Έκαψαν ξανά το σπίτι του Στέφανου Κόλλια στην Καλοσκοπή Φωκίδας


OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Το σπίτι του Στέφανου Κόλλια στις φλόγε, έξι χρόνια πριν,
στις 29 Μάρτη 2009

Κείμενο που ανέβασαν συντοπίτες του Στέφανου Κόλλια στο indymedia:

“Ξημερώματα Κυριακής 29 Μαρτίου 2015 και ακριβώς έξι χρόνια μετά από τον πρώτο εμπρησμό που έγινε στις 29 Μαρτίου το 2009,  ξαναπυρπολούν το σπίτι του Στέφανου Κόλλια στην Καλοσκοπή (Κουκουβίστα) Φωκίδας .

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως στο παρελθόν προηγήθηκε μια απόπειρα εμπρησμού , που διαπιστώθηκε από τους ιδιοκτήτες του σπιτιού το βράδυ του Σαββάτου, αλλά επειδή μάλλον δεν ήταν αποτελεσματική,  οι εγκληματίες επανήλθαν το ίδιο βράδυ  για να το κάψουν ολοσχερώς.

Ο δεύτερος ολοκληρωτικός εμπρησμός είναι μήνυμα στο Στέφανο,  που είχε αποφασίσει να ξαναγυρίσει στο χωριό με την σύντροφο του  για να μείνουν  μόνιμα, ότι είναι ανεπιθύμητος  και αυτό το μήνυμα φέρει φασιστική και μαφιόζικη  υπογραφή.

Οι εμπρηστές όποιοι και αν είναι , κουκουλοφόροι άμισθοι ή έμμισθοι , με πρακτικές φασιστικές και μαφιόζικες,θεωρούν ότι το χωριό τους ανήκει και ότι μπορούν να διαφεντεύουν τις ζωές των ανθρώπων.  Για προσωπικά ή αλλότρια συμφέροντα, εκτελούν συμβόλαια. Αποθρασύνονται και τολμούν για δεύτερη φορά , αφού την πρώτη καλύφθηκαν στο  σκοτάδι της απουσίας ερευνών από την πλευρά των αρμοδίων αρχών.

Στοχοποίησαν έναν άνθρωπο   με παρουσία στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες , όπως σε αυτούς ενάντια στην ασυδοσία των μεταλλείων,  που αναπτύχθηκαν στο χωριό πριν τον πρώτο εμπρησμό , συνεχιστή  των αγωνιστικών παραδόσεων της οικογένειας του.

Εξάλλου σε αυτό το χωριό είναι νωπή ακόμη η μυρωδιά  του καπνού από τα σπίτια των Κουκουβιστιανών  που έκαιγαν οι φασίστες Γερμανοί, είναι  νωπές ακόμη οι μνήμες των αγωνιστών που αντιστάθηκαν,  όπως και τα ονοματεπώνυμα τους 

Το πρώτο  σπίτι που κάψανε ήταν του πατέρα του Στέφανου,  του Φοίβου και  αυτό προκάλεσε πόνο  γιατί μαζί με το σπίτι αφαιρέθηκε και ένα   κομμάτι της μνήμης του, αλλά  και της ιστορίας του χωριού.

Αυτό που νιώθουμε τώρα ξεπερνά τον πόνο και γίνεται οργή. 

Γιατί αυτό το σπίτι ξαναφτιάχτηκε με πολύ  κόπο  και προσπάθεια από τον Στέφανο  και από την  αλληλεγγύη του κόσμου.

Απαιτούμε από τις ανακριτικές αρχές να ενεργήσουν σοβαρά για την αποκάλυψη των φυσικών και ηθικών αυτουργών και όχι όπως την πρώτη φορά.

Καλούμε  τους συγχωριανούς να πάρουν θέση, να σταθούνε στο πλευρό του Στέφανου και να βοηθήσουν στην ανακριτική έρευνα.  Αν το χωριό έχει  κουκουλοφόρους , αυτοί πρέπει να  αποκαλυφθούν, γιατί αλλιώς  θα αποθρασύνονται.

