Πρόστιμο στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ για παράνομη υλοτόμηση δασικής έκτασης στις Σκουριές


IMG_0685

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Oι Σκουριές το καλοκαίρι του 2012.
Από τότε η περιοχή έχει παραμορφωθεί ολοκληρωτικά.

Το Πρόστιμο – χάδι στην «Ελληνικός Χρυσός» ύψους 8.100 ευρώ αφορά παράνομη υλοτόμηση δασικής έκτασης και επεβλήθη με σχετική απόφαση στις 23 Ιανουαρίου 2015.

Δύο μέρες πριν τις εκλογές. Δύο χρόνια και τέσσερις μήνες μετά την καταγγελία!!!

Ας μη φανταστεί κανείς ότι ο έλεγχος νομιμότητας έγινε αυθόρμητα από τις κρατικές και περιφερειακές υπηρεσίες που υποτίθεται ότι είναι επιφορτισμένες με το να επιβλέπουν μέρα-νύχτα την Eλληνικός Χρυσός. Το Δασαρχείο Αρναίας όχι μόνο δεν έκανε ποτέ έλεγχο, όχι μόνο δεν βοήθησε τον έλεγχο από τους Επιθεωρητές, αλλά κάλυψε πλήρως την εταιρεία.

Ήταν Σεπτέμβριος του 2012 όταν καταθέσαμε στο ΥΠΕΚΑ και στους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΦΟΡΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ για «Παράνομες εργασίες της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ στη θέση Σκουριές Μ. Παναγίας». Η καταγγελία αφορούσε παράνομη διάνοιξη δρόμου στo δάσος των Σκουριών η οποία διαπιστώθηκε από βίντεο και φωτογραφίες που είχαν ληφθεί από αέρος, αφού η εταιρεία είχε αποκλείσει κάθε πρόσβαση στην περιοχή. (Είναι πολύ χαρακτηριστική η “νευρικότητα” της εταιρείας όταν αντιλήφθηκε τη φωτογράφιση…).

1045151_174066359434215_1860492671_n
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ο παράνομος δρόμος είναι αυτός στο πρώτο πλάνο της φωτογραφίας,
που ξεκινάει από το ανοικτό όρυγμα και καταλήγει στην είσοδο της νέας στοάς.

66 μέρες αργότερα λάβαμε από τους Επιθεωρητές την απάντηση ότι η καταγγελία μας “δεν ευσταθεί”, διότι ναι μεν η υλοτόμηση του συγκεκριμένου τμήματος του δάσους δεν προβλεπόταν από καμμία εγκριτική πράξη, αλλά “το τμήμα αυτό διέρχεται κατά κύριο λόγο από ιδιωτική έκταση της εταιρείας” και επιπλέον εκεί προϋπήρχε ένας παλιός γαϊδουρόδρομος.. Αυτά, κατά την εταιρεία και το Δασαρχείο, έδιναν στην εταιρεία το ελεύθερο να φτιάξει ένα δρόμο μεγέθους επαρχιακής οδού! (δείτε εδώ).

Με νέο έγγραφο ζητήσαμε επανεξέταση της υπόθεσης και η επανεξέταση κράτησε σχεδόν ένα χρόνο. Εν τέλει τον Ιούλιο του 2013 λάβαμε έγγραφο (εδώ) με το οποίο οι Επιθεωρητές εισηγούνται την επιβολή προστίμου 8.100 ευρώ στην εταιρεία Ελληνικός Χρυσός για “υλοτόμηση δασικής έκτασης χωρίς πρωτόκολλο υλοτόμησης”. Οι δύο καταγγελίες του “Παρατηρητηρίου” είναι τα “έχοντας υπ’όψη” αρ. 18 και 37.

Χρειάστηκε άλλους έξι μήνες για να γίνει δεκτή η εισήγηση και να επιβληθεί πραγματικά το πρόστιμο στην εταιρεία. Βεβαίως ο δρόμος ολοκληρώθηκε, ασφαλτοστρώθηκε, “νομιμοποιήθηκε” εκ των υστέρων και χρησιμοποιείται κανονικά.

