Όταν τα μίντια λατρεύουν την εργατική τάξη και ο Άδωνις ηγείται των «αγώνων» της


e6804-173390-metallwryxoisyntagma111a
Σχόλιο από το «Ξεκίνημα»

Ξεπέρασαν κάθε όριο οι δυνάμεις του κατεστημένου, κόμματα και ΜΜΕ, προβάλλοντας την πορεία των υπαλλήλων της Eldorado Gold στην Αθήνα.

Τόσος χρόνος από τα ΜΜΕ δεν αφιερώθηκε ποτέ για κανένα αγώνα εργαζομένων. Και, μέχρι σήμερα, όποτε τα ΜΜΕ αφιέρωναν κάποιο χρόνο σε απεργιακούς ή άλλους αγώνες ήταν για να τους σπιλώσουν, να τους καταγγείλουν, να εξηγήσουν πόσο βλάπτουν την οικονομία και την ανάπτυξη, να δημιουργήσουν κλίμα εναντίον τους και να στηρίξουν τις αποφάσεις των δικαστηρίων που σχεδόν πάντα τις έβγαζαν παράνομες, καταχρηστικές κοκ.

Οι εργαζόμενοι της Eldorado Gold που έτυχαν μιας τέτοιας ευνοϊκής μεταχείρισης θα έπρεπε να σκεφτούν σοβαρά το τι ρόλο έχει επιλέξει γι’ αυτούς το κατεστημένο και σε ποιο δρόμο τους οδηγεί. Θα έπρεπε επίσης να αναλογιστούν σε τι παιγνίδι τους έχουν τοποθετήσει σαν πιόνια, όταν μπροστά στην πορεία τους βρίσκονται άτομα όπως o Άδωνις Γεωργιάδης.

Για τον μέσο εργαζόμενο και πολίτη, μόνο και μόνο το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι της Eldorado Gold τυγχάνουν τέτοιας υποστήριξης απ’ αυτούς που πολέμησαν με τόση μανία κάθε άλλο εργατικό και λαϊκό κίνημα, θα πρέπει να είναι αρκετό για να βγουν τα απαραίτητα συμπεράσματα.

«Αγώνας λουξ» – με όλα τα κομφόρ και τις ανέσεις. Έτσι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο «αγώνας» των εργαζομένων αυτών. Με πληρωμένα τα μεροκάματά τους, με πληρωμένες τις μετακινήσεις τους και τα όποια άλλα έξοδα, ακόμα και με… ασθενοφόρα να συνοδεύουν την πορεία τους σε περίπτωση ατυχήματος! Με την εταιρεία στο πλευρό τους! Με τα ΜΜΕ στο πλευρό τους! Είχε ποτέ οποιοσδήποτε άλλος εργαζόμενος τέτοια μεταχείριση; 

Έχοντας κάνει όμως αυτές τις διαπιστώσεις, δεν σημαίνει ότι πρέπει οι εργαζόμενοι αυτοί να αντιμετωπίζονται σαν εχθροί που πρέπει να εξοντωθούν! Γιατί σε μια τέτοια περίπτωση θα γίνουν ορκισμένοι εχθροί του κινήματος, προκαλώντας μια μαζική κι εξαιρετικά βλαπτική για τις τοπικές κοινωνίες διάσπαση, μια μόνιμη σύγκρουση, μια χωρίς τέλος βεντέτα, μέσα στις γραμμές του κινήματος (και των μελλοντικών κινημάτων) στην περιοχή.

Οι εργαζόμενοι αυτοί ενδιαφέρονται για τις δουλειές τους (κι όχι… «για την ανάπτυξη», όπως έγραφαν οι πικέτες που τους έδωσαν να κρατάνε) φοβούνται την ανεργία. Αυτό το πρόβλημα είναι υπαρκτό και είναι πραγματικά μεγάλο! Το κίνημα ενάντια στην εξόρυξη, επομένως, πρέπει να πάρει θέση για το τι πρέπει να γίνει με το θέμα της μαζικής ανεργίας που θα προκύψει στην περιοχή από το κλείσιμο του χρυσωρυχείου.

Αυτό σημαίνει να απαιτήσει από την κυβέρνηση δύο πράγματα.

1. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει άμεσα στο να κάνει πράξη τις προεκλογικές υποσχέσεις της για κλείσιμο της Eldorado Gold. Η Eldorado δεν αντιμετωπίζεται με «εφαρμογή της νομιμότητας» αλλά με πολιτικές αποφάσεις. Στην πραγματικότητα η Eldorado, όσο και να απειλεί, δεν μπορεί ουσιαστικά να κάνει τίποτα αν η κυβέρνηση αποφασίσει να την διώξει από τη χώρα. [1]

2. Το διώξιμο της Eldorado από μόνο του δεν λύνει το πρόβλημα. Αν το αποτέλεσμα είναι η μαζική ανεργία, το κλείσιμο της εξόρυξης θα μετατραπεί σε μπούμερανγκ και για το κίνημα και για την κυβέρνηση. Γι’ αυτό είναι απολύτως απαραίτητο η κυβέρνηση να προτείνει και να στηρίξει, σε συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες, σχέδιο για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. [2]

_____________________

[1] http://www.xekinima.org/arthra/view/article/kindyneyei-me-prostimo-i-kybernisi-an-akyrosei-ti-symb/
[2] http://www.xekinima.org/arthra/view/article/giati-den-akyronei-i-kybernisi-tin-symbasi-me-tin-eldorado/

Μία απάντηση στο “Όταν τα μίντια λατρεύουν την εργατική τάξη και ο Άδωνις ηγείται των «αγώνων» της”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.