“Μεθόδευση της εταιρείας για να κερδίσει τεράστια ποσά από φόρους, σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου”


aurubis

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Συνοδεύουμε την ανάρτηση με μια φωτογραφία ενός εργοστασίου πυρομεταλλουργίας flash smelting, σαν αυτό που ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ να γίνει στο Μαντέμ Λάκκο. Είναι το εργοστάσιο της εταιρείας Cumerio MED στο  Πίρντοπ της Βουλγαρίας το οποίο έφερναν παλιότερα τα στελέχη της εταιρείας ως παράδειγμα μεταλλουργίας flash smelting που επεξεργάζεται συμπυκνώματα με υψηλό αρσενικό. Μέχρι που αποδείχτηκε ότι έλεγαν ψέμματα… Δείτε σχετικά τις παρ. 3.2 και 3.3 της έκθεσής μας.

Διαβάστε εδώ και τη συνέντευξη του Διευθύνοντος Συμβούλου της Ελληνικός Χρυσός, Μιχάλη Θεοδωρακόπουλου.

Σύντομα θα δούμε “ποιος έχει τα επιστημονικά κότσια και ποιος λέει ψέμματα”.

Μαρία Καδόγλου, φυσικός, μέλος Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων

Aπό τον alpha965.gr

Για την έκθεση του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων αναφορικά με την εξόρυξη στις Σκουριές, και τη μέθοδο flash melting, μίλησε στον Alpha 96,5 η Μαρία Καδόγλου, φυσικός, μέλος Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων.

«Αυτή η μέθοδος είναι ακατάλληλη για να επεξεργαστείς συμπυκνώματα (σ.σ. η πρώτη ύλη στο εργοστάσιο), με πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε αρσενικό, όπως είναι τα συμπυκνώματα της Χαλκιδικής. Ο λόγος είναι πάρα πολύ απλός: εάν εφαρμοστεί έτσι, θα αρχίσουν να πεθαίνουν οι εργαζόμενοι από τις διαρροές αρσενικού στην ατμόσφαιρα του εργοστασίου. Στην έκθεση έχουμε συγκεντρώσει όλα τα επιστημονικά στοιχεία που αποδεικνύει ότι αυτή η μέθοδος δεν μπορεί να εφαρμοστεί.», υπογράμμισε η κα. Καδόγλου.

Ακολούθως η ίδια εξέφρασε την εκτίμησή της πως «αυτό ήταν απ’ την αρχή μία μεθόδευση απ’ την πλευρά της εταιρείας, για ν’ αποφύγει να κατασκευάσει μονάδα μεταλλουργίας χρυσού, την οποία απαιτεί η σύμβαση και μ’ αυτόν τον τρόπο να κερδίσουν τεράστια ποσά σε βάρος του ελληνικού δημοσίου γιατί δεν θα πληρώνουν φόρους. Οι πολλοί φόροι προέρχονται απ’ την μεταλλουργία. Είναι αυτή που θα παράγει καθαρά μέταλλα. Τα μέταλλα είναι προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, η εξαγωγή τους παράγει μεγάλα κέρδη και άρα πολλούς φόρους».

Σύμφωνα με την έκθεση του παρατηρητηρίου υπάρχουν πολλές εκθέσεις οι οποίες αποδεικνύουν πως η μέθοδος του flash melting δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε συμπυκνώματα με αρσενικό, για αυτό και δεν υλοποιείται πουθενά στον κόσμο σε παρόμοια συμπυκνώματα με εκείνα της Χαλκιδικής.

Επιπροσθέτως, η Μ. Καδόγλου ξεκαθάρισε, κατά την εκτίμησή της, πως η εταιρεία δεν πρόκειται να αλλάξει τη μεθοδολογία της προς το κυάνιο καθώς «για να γίνει αυτό θα πρέπει να σταματήσουν όλες οι δραστηριότητες της εταιρείας, και να ξεκινήσει η περιβαλλοντική αδειοδότηση από την αρχή, δηλαδή πάμε πίσω στο 2006. Αυτό μας το είπε ο προϊστάμενος της υπηρεσίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ο κ. Τολέρης. Αυτό προφανώς είναι κάτι που δεν το θέλει η εταιρεία.»

Στο μεταξύ, η κα. Καδόγλου ανέφερε πως αμέσως μετά την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, η εταιρεία διαμέσου ανακοινώσεων στο εξωτερικό, «έχει αφαιρέσει εντελώς τη μεταλλουργεία από το επενδυτικό τους σχέδιο. Όλους τους υπολογισμούς τους κάνουν στη βάση της πώλησης των συμπυκνωμάτων. Αυτό δεν το αποκαλύπτουν στην Ελλάδα γιατί είναι παράνομο, είναι αντίθετο στη σύμβαση στην έγκρισή τους.»

Τέλος η κα. Καδόγλου παρέπεμψε στην έκθεση της Ολλανδικής ΜΚΟ Sommo, η οποία αναφέρει πως η μητρική εταιρεία El Dorado Gold έχει στήσει ένα δίκτυο θυγατρικών εταιρειών, μεταξύ Ελλάδας-Ολλανδίας-Μπαρμπέιντος, ώστε τα κέρδη που παράγονται στην Ελλάδα να βγαίνουν στα Μπαρμπέιντος αποφεύγοντας τη φορολόγηση. «Εάν τα αθροίσετε όλα αυτά, προκύπτει ότι το περίφημο όφελος για το οποίο αυτή τη στιγμή καταστρέφεται η Χαλκιδική, είναι μηδενικό.», κατέληξε το μέλος του Παρατηρητηρίου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.