“ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ”: Άρθρα με το κιλό υπέρ της Eldorado Gold


2-768x512Σύμφωνα με τα ιστολόγια της εταιρείας, το φύλλο της 11-4-2015 του Θεσσαλονικιώτικου “ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΥ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ” φιλοξενούσε ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά τρία άρθρα υπέρ της Eldorado Gold και μάλιστα από διαφορετικούς αρθρογράφους! Συγκεριμένα:

ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΞΕΝΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΠΗΓΗ: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, του Γιώργου Μητράκη 11/04/2015

ΣΚΟΥΡΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ
ΠΗΓΗ: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, του Στράτου Σιμιτζή 11/04/2015

ΠΑΣΣΑΛΟΣ ΠΑΣΣΑΛΩ ΕΚΚΡΟΥΕΤΑΙ…
ΠΗΓΗ: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, του Παντελή Αφθονίδη, 11/04/2015

Για το επίπεδο της δημοσιογραφίας, ας μη συζητήσουμε καλύτερα… Ο πρώτος – Γιώργος Μητράκης – “είδε” οτι στις 5 Απριλίου στις Σκουριές είχαμε “συγκέντρωση των εργαζομένων στα μεταλλεία και αντί-συγκέντρωση όσων αντιδρούν στην επένδυση”! Βασιλικότερος του βασιλέως ο κ. Μητράκης μια και ακόμα και οι εργαζόμενοι παραδέχονται ότι ήταν αντισυγκέντρωση αυτό που κάνανε. Υπενθυμίζουμε ότι κ. Μητράκης ήταν ο ένας εκ των επτά δημοσιογράφων που πήγαν στο πληρωμένο ταξιδάκι που οργάνωσε η Eldorado Gold  στηνν Τουρκία πριν από δυο χρόνια και επέστρεψαν με Επτά μείον ένα χρυσωμένα δημοσιεύματα.

Ο δεύτερος – Στράτος Σιμιτζής, μάλλον ο διακριτικότερος εκ των τριών – αφού ξεκαθαρίζει ότι “δεν το κατέχει το θέμα” συνεχίζει: “Το άλλο περίεργο είναι να έχει μία χώρα χρυσό στα σπλάχνα της και να αντιδρούν πολλοί στην εξόρυξη και αξιοποίησή του. Προφανώς τέτοια χώρα δεν υπάρχει σ’ ολόκληρη την υφήλιο”! Να ενημερώσουμε τον αδαή δημοσιογράφο που ούτε μια ματιά στο Google δεν έριξε, οτι ΠΑΝΤΟΥ στην υφήλιο όπου υπάρχουν ή προτείνονται τέτοια έργα υπάρχουν τεράστιες αντιδράσεις από τους τοπικούς πληθυσμούς. Μα ΠΑΝΤΟΥ…

Ο τρίτος – Παντελής Αφθονίδης – αρχικά δέχεται ως αξίωμα τη θέση της εταιρείας ότι “Δεν υφίσταται ούτε νομικό, ούτε περιβαλλοντικό πρόβλημα”, ενώ υφίστανται και τα δυο και αν δεν έχει τα στοιχεία πολύ ευχαρίστως να του τα στείλουμε και να δούμε τι θα γράψει μετά… Και συνεχίζει με τον εξής αχτύπητο συλλογισμό: “αν στη θέση αυτών που δουλεύουν τώρα στην εταιρεία δούλευαν οι άλλοι, αυτοί που τώρα αντιδρούν, θα ζητούσαν να κλείσει η εταιρεία; Γιατί οι κάτοικοι της Πτολεμαΐδας δέχονται να δουλεύουν κάτω από αποδεδειγμένα ανθυγιεινές συνθήκες στα λιγνιτωρυχεία και δε ζητούν το κλείσιμό τους;”. Η εύκολη απάντηση, κ. Αφθονίδη, είναι “γιατί, έτσι που κατάντησε ο τόπος τους, δεν έχουν άλλη επιλογή”. Και εμείς για αυτό ακριβώς αγωνιζόμαστε. Για να έχουμε επιλογή.

Για όσους ενδεχομένως αναρωτιούνται για αυτή την ιδιαίτερα “θερμή” σχέση με την  Εldorado, που δεν είναι η πρώτη φορά που αποκαλύπτεται, επισημαίνουμε ότι η εφημερίδα ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ανήκει στην τριάδα της “αντικειμενικής” ενημέρωσης Μπόμπολας-Ψυχάρης-Μπακατσέλος. Από το site του ΠΗΓΑΣΟΥ:

“Η Ανώνυμη Εταιρία υπό την επωνυμία “Εκδοτική Βορείου Ελλάδος Α.Ε.” ιδρύθηκε το 1996, από το Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη, τον Όμιλο Επιχειρήσεων Μπακατσέλου και την ΠΗΓΑΣΟΣ ΑΕ.”

