“Tο ελληνικό διαδίκτυο εκφράζει το κοινό αίσθημα που είναι κατά της επένδυσης των μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές”


Mια πολύ καλή ανάλυση από το palo.gr
Νίκος Αρβανίτης/Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

H μεγάλη συγκέντρωση των μεταλλωρύχων από τη Χαλκιδική στο Σύνταγμα με στόχο να ακούσει η κυβέρνηση το αίτημά τους για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας τους στα μεταλλεία χρυσού στις Σκουριές έγινε το επίκεντρο της επικαιρότητας. Οι διαδηλωτές ξεπέρασαν τους 6.000 και είχαν κεντρικό σύνθημα το «Τσίπρα, δώσε λύσεις και όχι απολύσεις».

Το θέμα των μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές έχει κατά καιρούς απασχολήσει την κοινή γνώμη τόσο με τις συγκρούσεις αστυνομικών και τοπικής κοινωνίας που αντιδρά στην επένδυση όσο και για την κόντρα της εταιρείας με το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης. Το συγκεκριμένο θέμα απασχόλησε και το ελληνικό διαδίκτυο και με τη βοήθεια του paloPro εξετάζουμε τις αντιδράσεις του για την χρονική περίοδο 14/04 -16/04 2015.

Τα στοιχεία του paloPro για τα social media, blogs, sites εμφανίζουν πρώτους σε αναφορές τους μεταλλωρύχους στις Σκουριές με 15701 συνολικές αναφορές, ενώ με συγκριτικά πολύ λιγότερες ακολουθεί ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης ο οποίος συγκεντρώνει 1854 συνολικές αναφορές.

Τα συναισθήματα του ελληνικού διαδικτύου παρουσιάζουν διαφορετική εικόνα για τις υπό εξέταση οντότητες. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης συγκεντρώνει περισσότερα θετικά συναισθήματα 789 έναντι 356 αρνητικών, ενώ οι μεταλλωρύχοι στις Σκουριές περισσότερα αρνητικά συναισθήματα, 3538 έναντι 2890 θετικών.

Το Twitter αποδεικνύεται και για τους δύο ο ρυθμιστής του αριθμού των συναισθημάτων τους. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης καταγράφει 443 θετικά έναντι 262 αρνητικά, ενώ οι μεταλλωρύχοι 3210 αρνητικά έναντι 2499 θετικά.

H θεματολογία  που κυριάρχησε στο ελληνικό διαδίκτυο για τα μεταλλεία χρυσού στις Σκουριές σύμφωνα με το εργαλείο Top 10 Topics του paloPro διαμορφώθηκε με βάση τα ακόλουθα δημοσιεύματα:

  • Το δημοσίευμα από το 1996 με το οποίο επέλεξε να ασκήσει κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για τις Σκουριές ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Παρουσίασε απόκομμα εφημερίδας από το 1996 όταν οι μεταλλωρύχοι της περιοχής πραγματοποιούσαν απεργίες ζητώντας να δώσει η τότε κυβέρνηση λύση για να μην κλείσουν τα μεταλλεία και χάσουν τις δουλειές τους. Στην εφημερίδα απεικονίζονται ο τότε πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος και οι Ασημίνα Ξηροτύρη και Γιάννης Μπαλάφας με στολές μεταλλωρύχων να έχουν κατέβει στις στοές και να εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στις κινητοποιήσεις.
  • Τη θερμή υποδοχή που επιφύλασσαν οι συγκεντρωμένοι μεταλλωρύχοι στον βουλευτή της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος πήγε στη συγκέντρωση, έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Εν μέσω χειροκροτημάτων ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε στους παρευρισκόμενους ότι «Δεν υπάρχει περίπτωση να τους αφήσουμε να σας κλείσουν τα σπίτια και να σας πετάξουν στο δρόμο»
  • Την ανακοίνωση του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με την κινητοποίηση των εργαζομένων στα μεταλλεία Χαλκιδικής. Το υπουργείο στρέφεται κατά της  Eldorado Gold, κατηγορώντας την ότι «χρησιμοποιεί τους εργαζομένους και τις ανησυχίες τους για να συγκαλύψει παράνομες, αυθαίρετες και αντιπεριβαλλοντικές συμπεριφορές που απειλούν τη Χαλκιδική και τους πολίτες της»

Συμπερασματικά τα ποιοτικά και ποσοτικά δεδομένα του paloPro μας δείχνουν ότι το ελληνικό διαδίκτυο εκφράζει το κοινό αίσθημα που είναι κατά της επένδυσης των μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές. Η κυβέρνηση με την πολιτική που υιοθέτει απηχεί τις θέσεις της πλειοψηφίας της τοπικής κοινωνίας που ανησυχεί για τις επιπτώσεις της εξόρυξης χρυσού πάνω στο περιβάλλον.

Η ανάλυση έγινε με την υπηρεσία paloPro, το πιο ολοκληρωμένο εργαλείο διαχείρισης φήμης στο διαδίκτυο.
Για μία δωρεάν δοκιμή της υπηρεσίας μας επικοινωνήστε στο: [email protected].

Μία απάντηση στο ““Tο ελληνικό διαδίκτυο εκφράζει το κοινό αίσθημα που είναι κατά της επένδυσης των μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές””

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.