήνει η εταιρεία στην περιοχή.

Πρώτος ομιλητής ήταν ο Νίκος Αναστασιάδης, μέλος του Ξεκινήματος και της Επιτροπής Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη, ο οποίος αναφέρθηκε στην κυβέρνηση και στις συγκεκριμένες αποφάσεις που πρέπει να πάρει για να σταματήσει το έργο, με συγκεκριμένα στοιχεία απέδειξε ότι το πρόστιμο που απειλούν τα ΜΜΕ ότι θα υπάρξει σε περίπτωση ακύρωσης στο δημόσιο είναι μια κούφια απειλή, ότι το κίνημα πρέπει να έχει συγκεκριμένες προτάσεις για τις θέσεις εργασίας που θα χαθούν ώστε να πιέσει την κυβέρνηση για χρηματοδότηση και ανάπτυξη στην περιοχή και τέλος ότι το κίνημα έχει όχι μόνο την δύναμη να νικήσει με την μαζικότητα του, αλλά και να απαντήσει στην προπαγάνδα της εταιρείας. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να σταθεί στο πλευρό του κινήματος και να εκπληρώσει άμεσα τις υποσχέσεις της, είπε.

Στην συνέχεια, η Μαρία Καδόγλου από το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων έκανε μια πολύ περιγραφική ανάλυση για το πώς η κυβέρνηση μπορεί να ακυρώσει νομικά την σύμβαση χωρίς συνέπειες βάζοντας τέλος στην παραφιλολογία των ημερών πάνω στο θέμα. Επίσης μιλώντας για το τι παρατυπίες έχει κάνει τελικά η Eldorado πρότεινε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να κοιτά τις επιμέρους άδειες, αλλά συνολικά το έργο και την έγκριση περιβαλλοντικών όρων που πάσχει. Τέλος, στάθηκε και εκείνη στη δύναμη του κινήματος και στο πως μόνο αυτό μπορεί να πιέσει την κυβέρνηση.

Ο Γιώργος Ταραζάς, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Μεγάλης Παναγιάς, έδωσε μια πιο δυναμική χροιά στη συζήτηση μιλώντας για τα χρόνια αυτού του αγώνα, αλλά και την πολιτική δύναμη που έχει το κίνημα ενώ έδωσε και μια νέα οπτική μιλώντας πέρα από το χρυσό και για τις σπάνιες γαίες οι οποίες είναι πολύτιμες και εξάγονται σε μορφή αποβλήτων στην Κίνα.

Τέλος, ο Γιώργος Κυρίτσης, δικηγόρος των αγωνιζόμενων κατοίκων της Χαλκιδικής, τόνισε ότι το κίνημα δεν φοβάται τίποτα, όλες οι κατηγορίες είναι παράνομες και μόνος στόχος είναι να κάμψουν το κίνημα. Δήλωσε ότι η αστική νομιμότητα είναι παγίδα για το κίνημα, ότι τέτοιες εταιρείες σε περιόδους κρίσης πλουτίζουν και χρειάζεται πολιτική βούληση εκ μέρους της κυβέρνησης για να έρθει σε ρήξη με συγκεκριμένα και μεγάλα συμφέροντα.

Υπήρξε σύνδεση μέσω skype με την Νέλλη Ψαρρού που αναφέρθηκε πιο αναλυτικά  σε ζητήματα που αφορούν τα παλιά μεταλλεία στην Ολυμπιάδα και στη σύνδεση των εξελίξεων για το θέμα των Σκουριών με τις συνολικότερες εξελίξεις για την καταστολή (πχ κουκουλονόμος). Δυστυχώς λόγω τεχνικών προβλημάτων δεν καταφέραμε να ακούσουμε την ομιλία του Κώστα Φωτεινάκη από τους Φίλους της Φύσης για το θέμα της Διατλαντικής Εμπορικής Συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ που αν ψηφιστεί θα επηρεάσει και το συγκεκριμένο θέμα.

Στην κουβέντα που ακολούθησε ακούστηκαν πολλές και διαφορετικές απόψεις, αντανακλώντας το κλίμα αναζήτησης που υπάρχει στο κίνημα, αλλά και τις διαφορετικές εκτιμήσεις για το πως θα προχωρήσουμε, που είναι αναπόφευκτες σε μια περίοδο που έχουν αλλάξει πολλά.

Πιστεύουμε ότι η εκδήλωση πέτυχε το στόχο της να ανοίξει με έναν παραγωγικό τρόπο την δημόσια συζήτηση γύρω από την κατεύθυνση του κινήματος και νομίζουμε ότι χρειάζεται αυτή να συνεχιστεί στα όργανα του κινήματος, στις λαϊκές συνελεύσεις, στις επιτροπές, στα κοινά συντονιστικά, κτλ.

Κοινός τόπος της εκδήλωσης ήταν ότι προχωράμε μαζικά και δυναμικά μέχρι να πετύχουμε την ακύρωση της σύμβασης της Eldorado και το σταμάτημα της εξόρυξης στην περιοχή!

ΥΓ: Τις επόμενες μέρες θα δημοσιευτεί βίντεο από την εκδήλωση

Διαβάστε ακόμα:

Πως θα σταματήσει η εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές;

– Κινδυνεύει με πρόστιμο η κυβέρνηση αν ακυρώσει τη σύμβαση στις Σκουριές;

Γιατί δεν ακυρώνει η κυβέρνηση τη σύμβαση με την Eldorado;

– Ν. ΨΑΡΡΟΥ: Ελληνικός Χρυσός: τι λένε εργαζόμενοι για θέσεις εργασίας, απεργίες και εργατικά ατυχήματα (μέρος Α)

N. ΨΑΡΡΟΥ: Ελληνικός Χρυσός: τι απαντούν τα σωματεία για αντισυγκεντρώσεις, αριθμό εργαζομένων κ.ά. (Μέρος Β’)

– Eυτυχώς, δεν είναι μόνο ΑΥΤΗ η «πραγματική κοινωνία» της Β. Χαλκιδικής


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.