Τέλος, στη σελίδα Ομάδα συμπαράστασης στους κατοίκους της Ιερισσού (και πέριξ) διαβάζουμε

“Ο Αγγελιοφόρος είναι η ίδια εφημερίδα, της παραπάνω τρόικας, που εχει απλήρωτους εργαζόμενους και τα τελευταία χρόνια έχει δοκιμάσει όλη την γκάμα των μνημονιακών μέτρων: απολύσεις, εκβιαστικές αποχωρήσεις, μειώσεις μισθών, μονομερείς περικοπές, εκ περιτροπής εργασία, ατομικές συμβάσεις, πολύμηνες καθυστερήσεις στην καταβολή της μισθοδοσίας. Ο Αγγελιοφόρος πήρε και κρατική χρηματοδότηση άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ, την οποία ενέκρινε εν μέσω μνημονίου η προηγούμενη κυβέρνηση. Ωστόσο, μόλις πήρε τα χρήματα για να καταβάλει τα οφειλόμενα σε δημόσιο, ταμεία και εργαζόμενους, έθεσε σε κίνηση τη διαδικασία ένταξης της επιχείρησης στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα”.

Αυτά με την ”αντικειμενική ενημέρωση”…

5 απαντήσεις στο ““ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ”: Άρθρα με το κιλό υπέρ της Eldorado Gold”

  1. (Γιατί οι κάτοικοι της Πτολεμαΐδας δέχονται να δουλεύουν κάτω από αποδεδειγμένα ανθυγιεινές συνθήκες στα λιγνιτωρυχεία και δε ζητούν το κλείσιμό τους;». Η εύκολη απάντηση, κ. Αφθονίδη, είναι «γιατί, έτσι που κατάντησε ο τόπος τους, δεν έχουν άλλη επιλογή». Και εμείς για αυτό ακριβώς αγωνιζόμαστε. Για να έχουμε επιλογή.)

    Ακριβώς κύριε τάδε και κύριε δείνα! Διότι κατάντησαν στον τόπο τους να μην έχουν άλλη επιλογή παρά τη συνέχεια της καταστροφής, την οσφυοκαμψία και την συγκατάνευση. Αντί ενός παχυλού μισθίου. Λύτρα, δηλαδή, για να κλείσουν τα μάτια και τα στόματα. Ότι ακριβώς γίνεται στην Λάρυμνα με την ΛΑΡΚΟ. Μπουκώνουν τα στόματα για να κλείσουν τα μάτια. Μόνο που στην Πτολεμαΐδα και στην Λάρυμνα είναι πολύ αργά για δάκρυα… Αναφέρομαι στην Λάρυμνα ως τόπο καταγωγής μου, γνωρίζοντας αυτόν τον σύγχρονο Κρανίου Τόπο τα τελευταία σαράντα χρόνια. Όπου δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής. Όπου οι συνειδήσεις έχουν αλλοτριωθεί περισσότερο από το τοπίο. Όπου είναι αδιανόητη οποιαδήποτε αντίδραση. Όπου είναι κατεστραμμένος σε γη και θάλασσα. Όπου κυκλοφορούν στους δρόμους της ομιλούντα φαντάσματα με την τσέπη γεμάτη ευρώπουλα. Όπου έχουν εγκλιματιστεί εδώ αρκετές δεκαετίες στην περιβάλλουσα πραγματικότητα και αρνούνται να την βελτιώσουν, έστω και επιφανειακά. Πριν αρκετά χρόνια ενδιαφέρθηκε η Greenpeace για την τραγικότητα της κατάστασης αντιδρώντας στις μαούνες που όλο το 24ωρο αφοδεύουν (κυριολεκτικά) στερεά λύματα στη μέση του Ευβοϊκού κόλπου. Ξέρετε ποιοι τους επιτέθηκαν με πέτρες και μέταλλα;;; Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ!!! Μάλιστα! Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, που τυγχάνει να είναι και Λαρυμναίοι! Έκτοτε σε όποιον τύχει να εγείρει αντιρρήσεις ή να αμφισβητήσει την περιβαλλοντική πολιτική της ΛΑΡΚΟ του έχουν τάξει ότι θα αποτελέσει οικοδομικό υλικό για τα χαντάκια του χωριού! Ώρες – ώρες λέω (και τελευταία όλο και συχνότερα) ότι είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Τι τα θες; Ψευτορωμέϊκο! Όμως, προσέξτε αδέλφια. Αδέλφια που είστε θύματα της Eldorado προσέξτε. Ουδεμία σχέση έχετε εσείς με τα Λαρκικά υποπροϊόντα. Εσείς κατανοήσατε νωρίς την επερχόμενη καταστροφή. Έτυχε να έχετε και φωτεινούς οδηγούς. Ακολουθήστε τους. Καλού – κακού πάτε μια βόλτα στην Λάρυμνα να απολαύσετε το ουζάκι σας με θέα τη ΛΑΡΚΟ και κάντε την σύγκριση με τον τόπο σας που ακόμα δεν έχει υποστεί ανεπανόρθωτες καταστροφές. Προνοείστε αδέλφια. Προνοείστε. Προ πάντων όμως πολεμείστε την οσφυοκαμψία και την εθελοδουλία!
    Έρρωσθε πατριώτες αγωνιστές των Σκουριών
    Κ. Κούρος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.