Στο εργοστάσιο στις Σκουριές μπαίνουν τα “αγκύρια” της ολοκλήρωσής του


11035199_944272582272619_1485757751_o

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, την Πέμπτη 3 Απριλίου ειδικευμένη Αθηναϊκή εταιρεία αρχίζει τις εργασίες τοποθέτησης των αγκυρίων σύνδεσης του  κελύφους του εργοστασίου εμπλουτισμού των Σκουριών με την από καιρό αποπερατωμένη πλήρως θεμελίωση-βάση-δάπεδο του κτιριακού συγκροτήματος της μονάδας. Με δεδομένο ότι ολόκληρο το κτίριο-κέλυφος του εργοστασίου είναι προκατασκευασμένο και θα συναρμολογηθεί επί τόπου, η μονάδα του εργοστασίου μπορεί να είναι πλήρως αποπερατωμένη και έτοιμη για λειτουργία μέσα σε λίγους μήνες.

Και όμως ο αρμόδιος Υπουργός ΠΑΠΕΝ Παναγιώτης Λαφαζάνης ανακάλεσε στις 26.2.2015 τη “θεώρηση της αρχιτεκτονικής και ηλεκτρομηχανολογικής μελέτης”, άρα και την έγκριση δόμησης (δείτε εδώ) της μονάδας, πράγμα που σημαίνει ότι επί του παρόντος ούτε σκέψη δεν μπορεί να γίνει για έκδοση άδειας δόμησης.

Αναζητήσαμε την ερμηνεία του όλως παράδοξου γεγονότος της εκτέλεσης των εργασιών αποπεράτωσης του κτιρίου που δεν έχει ούτε έγκριση δόμησης ούτε άδεια δόμησης στις απαντήσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη, σε σχετικά ερωτήματα που του τέθηκαν στην εκπομπή της ΕΡΤ3 “Η εξόρυξη χρυσού στης Σκουριές Χαλκιδικής, «κόστος – όφελος»” στις 27 Μαρτίου:

– Τόλης Παπαγεωργίου (“Παρατηρητήριο”):
“Κ. Υπουργέ, υπάρχει έστω και ένα έργο αδειοδοτημένο στις Σκουριές”;

–  Γιώργος Ζουμπάς (πρόεδρος του Δ.Σ. Αριστοτέλη):
“Νομίζω ότι μέχρι να αποφανθείτε, η εταιρεία πρέπει να μη δουλεύει σε αυτά τα έργα  που εξετάζετε, γιατί γίνεται μια καταστροφή και δημιουργούνται τετελεσμένα και το αίσθημα ότι η εταιρεία δουλεύει πιο εντατικά από ότι δούλευε με την προηγούμενη κυβέρνηση. Και αυτό δημιουργεί πολλά ερωτηματικά στην κοινωνία”.

– Γιώργος Κυρίτσης (δικηγόρος διωκώμενων κατοίκων και υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ):
“Με το δόγμα Σοκ και Δέος των Σαμαρά και Δένδια, αυτή τη στιγμή έχουμε 350 κατηγορούμενους στην περιοχή, 55 κατηγορούνται για κακουργήματα και για ίδρυση/συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Σας ρωτώ ευθέως. υπαρχει η πολιτική βούληση να σταματήσετε το καταστροφικό έργο στις Σκουριές; Η “νομιμότητα” δημιουργήθηε με φωτογραφικούς νόμους της προηγούμενης κυβέρνησης. Και οι Νόμοι καταργούνται με Νόμους”.

Η απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού σε όλα τα ανωτέρω ήταν η εξής:

“Υπάρχει ένας μεγάλος όγκος εγγράφων και αδειών με τις υπογραφές υπαλλήλων της υπηρεσίας μας τα οποία εξετάζονται προσεκτικά και σε βάθος για να διαπιστωθεί η νομιμότητά τους. Μέχρι να διαπιστώσουμε ότι αυτές οι υπογραφές έχουν κάποιο κενό ή κακώς μπήκαν, δεν μπορούμε να σταματήσουμε κανένα έργο από τα πολλά στα οποία δεν υπάρχουν αμφισβητήσεις. Αν το Υπουργείο κατεβάσει τους διακόπτες, η εταιρεία θα προσφύγει σε οποιοδήποτε Πρωτοδικείο και θα καταστήσει άκυρες τις αποφάσεις μας.”.

Όπως είναι φανερό, απαντήσεις για την τοποθέτηση των “αγκυρίων” στο εργοστάσιο εμπλουτισμού δεν βρήκαμε. Ούτε εμείς ούτε οι χιλιάδες που διαδήλωσαν στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 28 Μαρτίου και οι πολλές περισσότερες χιλιάδες που έχουν αγκαλιάσει το κίνημα “Σκουριές” και περιμένουν από τη νέα κυβέρνηση να τηρήσει τις υποσχέσεις της.


5 απαντήσεις στο “Στο εργοστάσιο στις Σκουριές μπαίνουν τα “αγκύρια” της ολοκλήρωσής του”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.