Το Συμβούλιο Καναδών γιορτάζει τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει το μεταλλείο στις Σκουριές


Μετάφραση από το Canadians.org

DCIM100MEDIAΣπουδαία νέα από την Ελλάδα σήμερα! Όπως αναφέρει το Reuters, “η νέα κυβέρνηση της αριστεράς στην Ελλάδα … είναι κατηγορηματικά αντίθετη σε ένα Καναδικό μεταλλείο χρυσού” δήλωσε ο νέος υπουργός ενέργειας της χώρας Παναγιώτης Λαφαζάνης την Παρασκευή. “Είμαστε απολύτως αντίθετοι σε αυτό και θα εξετάσουμε τις επόμενες κινήσεις μας”.

Ο υπουργός αναφέρεται στο επιφανειακό μεταλλείο χρυσού και εργοστάσιο επεξεργασίας στις Σκουριές, της Eldorado Gold με έδρα το Βανκούβερ. Πριν εκλεγεί ως κυβέρνηση στην Ελλάδα, “ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επικρίνει τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο του έργου στο παρθένο τοπίο της χερσονήσου της Χαλκιδικής, με τις παραλίες και τα δάση που το περιβάλλουν”. Περίπου 3.300 στρέμματα παρθένου δάσους κόπηκαν για να καθαριστεί η περιοχή για το μεταλλείο, το εργοστάσιο, τους δρόμους και ένα χώρο για χωματερή τοξικών αποβλήτων του μεταλλείου. Αυτή η καταστροφή έχει συμβεί κοντά στην γενέτειρα του Έλληνα φιλοσόφου Αριστοτέλη, ο οποίος θα πρέπει να περπάτησε σε αυτά τα δάση περισσότερο από δύο χιλιάδες χρόνια πριν.

Η εφημερίδα New York Times ανέφερε, “Μόλις πριν από 10 χρόνια,  επισημαίνουν οι αντίπαλοι του μεταλλείου, το ανώτατο δικαστήριο στην Ελλάδα αποφάνθηκε ότι το μέγεθος της ζημίας στο περιβάλλον που θα προκαλέσει εδώ η εξόρυξη δεν αξίζει το οικονομικό κέρδος. Οι αντίπαλοι επίσης ανησυχούν για σκόνη και τη ρύπανση των υπόγειων υδάτων”. Τρεις καθηγητές πανεπιστημίου στην Ελλάδα, οι οποίοι διδάσκουν δασοκομία, διευθέτηση ορεινών υδάτων και δασική εδαφολογία, έχουν επίσης σημειώσει την έντονη ανησυχία τους για τις επιπτώσεις της απομάκρυνσης των δασών για το μεταλλείο στις Σκουριές στον υδρολογικό κύκλο.

Το μεταλλείο κατάφερε να προχωρήσει μόνο γιατί η τρόικα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εξανάγκασε την Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος λιτότητας της να απλουστεύσει τις διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης  για μεταλλεία και άλλα έργα επιβλαβή για το περιβάλλον. Το σημερινό άρθρο του Reuters τονίζει ότι “Τα σχόλια του Λαφαζάνη, ο οποίος αντιπροσωπεύει την πιο ριζοσπαστική πτέρυγα του κυβερνώντος κόμματος ΣΥΡΙΖΑ, ενισχύει περαιτέρω τα πρώτα σημάδια ότι η κυβέρνηση εμμένει στις προεκλογικές της δεσμεύσεις που έχουν προκαλέσει ανατριχίλες στους επενδυτές και έχουν ταράξει τις χρηματοπιστωτικές αγορές.”

Το Συμβούλιο των Καναδών και το Blue Planet Project έχουν συνεργαστεί με Έλληνες που αντιτίθενται σε αυτό το μεταλλείο και γιορτάζουν αυτή την είδηση ​​μαζί τους.

