Πράσινα νερά στις Σκουριές και αυτοψία των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (φωτογραφίες, βίντεο)


11066198_944249918941552_1171133541_o

Γιατί είναι γαλαζοπράσινα τα νερά που απορρέουν από τις Σκουριές;

Μήπως επειδή έχουμε ένα μεταλλείο χαλκού που του αφαιρέσανε τη φυτική γη και έχει πλέον επαφή όλη η οξειδωμένη (άρα εν μέρει ευδιάλυτη ακόμα και στο νερό της βροχής) μεταλλοφορία με το νερό και τον αέρα;

Όμορφο το χρώμα αλλά όχι για νερά!

Αντιγράφουμε από την “Επιτροπή Αγώνα Παναγίας ενάντια στην εξόρυξη χρυσού”:

Αυτοψία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στις Σκουριές

Μετά από καταγγελία κατοίκων της περιοχής και παρέμβαση της βουλευτού Χαλκιδικής κ. Ιγγλέζη στην Επιθεώρηση Περιβάλλοντος του ΥΠΑΠΕΝ, επισκέφθηκαν σήμερα, Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015, τις εγκαταστάσεις της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές επιθεωρητές περιβάλλοντος. Η καταγγελία των κατοίκων πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη διαπίστωση, μετά από παρουσία τους στο εργοτάξιο των Σκουριών, ότι στο χώρο του ανοιχτού ορύγματος υπήρχαν απορροές πράσινου χρώματος νερών σε ρέμα το οποίο διέρχεται μέσα από το χωριό της Μ. Παναγίας.

Τους επιθεωρητές συνόδευαν και οι: κ. Ψιλιάγκος (αντιδήμαρχος Δήμου Αριστοτέλη), κ. Παναγιωτόπουλος (δημοτικός σύμβουλος Δήμου Αριστοτέλη), κ. Κυργιανός (πρόεδρος τοπικής κοινότητας Μ. Παναγίας) και κ. Τόσκας (περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας). Αφού ενημερώθηκαν σχετικά με τις καταγγελίες ζήτησαν να εισέλθουν στους χώρους των εργοταξίων ώστε να πραγματοποιήσουν αυτοψία. Παρόντες στη διαδικασία της αυτοψίας ζήτησαν να είναι και οι παραπάνω θεσμικοί εκπρόσωποι, πράγμα που αρνήθηκαν οι επικεφαλής των εργοταξίων της Ελληνικός Χρυσός χρησιμοποιώντας αστείες δικαιολογίες. Γιατί λοιπόν αφού όλα στις εγκαταστάσεις των Σκουριών είναι νόμιμα και λειτουργούν με άδειες δεν επιτράπηκε η είσοδος στους παραπάνω;

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι εργασίες της Ελληνικός Χρυσός συνεχίζονται με φρενήρεις ρυθμούς σε όλα τα εργοτάξια στις Σκουριές πάρα τις ανακλήσεις αδειών από το ΥΠΑΠΕΝ.

Eπιτροπή Αγώνα Παναγίας

11056770_944250112274866_459739778_n

Από την ίδια μέρα και το παρακάτω βίντεο:

Το βίντεο από το εργοτάξιο στο χώρο του open pit στις Σκουριές είναι μέρος από το εν εξελίξει project των Angela Anderson και Angela Melitopoulos σχετικά με την εξόρυξη χρυσού στη Β.Α. Χαλκιδική.

Το πρώτο κεφάλαιο του project, με τίτλο “Unearthing Disaster” (2013) που παρουσιάζει τους αγώνες ενάντια στην εξόρυξη χρυσού είναι διαθέσιμο στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://vimeo.com/channels/restlessminds

Επίσης υπό κατασκευή είναι και ένα ραδιοφωνικό project σε συνεργασία με μέλη της Επιτροπής Αγώνα Μεγάλης Παναγιας.
www.radio-schizoanalytique.net

10 απαντήσεις στο “Πράσινα νερά στις Σκουριές και αυτοψία των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (φωτογραφίες, βίντεο)”

  1. Το νερό είναι μια χαρά. Πίνοντάς το γίνεστε χαλκέντεροι. Μπορείτε μάλιστα να το εμφιαλώσετε και να το εμπορευθείτε. Παγωμένο θα είναι μούρλια, καλοκαίρι έρχεται:

    “Eldorado ice cold, απ’ τη Χαλκιδική, με αγάπη και χαλκό”.

