Πρεσβείες, Σκουριές και επισκέψεις …


Aπό soshalkidiki

Με αφορμή την επίσκεψη του καναδού Πρέσβη και του CEO της Eldorado Gold με την ηγεσία του ΥΠΑΠΕΝ. Διαβάστε επίσης Καναδική Εξορυκτική Διπλωματία

feature_canada-300x296Το ότι η καναδική διπλωματία στηρίζει τα καναδικά επιχειρηματικά συμφέροντα ανά τον κόσμο, δεν είναι μυστικό. Για την ακρίβεια αυτό θεωρείται μέρος των αρμοδιοτήτων των καναδών διπλωματών. Στη θεωρία, οι όποιες ενέργειες των διπλωματών κινούνται στα πλαίσια αρχών και συμφωνιών που αφορούν διαφθορά, στρατιωτικοποίηση, περιβαλλοντική προστασία, εργατικά και ανθρώπινα δικαιώματα.

Υπάρχουν όμως στοιχεία ότι οι παραπάνω αρχές και συμφωνίες, δεν ισχύουν όταν εμπλέκονται καναδικές μεταλλευτικές δραστηριότητες

Έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν από το Καναδικό Τμήμα Εξωτερικών Υποθέσεων, Εμπορίου και Ανάπτυξης (DFATD), εμπλέκουν την Καναδική Πρεσβεία στο Μεξικό στην προσπάθεια της καναδικής εξορυκτικής Excellon Resources να καλύψει τις παρανομίες της και την παραβίαση της συμφωνίας που είχε συνάψει με την τοπική κοινωνία. Η στήριξη που προσέφερε η Πρεσβεία στην εταιρεία έφτασε σε σημείο υποστήριξης βίαιης κρατικής καταστολής ενάντια σε ειρηνική διαμαρτυρία.

Η Πρεσβεία δεν απαίτησε την προστασία βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ ήξερε ότι η κρατική καταστολή θα ήταν προς όφελος της εταιρείας και ότι οι μεξικάνικες ένοπλες δυνάμεις εμπλέκονται σε περιστατικά ακραίες βίας, εξαφανίσεων, βασανισμών και δολοφονιών.

Οι καναδικές αρχές ήταν ενήμερες – μετά από επίσημες αναφορές και καταγγελίες – ότι η εταιρεία καταπατούσε τη συμφωνία για τις χρήσεις γης και καταπατούσε δικαιώματα των ιδιοκτητών γης και εργαζομένων.

Από τα έγγραφα προκύπτει ότι:

  • Υπήρχε στενή σχέση μεταξύ της πρεσβείας και της εταιρείας, σε σημείο η Πρεσβεία να δίνει στην εταιρεία πληροφορίες για τα μέλη της τοπικής κοινωνίας και τους νομικούς της συμβούλους.
  • Ολόκληρη η αλληλογραφία μεταξύ της πρεσβείας και της εταιρείας είναι σε φιλικό και υποστηρικτικό τόνο.
  • Η Πρεσβεία βοήθησε με άμεσο τρόπο την εταιρεία προσεγγίζοντας μεξικάνους υπαλλήλους σε θέσεις κλειδιά του δημοσίου
  • Η Πρεσβεία αποδέχτηκε την άσκηση βίαιης κρατική καταστολής ειρηνικών διαμαρτυριών. Υπάλληλος της Πρεσβείας έφτασε στο σημείο να ευχηθεί καλή τύχη στην εταιρεία, το βράδυ πριν η αστυνομία και ο στρατός επιτεθούν στους διαμαρτυρόμενους.

Το συμπέρασμα που εξάγεται από τα έγγραφα είναι ότι – σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις της Καναδικής Κυβέρνησης, ότι προωθεί τη υπεύθυνη συμπεριφορά των καναδικών εξορυκτικών εταιρειών – η Καναδική Πρεσβεία στο Μεξικό παρότι ήξερε για τις παρανομίες της εταιρεία και τις σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιεράρχησε ως σημαντικότερα τα βραχυπρόθεσμα επιχειρηματικά συμφέροντα μιας καναδικής εξορυκτικής εταιρείας, απ΄την ευημερία και τα δικαιώματα των εργαζομένων και της τοπικής κοινωνίας.

Κάτι τέτοιο εννοεί ο Καναδάς με τον όρο “οικονομική διπλωματία”

Αποσπάσματα:

Πρέσβης: “Συμφωνώ ότι πρέπει να συναντήσουμε αυτούς τους ανθρώπους [σημ. τους διαμαρτυρόμενους], να τους ακούσουμε και να μη σχολιάζουμε […] ώστε να μαζέψουμε πληροφορίες που θα ήταν χρήσιμες για την εταιρεία

Πρέσβης προς δημόσιο αξιωματούχο: “Διευθυντές της εταιρείας έχουν επικοινωνήσει μαζί μας σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση. Μας είπαν ότι η εταιρεία αντιμετωπίζει σοβαρές οικονομικές δυσκολίες και ότι επανεξετάζει την επένδυσή της. Εκπρόσωπος της εταιρείας θα έρθει από τον Καναδά και θέλει να σας επισκεφτεί ώστε να συζητήσετε αυτό το σοβαρό θέμα. Με δεδομένο το μέγεθος της επένδυσης πιστεύουμε ότι πρέπει να τον συναντήσετε. Σας ευχαριστούμε για τη στήριξη της κυβέρνησής σας” Μετά τη συνάντηση ο κρατικός αξιωματούχος απάντησε ότι το “μπλόκο πρέπει να απομακρυνθεί, είτε με τη βία, είτε με διαπραγματεύσεις ” Η Πρεσβεία δεν αντέδρασε καθόλου στο σχέδιο άσκησης βίας και κατέληξε “Η Πρεσβεία παραμένει στη διάθεσή σας, αν η εταιρεία σας χρειαστεί περαιτέρω διαμεσολάβηση με κρατικούς μηχανισμούς

Η Πρεσβεία, περιγράφοντας τις διαμαρτυρίες της τοπικής κοινωνίας, υιοθέτησε πλήρως το χαρακτηρισμό “παράνομες διαμαρτυρίες” της εταιρείας.

Εταιρεία προς Πρεσβεία: “Θα το εκτιμούσαμε ιδιαίτερα να κανονίζατε μια συνάντηση με το κυβερνήτη. Θα χρειαστούμε υποστήριξη από την αστυνομία για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να πλημμυρίσουμε το μεταλλείο χωρίς να προκαλέσουμε ζημιά στα μηχανήματά μας, και να αποσύρουμε με ασφάλεια τον εξοπλισμό μας. Παρακαλώ τηλεφώνησέ μου να το συζητήσουμε το πρωί. Όπως πάντα, εκτιμούμε ιδιαίτερα τη βοήθειά σας.”

Πηγές:

https://www.documentcloud.org/documents/1676460-miningwatch-canada-excellon-report-2015-02-23.html

http://www.cbc.ca/news/canada/manitoba/canadian-embassy-went-too-far-to-protect-mining-company-interests-in-mexico-critics-say-1.2970108


Μία απάντηση στο “Πρεσβείες, Σκουριές και επισκέψεις …”

  1. με τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου πχ ‪#‎skouries‬…. “να στηριχθούν οικονομικά τα ασφαλιστικά ταμεία” … στον ΚΑΝΑΔΆ !!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.