Tι θα συμβεί στη Χαλκιδική αν υλοποιηθεί η μεταλλουργία flash smelting της Ελληνικός Χρυσός;


Arsenic waste near Tsumeb smelter

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Το εργοστάσιο πυρομεταλλουργίας του Tsumeb, με τη χαβούζα αποβλήτων αρσενικού δίπλα (πηγή)

Στην προηγούμενη ανάρτηση είδαμε πώς η πυρομεταλλουργική επεξεργασία ενός συμπυκνώματος με υψηλή περιεκτικότητα αρσενικού δηλητηρίασε μια Βουλγαρική πόλη. Εν τέλει με νόμο το 1990 απαγορεύθηκε η πυρομεταλλουργία του συγκεκριμένου “ένοχου” συμπυκνώματος στο εργοστάσο του Πίρντοπ αλλά και οπουδήποτε στη Βουλγαρία.

Στο Πίρντοπ έγιναν κατά την τελευταία δεκαετία σημαντικές επενδύσεις εκσυγχρονισμού από τη νέα ιδιοκτήτρια, τη Γερμανική Aurubis, και πλέον χρησιμοποιεί τη μέθοδο flash smelting της  Οutotec – την ίδια που υποτίθεται ότι θα χρησιμοποιήσει η EΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ στη Χαλκιδική. Ωστόσο η απαγόρευση επεξεργασίας του αρσενικούχου συμπυκνώματος από το μεταλλείο Chelopech παρέμεινε και διατηρείται μέχρι σήμερα. Το συμπύκνωμα του Chelopech περιέχει 5-6% αρσενικό, υπερβολικά πολύ για το Πίρντοπ, αλλά μόλις το μισό από το 11-12% που θα έχει η τροφοδοσία της μεταλλουργίας στο Μαντέμ Λάκκο!

Όπως γράψαμε στην έκθεσή μας προς το ΥΠΑΠΕ, οι πρώτοι που κινδυνεύουν από τις διαφυγές του αρσενικού στην ατμόσφαιρα του εργοστασίου μεταλλουργίας είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Αυτό έγινε απολύτως σαφές από τη συνέχεια της διαδρομής του αρσενικούχου συμπυκνώματος του Chelopech, στη Ναμίμπια της νότιας Αφρικής. Αυτό που συνέβη στη Βουλγαρία και στη Ναμίμπια είναι αυτό που θα συμβεί και στη Χαλκιδική στην εξαιρετικά απίθανη περίπτωση που κατασκευαστεί με τον τρόπο που εγκρίθηκε περιβαλλοντικά η μεταλλουργιά στο Μαντέμ Λάκκο.

Επιπτώσεις στην υγεία από την πυρομεταλλουργία “βρώμικων” συμπυκνωμάτων – Tsumeb, Ναμίμπια

Η σημερινή ιδιοκτήτρια του Chelopech είναι η Καναδική Dundee Precious Metals (DMΡ) που το αγόρασε το 2003. Για να ξεπεράσει το εμπόδιο της απαγόρευσης της πυρομεταλλουργικής επεξεργασίας του συμπυκνώματος εντός Βουλγαρίας, η DPM πρότεινε την υδρομεταλλουργική επεξεργασία με κυάνωση για την ανάκτηση του χρυσού. Aυτή θα ήταν η πρώτη φορά που θα γινόταν χρήση κυανίου στη μεταλλευτική βιομηχανία της Βουλγαρίας και οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν ήταν σημαντικές. H μελέτη εγκρίθηκε από το Βουλγαρικό Υπουργείο Περιβάλλοντος το 2008, αλλά απορρίφθηκε από το Βουλγαρικό ΣτΕ το 2010.

smelter122209Οταν πλέον αποκλείστηκε και αυτή η δυνατότητα, η DPM αγόρασε το εργοστάσιο πυρομεταλλουργίας στο Tsumeb της Ναμίμπια (φωτογραφία αριστερά), που είναι ένα από τα ελάχιστα στον κόσμο που δέχεται να επεξεργαστεί “βρώμικα” συμπυκνώματα χαλκού – δηλαδή με υψηλές περιεκτικότητες μεταλλικών ακαθαρσιών, όπως αρσενικό. Aυτά τα “ειδικά” εργοστάσια χρησιμοποιούν άλλες πυρομεταλλουργικές μεθόδους και όχι flash smelting και χρεώνουν ακριβά τις υπηρεσίες τους. Τα “καθαρά” από αρσενικό συμπυκνώματα γίνονται εύκολα αποδεκτά για επεξεργασία σε άλλα εργοστάσια που χρησιμοποιούν διαφορετικές μεθόδους – όπως το flash smelting – και χρεώνουν σημαντικά λιγότερο. Από το Chelopech προέρχεται πάνω από το 50% της τροφοδοσίας του εργοστασίου του Tsumeb.

