Εldorado Gold: Διπλωματικές πιέσεις για τις Σκουριές


made_in_canada

Σε διακρατικό πρόβλημα ανάμεσα στην Ελλάδα και στον Καναδά τείνει να εξελιχθεί η επένδυση της μεταλλουργίας χρυσού στη βόρεια Χαλκιδική. Η Eldorado Gold, η καναδική εταιρεία που κατέχει το 95% των μετοχών της Ελληνικός Χρυσός , αντιλαμβανόμενη την αντίθεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην επένδυση, έχει ζητήσει τη συμπαράσταση της κυβέρνησης της Οτάβα. Στην ουσία, προσβλέπει σε παρέμβαση, καθώς όπως λένε τα στελέχη της στην περιοχή έχουν ήδη επενδυθεί περί τα 500 εκατ. δολ. Οι άνθρωποι της Ελληνικός Χρυσός γνώριζαν από το βράδυ των εκλογών ότι η πολιτική αλλαγή θα δυσκολέψει τα σχέδιά τους στη Χαλκιδική και τη Ροδόπη. Άλλωστε, το προηγούμενο διάστημα επισκέφθηκαν τη βόρεια Χαλκιδική ο Τσίπρας και ο Καμμένος, οι οποίοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην επένδυση. Η ανησυχία τους μεγάλωσε όταν υπεύθυνος υπουργός για το περιβάλλον τοποθετήθηκε ο Π. Λαφαζάνης. Οι φόβοι αυτοί επαληθεύτηκαν, όταν αμέσως μετά πύκνωσαν οι έλεγχοι των επιθεωρητών περιβάλλοντος στην περιοχή. Και το κυριότερο: Ο Λαφαζάνης αιφνιδιαστικά ανακάλεσε την άδεια για την αρχιτεκτονική και τη μηχανολογική μελέτη του εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές, αλλά και το πρωτόκολλο υλοτομίας, με βάση το οποίο η εταιρεία προχωρούσε σε εργασίες σε δασώδες σημείο στην περιοχή.

Με αυτά τα δεδομένα, ο πρέσβης του Καναδά στην Αθήνα Ρόμπερτ Πεκ πήρε το πράσινο φως από την Οτάβα και πίεσε για συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας με εκπροσώπους της εταιρείας. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου, κράτησε δύο ώρες και συμμετείχαν ο κ. Λαφαζάνης, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, ο πρέσβης Ρ. Πεκ, ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold Πολ Ράιτ, ο πρόεδρος της Ελληνικός Χρυσός Εντουάρντο Μούρα και ο διευθύνων σύμβουλος της ελληνικής εταιρείας Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος. Ήταν μια δύσκολη συνάντηση, με πολλές στιγμές αμηχανίας, που δεν έβγαλε πουθενά. Οι Καναδοί έμειναν με την εντύπωση ότι οι υπουργοί δεν άνοιξαν τα χαρτιά τους, αλλά δέχθηκαν τη συνάντηση για διπλωματικούς λόγους.

Με βάση αυτή την αίσθηση, οι Καναδοί οργανώνουν σε αυτή τη φάση την άμυνά τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση της Οτάβα να ενθαρρύνει το επόμενο διάστημα την επίσκεψη Καναδού υπουργού στην Αθήνα, ο οποίος θα συζητήσει το θέμα με την ελληνική κυβέρνηση. Επίσης, βρίσκονται σε επαφή με τον Πρεμ Γουάτσα, τον επικεφαλής του Fairfax Financial Holding, του καναδικού fund που έχει σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα (Eurobank, Eurobank Properties, Praktiker Hellas), ώστε να ασκήσει επιρροή σε κορυφαίο επίπεδο, δηλαδή στο Μέγαρο Μαξίμου, με το οποίο βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή. Ταυτόχρονα, έχουν βάλει πάνω στο τραπέζι το σενάριο αποχώρησης από την Ελλάδα, αν τα εμπόδια γίνουν ανυπέρβλητα. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ακόμη κι αν η Eldorado Gold αποχωρήσει από την Ελλάδα χωρίς να πουλήσει την Ελληνικός Χρυσός κάτι εξόχως πιθανό, θα εξακολουθήσει να έχει δεσμευμένα τα αποθέματα χρυσού στη Χαλκιδική, καθώς με βάση αυτά ήρθε στην Ελλάδα και με βάση αυτά εξαγόρασε την European Goldfields, τον προηγούμενο βασικό μέτοχο της Ελληνικός Χρυσός.

ΠΗΓΗ: ΕΠΕΝΔΥΣΗ_PLUS, 14/03/2015


Μία απάντηση στο “Εldorado Gold: Διπλωματικές πιέσεις για τις Σκουριές”

  1. ΤΩΡΑ που οι Βρυξέλλες παγώνουν την πρόσβαση της Ελλάδας στο ΕΣΠΑ να δούμε τι “επενδύσεις” θα δούμε στην περιοχή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.