Το μήνυμα μας απέναντι στους εγκληματίες ,  είναι αυτό:

Από τον εμπρησμό  κρατάμε την φωτιά και δεν θα την σβήσουμε μέχρι να αποκαλύψουμε και να απαλλαγούμε από  αυτούς που θεωρούν το χωριό , την περιοχή και τις ζωές μας  τσιφλίκι τους.

Συντοπίτες του Στέφανου Κόλλια”

_______

Ανακοίνωση για την απαράδεκτη ενέργεια εξέδωσε και το Τμήμα Οικολογίας – Περιβάλλοντος – Χωρικού Σχεδιασμού της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ (από το left.gr):

«Οι αγώνες δεν υποστέλλονται με την τρομοκράτηση και τις μαφιόζικες επιθέσεις»

ΝΕΟΣ ΕΜΠΡΗΣΜΟΣ ΣΠΙΤΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΕΞΟΡΥΞΕΩΝ ΤΗΣ ΓΚΙΩΝΑΣ

Το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29/3 με δύο διαδοχικούς εμπρησμούς, καταστράφηκε ολοσχερώς το σπίτι του Στέφανου Κόλλια στην Καλοσκοπή Φωκίδας. Είναι η τρίτη φορά που συμβαίνει αυτό. Η πρώτη φορά ήταν το Δεκέμβρη του 2008, όταν ξεκινούσαν οι διαμαρτυρίες ευαισθητοποιημένων πολιτών απέναντι στην επέκταση των εξορύξεων που έχουν προκαλέσει τεράστιες και μη αντιστρεπτές καταστροφές στη Γκιώνα. Τότε είχαν οργανωθεί αντισυγκεντρώσεις και είχαν σημειωθεί εντάσεις με κατάληξη τον εμπρησμό. Η δεύτερη φορά ήταν το Μάρτη του 2009, όπου το σπίτι καταστράφηκε και τότε ολοσχερώς και υπήρξε ένα μεγάλο κύμα συμπαράστασης και πανελλαδική συγκέντρωση στην Καλοσκοπή.

Όλα αυτά τα χρόνια, οι κινητοποιήσεις ενάντια στην ασυδοσία των μεγάλων εξορυκτικών εταιρειών που λυμαίνονται την περιοχή εδώ και δεκαετίες, συνεχίστηκαν. Σήμερα, στην επέτειο των 6 χρόνων, η ιστορία επαναλαμβάνεται. Για ένα κράτος που χρησιμοποίησε ωμή βία, συνέλαβε, ανέκρινε, διέσυρε και φυλάκισε δεκάδες πολίτες για τον εμπρησμό των εγκαταστάσεων μιας εξορυκτικής εταιρείας στις Σκουριές, η καταστροφή του σπιτιού ενός αγωνιζόμενου πολίτη δεν είχε καμία σημασία. Μέχρι τώρα, σε ένα τόσο μικρό μέρος, δεν έγινε προσπάθεια να βρεθούν οι τραμπούκοι εμπρηστές, ούτε βέβαια ασχολήθηκαν τα ΜΜΕ.

Όμως τώρα πρέπει επιτέλους να δηλωθεί έμπρακτα ότι η κατάσταση αυτή δεν είναι ανεκτή. Όποιοι νομίζουν ότι κάνουν επίδειξη δύναμης για να συνεχίσουν τις πρακτικές της εκμετάλλευσης, πρέπει να πάρουν ισχυρό μήνυμα, ότι οι αγώνες δεν υποστέλλονται με την τρομοκράτηση και τις μαφιόζικες επιθέσεις. Θα μας βρουν όλες και όλους μπροστά τους.

3-4-2015

   Τμήμα Οικολογίας – Περιβάλλοντος – Χωρικού Σχεδιασμού ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ


Μία απάντηση στο “Έκαψαν ξανά το σπίτι του Στέφανου Κόλλια στην Καλοσκοπή Φωκίδας”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.