Κατάθεση έκθεσης στο ΥΠΑΠΕΝ: “Μια Τεκμηριωμένη Πρόταση για Αναστροφή της Σύμβασης της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ” #skouries


1-b87d0459aeΣήμερα απεστάλη από το “Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων” στο Υπ. Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας έκθεση με θέμα: Μια Τεκμηριωμένη Πρόταση για Αναστροφή της Σύμβασης της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ – Η Απάτη της Μεταλλουργίας Flash Smelting – Αντί δημοσίου οφέλους, καταλήστευση δημόσιου πλούτου και φυγάδευση αφορολόγητων κερδών € 13,68 δις”.

Το Ελληνικό Δημόσιο έχει με την εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ μια σύμβαση εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων των Μεταλλείων Κασσάνδρας στη Χαλκιδική, με καθετοποίηση της παραγωγής μέσω της κατασκευής και λειτουργίας μονάδας μεταλλουργίας χρυσού. Η ίδρυση μεταλλουργίας χρυσού τέθηκε ως στόχος της σύμβασης διότι κρίθηκε ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο η εθνική οικονομία θα έχει ουσιαστικά έσοδα από την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της περιοχής και θα εξυπηρετηθεί το δημόσιο συμφέρον.

Στην έκθεση αποδεικνύεται ότι η ΚΥΑ 201745/2011 Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων της επένδυσης έχει στηριχτεί σε παραποίηση των επιστημονικών δεδομένων και σε ψευδείς διαβεβαιώσεις της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ σχετικά με τη δυνατότητα εφαρμογής της μεταλλουργικής μεθόδου της ακαριαίας τήξης στα συμπυκνώματα Σκουριών και Ολυμπιάδας. Όπως προκύπτει από το σύνολο της σχετικής βιβλιογραφίας και εργοστασιακής πρακτικής, η μέθοδος αυτή δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε συμπυκνώματα με υψηλή περιεκτικότητα σε αρσενικό, όπως αυτά των Μεταλλείων Κασσάνδρας, για μια σειρά από λόγους, περιβαλλοντικούς, τεχνικούς και οικονομικούς.

Για να δοθεί η Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων μεθοδεύθηκε η παράκαμψη της αρμόδιας τεχνικής υπηρεσίας του ΥΠΕΚΑ η οποία εγκαίρως και εγγράφως είχε επισημάνει τα προβλήματα και ζητούσε τροποποίηση της ΜΠΕ. Το έγγραφο αγνοήθηκε και η εφαρμογή της συγκεκριμένης ακατάλληλης μεταλλουργικής μεθόδου τέθηκε στην ΚΥΑ 201745/2011 ως όρος απαράβατος για την υλοποίηση του έργου.

Αλλαγή της μεθόδου ή ουσιώδης τροποποίηση της δεν επιτρέπεται χωρίς νέα διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης καθιστώντας αδύνατη, με αυτή την ΚΥΑ σε ισχύ, την πραγματοποίηση του στόχου της σύμβασης που είναι η μεταλλουργία.

Κατά την άποψή μας, που τεκμηριωμένα καταθέτουμε, όλα τα ανωτέρω ήταν μια σκόπιμη μεθόδευση από την πλευρά της εταιρείας με στόχο να αποφύγει να κατασκευάσει τη μονάδα μεταλλουργίας και να αποκομίσει τεράστια κέρδη σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.

Η “επένδυση” ήδη υλοποιείται με γοργούς ρυθμούς σε όλα τα μέτωπα εκτός από τη μεταλλουργία που υποτίθεται ότι είναι η κεντρική της κατεύθυνση και στόχος. Η ίδια η εταιρεία σε ανακοινώσεις της προς τα ξένα χρηματιστήρια και τους οικονομικούς αναλυτές έχει μονομερώς, παράνομα και χωρίς κοινοποίηση στο Ελληνικό Δημόσιο, τροποποιήσει το Επενδυτικό της Σχέδιο αφαιρώντας εντελώς τη μονάδα μεταλλουργίας.

Η μη κατασκευή μεταλλουργίας συνιστά παραβίαση όχι μόνο της ΚΥΑ αλλά και της σύμβασης και του κυρωτικού της νόμου 3220/2003 και οδηγεί στην απώλεια των εσόδων που θα είχε το Δημόσιο από τη φορολόγηση των καθαρών μετάλλων.

Θεωρούμε ότι δημόσιο συμφέρον υπέρτερο των εσόδων του Δημοσίου είναι η προστασία αγαθών όπως η υγεία, το περιβάλλον και το νερό, καθώς και των άλλων οικονομικών δραστηριότητων στην περιοχή που τίθενται σε κίνδυνο από τη βαριά βιομηχανία της μεγάλης κλίμακας εξόρυξης και της μεταλλουργίας. Η προάσπιση αυτού του δημοσίου συμφέροντος περνάει μέσα από την επιστροφή των Μεταλλείων Κασσάνδρας σε δημόσιο έλεγχο με την ακύρωση της σκανδαλώδους σύμβασης μεταβίβασης στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ.

Η απάτη της μεταλλουργίας που σχεδίασε και εξετέλεσε η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ σε βάρος του Δημοσίου μπορεί να είναι η βάση για τη νόμιμη λύση της σύμβασης κατά το άρθρο 4 αυτής, με υπαιτιότητα της εταιρείας. Έτσι όχι μόνο δεν θα υποχρεωθεί το Δημόσιο στην καταβολή αποζημιώσεων στην εταιρεία, αλλά θα νομιμοποιείται το ίδιο το Δημόσιο να ζητήσει αποζημιώσεις.

Τα όπλα για την ακύρωση της σύμβασης τα έδωσε η ίδια η εταιρεία. Είναι στο χέρι της νέας κυβέρνησης να τα χρησιμοποιήσει.

Σε μορφή pdf εδώ.


6 απαντήσεις στο “Κατάθεση έκθεσης στο ΥΠΑΠΕΝ: “Μια Τεκμηριωμένη Πρόταση για Αναστροφή της Σύμβασης της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ” #skouries”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.