Μυρίζει μπαρούτι στα μεταλλεία #skouries


10806247_10201955833376397_286529448276560638_n

Συννεφιασμένη Κυριακή στις Σκουριές, όπου πρόκειται να πραγματοποιηθούν δύο διαφορετικές συγκεντρώσεις για τα μεταλλεία – μία των Επιτροπών Αγώνα Ενάντια στις Εξορύξεις Χρυσού και μία των εργαζομένων στην εταιρεία. Προβληματισμός στην ΕΛΑΣ., που ανησυχεί για σύγκρουση και επεισόδια.

Οι διμοιρίες των ΜΑΤ έχουν αποσυρθεί από την περιοχή μετά την αλλαγή της ηγεσίας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Η διαταγή που έχει δοθεί στους αστυνομικούς είναι για «διακριτική εποπτεία». Ωστόσο, την Κυριακή με τις δυο ταυτόχρονες συγκεντρώσεις φαίνεται ότι οι αστυνομικές δυνάμεις θα επανέλθουν.

Γεγονός είναι ότι οι κάτοικοι και οι αλληλέγγυοι που αντιδρούν στην εξόρυξη χρυσού είχαν προαναγγείλει την κινητοποίησή τους στις Σκουριές πολύ νωρίτερα. Στόχος είναι να υπενθυμίσουν στη νέα κυβέρνηση «την κόλαση των χρυσωρυχείων, τα οποία πρέπει να φύγουν τώρα».

Αντι-συγκέντρωση

Πριν από λίγες ημέρες, όμως, με κοινή ανακοίνωση, τα Σωματεία Εργαζομένων στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, που εκπροσωπούν περίπου 2.000 εργαζόμενους στην εταιρεία χρυσού, δήλωσαν ότι θα πραγματοποιήσουν δική τους αντι-συγκέντρωση, στο ίδιο μέρος, την ίδια μέρα, διεκδικώντας κυβερνητική δέσμευση για συνέχιση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην περιοχή, αν και η κυβέρνηση έχει εκφράσει σαφώς τις προθέσεις της.

«Πιο ενωμένοι από ποτέ, θα αγωνιστούμε για τις δουλειές μας και το μέλλον των παιδιών μας. Κανένα περιθώριο για διαπραγμάτευση», αναφέρουν χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εργαζόμενοι θα βρίσκονται μέσα στον χώρο του εργοταξίου, πίσω από την περίφραξη, σαν σύμβολο περιφρούρησης. Οι κάτοικοι και οι αλληλέγγυοι, από την άλλη, έχουν προγραμματισμένες δύο προσυγκεντρώσεις, στην Ιερισσό και στη Μεγάλη Παναγιά, απ’ όπου θα ξεκινήσουν για να συναντηθούν και ν’ ανέβουν ώς το εργοτάξιο των Σκουριών.

Εύχονται αναβολή

Το όλο σκηνικό έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στην ΕΛΑΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπό αυτές τις συνθήκες οι κλούβες και οι διμοιρίες των ΜΑΤ θα επανέλθουν την Κυριακή. «Είναι σαν να συναντιούνται φωτιά και μπαρούτι…», έλεγαν αξιωματικοί της αστυνομίας, που θα εύχονταν κάποια από τις δυο συγκεντρώσεις να αναβαλλόταν.

Προς αυτή την κατεύθυνση, πιο διαλλακτική εμφανιζόταν η πλευρά των Επιτροπών Αγώνα Ενάντια στις Εξορύξεις. Μέχρι και χθες το βράδυ το θέμα βρισκόταν στο τραπέζι των συζητήσεων, αλλά υπήρχαν και πολλές φωνές που έλεγαν ότι «δεν υποχωρεί αυτός που έχει το δίκαιο με το μέρος του».

Μια άλλη σκέψη ήταν να μην έλθουν σε επαφή με τους εργαζόμενους και η πορεία να φτάσει μερικές εκατοντάδες μέτρα πριν από το εργοτάξιο, ώστε να υπάρχει «νεκρή ζώνη». Σε κάθε περίπτωση, το ζητούμενο είναι να μην υπάρξουν συγκρούσεις και επεισόδια. Εξάλλου, η θέση της κυβέρνησης είναι εκπεφρασμένη. «Είμαστε αντίθετοι με την επένδυση χρυσού στις Σκουριές».


3 απαντήσεις στο “Μυρίζει μπαρούτι στα μεταλλεία #skouries”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.