Το πρόστιμο είναι χαμηλό γιατί αφορά μόνο μία ήσσονος σημασίας παρανομία, που την αντιληφθήκαμε παρά την προσπάθεια της εταιρείας να την κουκουλώσει, την κυνηγήσαμε και υπήρξε κάποιο αποτέλεσμα. Το τι άλλο συμβαίνει πίσω από τα κάγκελα , τα αγκαθωτά συρματοπλέγματα, τις μπάρες και τους σεκιουριτάδες, δεν το γνωρίζουμε. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι δε γνωρίζουν ούτε οι “ελεγκτικοί μηχανισμοί” οι οποίοι ούτε που πλησιάζουν στο γκέτο της εταιρείας. Γνωρίζουμε επίσης ότι οι ήδη τραγικά υποστελεχωμένες υπηρεσίας ελέγχου, με το νέο οργανόγραμμα του ΥΠΑΠΕ (πρωην ΥΠΕΚΑ) που τέθηκε σε εφαρμογή το φθινόπωρο που μας πέρασε, θα αδυνατούν πλήρως να ανταποκριθούν στο ρόλο τους.

Άλλωστε οι έλεγχοι είναι εμπόδιο στην “ανάπτυξη”…


3 απαντήσεις στο “Πρόστιμο στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ για παράνομη υλοτόμηση δασικής έκτασης στις Σκουριές”

  1. Ο “Ασκός του Αιόλου” είναι ένα ντοκιμαντέρ που ερευνά όλες τις γνωστές και άγνωστες πτυχές της διαχείρισης της αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα.
    Συγκεκριμένα, θα αφορά στην πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων, καθώς και των εθνικών και πολυεθνικών εταιριών να δημιουργήσουν αιολικά πάρκα στα βουνά όλης της χώρας. Θα αφορά, επίσης, στην αντίσταση που προβάλουν στην παραπάνω πολιτική και συμφέροντα οι τοπικές κοινωνίες και στο κατά πόσο, τελικά, η προώθηση ή μη της “Πράσινης Ανάπτυξης” γίνεται με όρους ευνοϊκούς προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο.
    Σκοπός του ντοκιμαντέρ είναι η σφαιρική, εμπεριστατωμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη ενημέρωση των πολιτών για το τι είναι η αιολική ενέργεια, ποιες είναι οι θυσίες που αυτή απαιτεί, ποιο είναι το οικονομικό παρασκήνιο και τι θα σημάνει για τις τοπικές κοινωνίες και τα οικοσυστήματα η δημιουργία αιολικών πάρκων. Η ταινία μας ευελπιστεί, εν τέλει, να ξεπεράσει μια απλοϊκή απάντηση με μαθηματικούς όρους στον λόγο οικονομικό συμφέρον/οικολογική ευαισθησία, αλλά την ενδιαφέρει να θέσει στο επίκεντρο την εύρυθμη διαιώνιση της φύσης καθεαυτής: τη διαλεκτική δηλαδή σχέση μεταξύ ανθρώπου και περιβάλλοντος.
    Διανύουμε μια περίοδο όπου η ανθρώπινη επέμβαση στο περιβάλλον έχει επιβαρύνει ανεπανόρθωτα τον πλανήτη. Σ’ αυτή τη βάση, θεωρούμε ότι η συζήτηση για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα έπρεπε να λαμβάνει χώρα καθημερινά στον δημόσιο διάλογο και η ενημέρωση των πολιτών να είναι όσο το δυνατόν πιο αντικειμενική. Αντ’ αυτού, πιστεύουμε, ότι ο κοινωνικός διάλογος όχι μόνο είναι επιφανειακός, αλλά και εσκεμμένα διαστρεβλωμένος, ειδικά, όταν μιλάμε για την μετάβαση από τις εχθρικές προς τη φύση και τον άνθρωπο μορφές ενέργειας προς τις ηπιότερες και περιβαλλοντικά ευνοϊκότερες. Αντιλαμβανόμαστε ότι μέσα σε ένα πλαίσιο οικονομικής και κοινωνικής κρίσης είναι εύκολο, διάφορα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα, να συμπαρασύρουν την “κοινή γνώμη” προς μια κατεύθυνση που αυτά επιθυμούν: επιχειρηματολογώντας είτε προς όξυνση των οικονομικών, είτε προς εκμετάλλευση των οικολογικών κοινωνικών αντανακλαστικών.
    Απέναντι σ’ αυτή τη συνθήκη, η δικιά μας βούληση είναι να σταχυολογήσουμε την κοινωνική αναγκαιότητα για εναλλακτικές μορφές ενέργειας, αλλά ταυτόχρονα να ενημερώσουμε και για το πώς το παραπάνω μετατρέπεται σε μια έντεχνη “φίλο-οικολογική” ρητορική προς επίρρωση των συγκεκριμένων συμφερόντων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.