Toυ Κώστα Παπαντωνίου από την ΑΥΓΗ

Έντονες επικρίσεις για τον ρόλο της Ολλανδίας στο κύκλωμα φοροαποφυγής

0af3c3b6-3423-4318-9f3b-ce151efe634c

Yποκρισία να ζητά από την Ελλάδα να κάνει κι άλλες θυσίες, τη στιγμή που η Ολλανδία, χώρα της οποίας είναι υπουργός Οικονομικών χρησιμοποιείται περισσότερο από κάθε άλλη ως αγωγός για να μπορούν οι πολυεθνικές εταιρείες να φοροαποφεύγουν, χαρακτήρισε τη στάση του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, η Κάτριν ΜακΓκόραν. Είναι η συγγραφέας της έκθεσης που δημοσιοποίησε η αξιόπιστη ΜΚΟ SOMO, που καταρρίπτει τον μύθο για δημοσιονομικά οφέλη από την Eldorado Gold με τα έργα στις Σκουριές και παρουσιάστηκε χθες στην Τεχνόπολη σε συνεργασία με το ThePressProject και με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς (ΙΝΠ) και του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων.

Παρούσα ήταν επίσης η Εύα Ζολί, ευρωβουλεύτρια των Πράσινων και αντιπρόεδρος της ειδικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Tax Rullings. Ή αλλιώς τις μυστικές συμφωνίες μεταξύ εταιρειών και φρολογικών αρχών για περίοδο χάριτος στις πρώτες. “Οι φοροαποφυγές αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα για την Ευρώπη σήμερα και πρέπει να αντιμετωπιστεί” τόνισε η Ε. Ζολί, που έθεσε ως αρχή για την αντιστροφή της κατάστασης “την αμφισβήτηση του βολικού καθεστώτος για τις εταιρείες πρώτα στις χώρες που δραστηριοποιούνται”.

Οι εκθέσεις του ΔΝΤ ξεχνούν τις φοροαποφυγές

Όπως αποδεικνύεται από την έρευνα, η επένδυση της EldoradoGold δεν έγινε “για το καλό του τόπου”. Το ύψος των φοροαποφυγών της καναδικής εταιρείας, που χρησιμοποιεί ολλανδικές εταιρείες – θυρίδες, φτάνει τα 2,4 εκατομμύρια ευρώ, αλλά, όπως τόνισε η Κ. ΜακΓκόραν, “οι απώλειες εσόδων για την Ελλάδα από φοροαποφυγές δεν αναφέρονται στις εκθέσεις του ΔΝΤ”. Την ίδια ώρα τα ελληνικά ΜΜΕ σιωπούν, εστιάζοντας στα διαφυγόντα κέρδη από τους “μικρούς”, με αποτέλεσμα “να περιοριστούμε στην μάχη της ταβέρνας” υπογράμμισε ο Νικόλας Λεοντόπουλος, δημοσιογράφος του ThePressProject. “Ούτε για ένα από τα ονόματα της λίστας Λαγκάρντ δεν έχουμε δει να προχωρούν οι νομικές διαδικασίες, παρότι έχει παραδοθεί στο κράτος από το 2010” πρόσθεσε.

Βρε Γερούν, δεν φροντίζεις να πάψει η Ολλανδία να είναι βαποράκι των πολυεθνικών;

Ο έγκριτος γαλλικός ιστότοπος Mediapart, σε δημοσίευμα που σχολιάζει την αποκάλυψη της SOMO, αναφέρει ότι η έκθεση της ΜΚΟ “είναι κοτρώνα στον κήπο του Eurogroup”. Για υποκριτική στάση της Ολλανδίας έναντι της Ελλάδας στο θέμα της φοροαποφυγής έκανε λόγο και η ολλλανδική εφημερίδα Volkskran που εκφράζει τον πολιτικό χώρο των Εργατικών του κόμματος. “Υφαρπαγή γης από την Eldorado” χαρακτήρισε την υποτιθέμενη επένδυση από την πλευρά του ο Χάρης Γολέμης, πρόεδρος του ΙΝΠ και απευθυνόμενος στον Ντάισελμπλουμ είπε: “Βρε Γερούν, αντί να μας προσθέτεις μέτρα, δεν φροντίζει να πάψει η Ολλανδία να είναι βαποράκι των πολυεθνικών;”.

Τεράστιο είναι και το περιβαλλοντικό κόστος για την περιοχή όπου γίνονται τα έργα, πάνω στον “μεγαλύτερο υδροφορέα της Χαλκιδικής”. Αντί της ελεύθερης πρόσβασης στο νερό, θα γίνει, σύμφωνα με τη Μαρία Καδόγλου από το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων “κατασκευή φράγματος που θα συλλέγει τα επιφανειακά ύδατα για την κάλυψη των αναγκών”. Κατασκευή η οποία θα γίνει από το κράτος και κοστολογείται στα 45 εκατομμύρια ευρώ.

Τα ανύπαρκτα δημόσια οφέλη, η καταστροφή του περιβάλλοντος με εξίσου καταστροφικές επιπτώσεις για την υγεία, αλλά και η καταπάτηση βασικών δημοκρατικών δικαιωμάτων, με φαινόμενα καταστολής που ξεκινούν από το ξύλο και τα δακρυγόνα και καταλήγουν σε τεράστια κατηγορητήρια σε βάρος των αγωνιστών κατοίκων, συνθέτουν σύμφωνα με την Μ. Καδόγλου ένα “πολύπλευρο σκάνδαλο”. Όπως αποκάλυψε μάλιστα, το DNA, που βίαια είχε αποσπάσει η αστυνομία από κατοίκους, “δεν έχει καταστραφεί”, με αποτέλεσμα να προκαλείται ανησυχία για “το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί”. Παρόντες ήταν στην παρουσίαση επίσης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη και Βαγγέλης Διαμαντόπουλος.