Όταν από το 2011 οι εργαζόμενοι του εργοστασίου άρχισαν να παραπονούνται για δερματικές ασθένειες και καρκίνους λόγω του αρσενικού από τα Βουλγαρικά συμπυκνώματα, οι υπεύθυνοι του εργοστασίου αρνήθηκαν ότι οι ασθένειες οφειλόταν στο εργοστάσιο και αρνήθηκαν να τους αποζημιώσουν. Όμως 91 εργάτες που εξετάστηκαν βρέθηκαν να έχουν υποστεί δηλητηρίαση από αρσενικό ενώ άλλη μελέτη βρήκε 200 κατοίκους της πόλης Grootfontei να έχουν υψηλά επίπεδα αρσενικού στον οργανισμό (πηγή).

Στο Τsumeb, ο δήμος απαγόρευσε στους κατοίκους να καταναλώνουν το νερό της ύδρευσης λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε αρσενικό. Στη συνέχεια η εταιρεία είπε ότι η συγκέντρωση αρσενικού στο νερό φάνηκε υψηλή λόγω ενός “τυπογραφικού λάθους” και η χρήση του νερού επετράπη ξανά (πηγή).

legsΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Επιπτώσεις του αρσενικού σε εργαζομένους στο εργοστάσιο πυρομεταλλουργίας στο Tsumeb της Ναμίμπια (πηγή)

Σύμφωνα με δημοσίευμα της 3.5.2012, η κυβέρνηση της Ναμίμπια υπέδειξε τα Βουλγαρικά αρσενικούχα συμπυκνώματα ως υπεύθυνα για τα προβλήματα υγείας και διέταξε την εταιρεία να μειώσει την εισαγωγή τους στο μισό (πηγή):

Η κυβέρνηση της Ναμίμπια έβγαλε απόφαση για το Tsumeb. Η καναδική εισηγμένη εταιρεία Dundee Precious Metals, που κατέχει τη μεταλλουργία Tsumeb επιβεβαίωσε τη λήψη των «οδηγιών» από την κυβέρνηση της Ναμίμπιας να μειώσει κατά το ήμισυ την εισαγωγή των Βουλγαρικών συμπυκνωμάτων χαλκού στη Ναμίμπια, έως ότου εγκαταστήσει εξοπλισμό για τη μείωση των τοξικών εκπομπών.

Νεότερες ανακοίνωσεις της Dundee (Δεκεμβρίου 2012, πηγή) επιβεβαιώνουν όχι μόνο την υλοποίηση των ανωτέρω ενεργειών αλλά και νέες εμπορικές συμφωνίες για τη μελλοντική τροφοδοσία του εργοστασίου από άλλα μεταλλεία, εκτός του Chelopech.

To Σεπτέμβριο του 2014 ανακοινώθηκαν τα τελικά αποτελέσματα της κυβερνητικής έρευνας κατά την οποία εξετάστηκαν 1.759 εργαζόμενοι και πρώην εργαζόμενοι στο εργοστάσιο του Tsumeb, 800 νοικοκυριά στο Tsumeb και το γειτονικό Grootfontein, ενώ έγινε και εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε δείγματα νερού, εδάφους και αέρα γύρω από το εργοστάσιο (πηγή). Όπως δήλωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος:

“Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το εργοστάσιο πυρομεταλλουργίας πραγματικά επηρέαζε αρνητικά την υγεία των εργαζόμενων σε αυτό, της κοινότητας και του περιβάλλοντος”.

Aυτά είναι τα αποτελέσματα της πυρομεταλλουργίας ενός συμπυκνώματος με 5-6% αρσενικό, που συμμετέχει κατά 50% στην τροφοδοσία ενός εργοστασίου φτιαγμένου ειδικά για την επεξεργασία παρόμοιων “βρώμικων” συμπυκνωμάτων.
Και μετά από όλα αυτά, η HELLAS GOLD θέλει να μας πείσει ότι θα κάνει στη Χαλκιδική μεταλλουργία flash smelting με 11% αρσενικό!!!

Μία απάντηση στο “Tι θα συμβεί στη Χαλκιδική αν υλοποιηθεί η μεταλλουργία flash smelting της Ελληνικός Χρυσός;”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.