    Επίσης θα είναι καλό για ραντίσματα κατά των μυκητιάσεων.

  2. η απορια που με βασανιζει αυτες τις μερες που ολη η χωρα τρωει κουτοχορτο με την ξαφνικη ανακαλυψη του ζητηματος απο τα ΜΜΕ,ειναι γιατι το κοινο συντονιστικο δεν αποφασιζει πορεια στην Θεσσαλονικη ωστε να πιεσουμε κι εμεις? η συμμετοχη θα ειναι τεραστια και το γνωριζουμε…τι ακριβως περιμενουμε

  3. Η βίαια αποστράγγισης του Κακκαβου από τον υδροφόρο που πραγματοποιηται χρόνια τώρα στον υδροφόρο ορίζοντα στην πολιτική οικονομία είναι και ονομάζεται «εξωτερικό κόστος» που κατά την ταπεινή γνώμη μου είναι το ποιο μεγάλο κόστος εξόρυξης στα Ορυχεία και στην περιπτώσει μας έχει μεταφερθεί όλο!!!! στους ιθαγενής κάτοικους της περιοχής Μ. Παναγία ,πράγμα απαράδεκτο και …..μπαμπέσικο από κάθε άποψη.” συνάδελφε ” μεταλλειολόγε του ΕΜΠ Θεοδωρακοπουλε και ΣΙΑ
    Η βιαια αποστράγγιση του Κάκκαβου και η καταστροφή του υδροφόρου ορίζοντα με της γεωτρήσεις που πραγματοποίησε η Ε.Χ. στην περιοχή ουσιαστικά έχει δημιουργήσει και αλλά φαινόμενα γεωδυναμικά π.χ. το νερό στον υδροφόρο ορίζοντα έπαιζε και το ρόλο δυναμικού του σφονδύλου .
    Είναι γνωστό σε όλους μας το σεισμικό ρήγμα της Χαλκιδικής (με ποιο γνωστό το σεισμό του 1936) ,
    Ερωτώ… ποιος σήμερα πολιτικός η μηχανικός εγγυάται ότι δεν έχει διαταραχτεί η γεωδυναμική ισορροπία της ευρύτερης περιοχής???????????????
    Φανταστείτε έναν σεισμό με την ανυπαρξία του υδρολογικού σφόνδυλου……..

  4. και αυτό το “επιστημονικό ” EΈΓΚΛΗΜΑ διαρκεί απο το 1997 και το εχουν καταγράψει επανειλημμένα οι επιθεωρητές περιβαλλοντος

    • Δεν γνωρίζουμε τίποτα διότι στους εκπροσώπους των κατοίκων δεν επετράπη η είσοδος στο εργοτάξιο (με το εξοργιστικό επιχείρημα ότι δεν είχαν να τους δώσουν γαλότσες!) και οι επιθεωρητές βγαίνοντας δεν είπαν τίποτα…

  5. Οι γεωλόγοι υπάλληλοι της Ελληνικός Χρυσός -που υπέγραψαν προ ημερών μαζί με τους άλλους επιστήμονες της Ε.Χ. τη διαμαρτυρία τους για την καθυστέρηση του “έργου” στις Σκουριές- θα πρέπει φαντάζομαι να είναι σε θέση να σας διαφωτίσουν για την αιτία που το νερό βγαίνει γαλαζοπράσινο και να σας πουν οτι αυτό δεν έχει καμία σχέση με τα γαλαζοπράσινα νερά του Αιγαίου, ούτε με το λουλάκι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.