Ένα βούλευμα, τρία ερωτηματικά για τις Σκουριές


10806247_10201955833376397_286529448276560638_nAπό Αlterthess

Πολλά ερωτήματα προκύπτουν σύμφωνα με νομικούς κύκλους αλλά και απο τις πρώτες αντιδράσεις των κατοίκων της ΒΑ Χαλκιδικής σχετικά με το παραπεμπτικό βούλεμα που κοινοποίηθηκε χθες στους κατηγορούμενους για την γνωστή υπόθεση του εμπρησμού του εργοταξίου των Σκουριών. Να υπενθυμίσουμε πως σύμφωνα με αυτό κατηγορούμενοι για την υπόθεση αυτή που εμφανίστηκαν στο αστυνομικό τμήμα λόγω της διατάξης του ανακριτή (των περιοριστικών όρων που είχαν επιβληθεί στο στάδιο της προανάκρισης) τους κοινοποιήθηκε το βούλευμα και τους παραπέμπει στο τριμελές Εφετείο κακουργημάτων. Σύμφωνα με το βούλευμα παραπέμπονται όλοι οι κατηγορούμενοι πλην ενός (δηλαδή 21 από τους 22) σχεδόν με όλες τις βαρύτατες κατηγορίες εις βάρος τους μεταξύ αυτών σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απόπειρας ανθρωποκτονίας, ληστεία κ.α)

Σύμφωνα με τις πρώτες αντιδράσεις των κατοίκων προκαλεί έκπληξη ο χρόνος δημοσίευσης του, λίγες μέρες μετά την απόφαση που αφορά τον επανέλεγχο εργασιών της εταιρείας στο χώρο του εργοστασίου , μετά την ανάκληση εκ μέρου του Υπουργείου Περιβαλλοντικής Ανασυγκρότησης δύο τεχνικών μελετών της εταιρείας σχετικά με την δόμηση του εργοστασίου εμπλουτισμούς στις Σκουριές

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί ,σύμφωνα με τον Γ. Κυρίτση, δικηγόρο των κατοίκων πως στο βούλευμα υιοθετείται πλήρως το διαβιβαστικό της ασφάλειας σχετικά με το πως έγιναν τα πράγματα στο βουνό.

Απορίας άξιο είναι , σύμφωνα με τον ίδιο, πως η εισαγγελέας δέχεται ότι η εταιρεία λειτουργεί με νόμιμο τρόπο την στιγμή που αυτό τίθεται λόγω των εξελίξεων υπό αμφισβήτηση, την στιγμή δηλαδή που η νομιμότητα της εταιρείας ελέγχεται.

“Η εισαγγελέας δέχεται πλήρως τις αιτιάσεις της εταιρείας πως λειτουργεί νόμιμα, τίθεται λοιπόν το ερώτημα αν έχει ίδια αντίληψη γιατο θέμα, αν έχει δηλαδή ερευνήσει επί της ουσίας τη νομιμότητα των ενεργειών της εταιρείας” τονίζει ο Γ. Κυρίτσης.

Να σημειωθεί πως στο βούλευμα αναφέρεται πως αρχικά οι αντιδράσεις περιορίζονταν σε δημοσιεύματα σε διαδικτυακούς ιστοτόπους, σε ειρηνικές διαδηλώσεις και προσφυγές στα δικαστήρια, όταν όμως οι αντιδρώντες βλέποντας πως δεν μπορούσαν να επιτύχουν τον σκοπό τους για παύση της λειτουργίας και αποχώρηση της εταιρείας διότι η εταιρεία λειτουργούσε νομίμως έχοντας όλες τις απαιτούμενες άδειες τους και οι προσφυγές των κατοίκων στα δικαστήρια απερρίφθησαν άρχισαν να εντείνουν τις αντιδράσεις τους προχωρώντας σε έκνομες ενέργειες.

