Ο χρυσός και οι τενεκέδες


Toυ Άλκη Γαλδαδά από το protagon.gr

galdgold12-thumb-large

Επειδή η νέα κυβέρνηση σκέπτεται να κλείσει τα «σπίτια» και τα studio που αφθονούν στην οδό Φυλής μαθαίνω πως οι διάφοροι μπράβοι και προστάτες θα οχυρωθούν μέσα σε αυτά και θα αγωνιστούν γιατί όπως είπαν έχουν οικογένειες και πρέπει να ζήσουν κι αυτές.

Επίσης μερικές χιλιάδες κάτοικοι του Λεκανοπεδίου σκέπτονται να μαζευτούν στους πρόποδες της Πάρνηθας ζητώντας να τους δοθεί από ένα στρέμμα στο βουνό με μοναδικό τους επιχείρημα ότι είναι πολλοί.

Συνεχίζω με άλλες ενδιαφέρουσες ειδήσεις. Δανείζομαι αυτούσιο ένα κομμάτι από κείμενο δημοσιευμένο στην εφημερίδα Καθημερινή της 19.1. 2015: «Προσφυγή της Ελλάδας συζητήθηκε χθες στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την υπόθεση της «Ελληνικός Χρυσός». Η χώρα μας είχε καταδικαστεί το 2011 για παραχώρηση στη συγκεκριμένη εταιρεία της μεταλλευτικής εκμετάλλευσης στη Χαλκιδική έναντι πολύ χαμηλού τιμήματος και απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής φόρου, επιλογές που θεωρήθηκαν από την Ευρωπαϊκή  Ένωση ότι συνιστούσαν παράνομη επιδότηση. Η Ελλάδα, που υποχρεώθηκε στην ανάκτηση από την «Ελληνικός Χρυσός» 15,3 εκατ. ευρώ, προσέφυγε από κοινού με την εταιρεία και η απόφαση θα εκδοθεί σε μερικούς μήνες».

Επίσης από την Καθημερινή της ίδιας ημερομηνίας: «Τέλος, όπως ανακοινώθηκε χθες, οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος επέβαλαν πρόστιμο 8.100 ευρώ στην «Ελληνικός Χρυσός» για την υλοτόμηση δασικής έκτασης χωρίς πρωτόκολλο υλοτόμησης».

Επόμενη είδηση: «Περιμένουμε από την νέα κυβέρνηση να μας αντιμετωπίσει σοβαρά ως Έλληνες πολίτες και να ξεκαθαρίσει επιτέλους τις θέσεις τις. Περιμένουμε από μια Αριστερή κυβέρνηση να στηρίξει τον δίκαιο αγώνα μας για τα αυτονόητα δικαιώματά μας: την εργασία, την ευημερία, την ανάπτυξη», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο ψήφισμα που εξέδωσαν τα Σωματεία Εργαζομένων στα Μεταλλεία Κασσάνδρας.

Προ-τελευταία είδηση, που αναφέρεται ότι εμφανίστηκε στο stokokkino.gr: «Αδεια δόμησης στην Ελληνικός Χρυσός από το… παράθυρο και μάλιστα την ύστατη στιγμή επιχειρεί να εξασφαλίσει η κυβέρνηση. Μετά τις απειλές προς τον προϊστάμενο της πολεοδομίας του δήμου Αριστοτέλη, έρχεται ο υπηρεσιακός αναπληρωτής υπουργός και διατάσσει τους υπαλλήλους του δημοσίου να «τελειώσουν» την υπόθεση».

Συγκεκριμένα, με έγγραφο που δημοσιεύει το stokokkino.gr αποκαλύπτεται πως ο υπηρεσιακός αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και βουλευτής Κορινθίας της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Ταγαράς, διατάσσει χωρίς να έχει την αρμοδιότητα, υπαλλήλους της Πολεοδομίας του δήμου Αριστοτέλη να χορηγήσουν άδεια δόμησης κτηριακών εγκαταστάσεων (για το εργοστάσιο εμπλουτισμού) στην εταιρία «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές».

Η τελευταία είδηση, σημερινή και φρέσκια που δεν της δόθηκε μεγάλη έκταση είναι πως το αφεντικό της Eldorado, ο άνθρωπος πίσω από την εκμετάλλευση των περιβόητων ορυχείων χρυσού στη Χαλκιδική έρχεται να συζητήσει με την ελληνική κυβέρνηση για το τι θα γίνει με αυτά.

Ελπίζω πως όποιος από την κυβέρνηση τον συναντήσει θα του πει απλά και μόνο να τα μαζέψει και να φύγει. Διότι αρκετό κακό έχει γίνει μέχρι τώρα εκεί επάνω, και στο περιβάλλον αλλά και στις ψυχές των ανθρώπων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.