Ένα τρίτο τελευταίο σημαντικό στοιχείο του βουλεύματος είναι ότι σε αυτό συνδέονται με περίεργο τρόπο οποιεσδήποτε διαδικασίες έχουν γινει στην περιοχή από διαδηλώσεις στις οποίες κάτοικοι αντιμετώπισαν την καταστολή, (π.χ. την Τσικνοπέμπτη με την εισβολή των ΜΑΤ στην Ιερισσό), δικογραφίες για κινητοποιήσεις (οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη και άλλες που κάτοικοι έχουν αθωωθεί) με έκνομες ενέργειες προκειμένου να στοιχειοθετηθεί πως ότι γεγονός αφορούσε την περιοχή γίνονταν στα πλαίσια λειτουργίας και δράσης μιας εγκληματικής οργάνωσης.

“Μέσω της αναφοράς ότι οι εγκληματικές πράξεις για τις οποίες βαρύνονται οι κατηγορούμενοι εκδηλώνονταν η πριν η μετά τις διαδηλώσεις και της αποδοχής ακόμη και νομιμοποίησης της καταστολής εναντίον κατοίκων πραγματοποιείται ένα λογικό άλμα που έχει στόχο να τεκμηριώσει αποκλειστικά την ύπαρξη και δράση μιας εγκληματικής οργάνωσης στην περιοχή” καταλήγει ο Γ. Κυρίτσης.

Σταυρούλα Πουλημένη

 


3 απαντήσεις στο “Ένα βούλευμα, τρία ερωτηματικά για τις Σκουριές”

  1. Έχει σκοπό ο Δήμος Αριστοτέλη (Γ.Μιχος) να μας απαντήσει για αυτές της απαράδεκτες,άδικες και ανήθικες δίωξης??
    Αν Ναι, πότε με το καλό ??
    Αν ΟΧΙ, ΓΙΑΤΙ ??

  2. Η δίωξη των «21» δεν είναι πολιτική. Είναι επιχειρηματική

    Την ώρα που η κυβέρνηση ανακαλεί την θεώρηση της Αρχιτεκτονικής-Ηλεκτρομηχανολογικής Μελέτης της μονάδας εμπλουτισμού Σκουριών, και ουσιαστικά ανακαλεί την άδεια δόμησης του εργοστασίου, η Δικαιοσύνη «λειτουργεί» σε άλλους ρυθμούς. Παραπέμπει 21 συμπατριώτες για την γνωστή υπόθεση του εμπρησμού του εργοταξίου των Σκουριών. Και μάλιστα το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής τους επιρρίπτει σχεδόν όλες τις κατηγορίες, μεταξύ αυτών σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απόπειρας ανθρωποκτονίας, ληστεία κ.α.
    Η κυβέρνηση Σαμαρά και Βενιζέλου επιχείρησε να νομιμοποιήσει το θηριώδες εργοστάσιο της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές με φωτογραφική διάταξη το νόμο 4280/2014, καθώς δεν μπορούσε να πάρει έγκριση και άδεια δόμησης γιατί ήταν αντίθετο στο σύνολο της πολεοδομικής νομοθεσίας.
    Οι πολίτες της Χαλκιδικής αντέδρασαν μαζικά στην απόφαση αυτή. Η σημερινή κυβέρνηση τους δικαίωσε. Όμως αυτά για το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής είναι «ψιλά γράμματα». Οι άνθρωποι θα πάνε φυλακή για μία υπόθεση που η κυβέρνηση λέει ότι είχαν δίκιο!!!
    Η δίωξη των 21 συμπολιτών μας δεν είναι πολιτική. Είναι επιχειρηματική. Η Δικαιοσύνη με την συγκεκριμένη της απόφαση στηρίζει τα επιχειρηματικά συμφέροντα που κρύβονται πίσω από το εργοστάσιο του χρυσού.
    Κάποιος πρέπει να ενημερώσει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής: οι καιροί ου μενετοί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.