Τον Μάιο του 2013, βοηθήσαμε να υποστηριχθεί μια περιοδεία τριών ατόμων από την Ελλάδα για να αναδειχθούν οι ανησυχίες τους σχετικά με το μεταλλείο  στο Μόντρεαλ, την Οτάβα, το Τορόντο και το Βανκούβερ. Μόλις δυο μήνες νωρίτερα, η φίλη μας Μαρία Καδόγλου, μία από τους ομιλητές σε αυτή την περιοδεία, μίλησε κατά του ορυχείου στην εκπομπή του CBC Radio “As it Happens”. Παροτρύναμε επίσης τους υποστηρικτές μας να παρακολουθήσουν αυτό το ντοκιμαντέρ (σ.σ. το “Θησαυρό της Κασσάνδρας”) για τα Διεθνή Ημέρα Δράσης Ενάντια στα Μεταλλεία Χρυσού στη Χαλκιδική. Και στηρίξαμε τις παρεμβάσεις τους στο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ, καθώς επίσης δημοσιεύσαμε πολλά άρθρα σε ιστολόγια σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί εκεί, συμπεριλαμβανομένου ενός το οποίο τόνιζε  ότι 15.000 άνθρωποι είχαν κάνει πορεία διαμαρτυρίας στο Καναδικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη σε αντίθεση με αυτό το χρυσωρυχείο.

Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση αυτή. Ένα tweet του @antigoldgreece νωρίτερα σήμερα μας λέει, “Εν τω μεταξύ, η Eldorado Gold συνεχίζει την καταστροφή του δάσους στις Σκουριές σε πλήρη ταχύτητα.”


2 απαντήσεις στο “Το Συμβούλιο Καναδών γιορτάζει τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει το μεταλλείο στις Σκουριές”

  1. 03 Φεβρουαρίου 2015

    Προς :
    τον Πρωθυπουργό κον Αλέξη Τσίπρα
    Υπουργό Εξωτερικών κον Νίκο Κοτζιά

    Υπόμνημα
    Το ΔΣ της Εταιρείας μας (κλάδος της τιμημένης με Νόμπελ Ειρήνης 1985 IPPNW) σας συγχαίρει για την εκλογική σας νίκη και προσβλέπει σε στενότερη συνεργασία σε θέματα ειρήνης και της προστασίας της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος από τα χημικά, βιολογικά κλπ όπλα και κυρίως από την πυρηνική απειλή η οποία προέρχεται τόσο από τα πυρηνικά όπλα όσα και τα πυρηνικά εργοστάσια.
    Η Εταιρεία μας κατά το παρελθόν είχε επανειλημμένα ενημερώσει τον πρωθυπουργό κο Αλέξη Τσίπρα για τις πρωτοβουλίες μας και τώρα ευελπιστούμε σε μια στενότερη συνεργασία.
    Αυτό που επείγει σήμερα είναι η προώθηση της απαγόρευσης των πυρηνικών όπλων όπως ξεκίνησε μέσω του ΟΗΕ από το 2011 βασισμένη στο ανθρωπιστικό δίκαιο. Η Εταιρεία μας παρ’ ότι επανειλημμένα ενοχλούσε τις προηγούμενες κυβερνήσεις δεν κατάφερε ούτε καν την ενεργή εκπροσώπηση της Ελλάδας σε αυτή την προσπάθεια. Παρ’ ότι επανειλημμένα ζητούσαμε την έγγραφη αποτύπωση της εθνικής πολιτικής στο θέμα το μόνο που παίρναμε από το ΥΠΕΞ ήταν η προφορική διατύπωση ότι λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας δεν έπρεπε να εκνευρίζουμε τις πυρηνικοκάτοχες χώρες αφού ήδη σαν χώρα έχουμε υπογράψει τις προηγούμενες συνθήκες.
    Παρακαλούμε τη νέα ηγεσία του ΥΠΕΞ, τον υπουργό κο Κοτζιά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό κο Τσίπρα να πρωτοστατήσουν σε αυτή την πρωτοβουλία, αφού μάλιστα η απαγόρευση των πυρηνικών όπλων αποτελεί λαική επιταγή και πάγια διακηρυγμένη πολιτική όλων των κυβερνήσεων στην Ελλάδα.
    Το δυστύχημα του Τσερνομπιλ και η συνεχιζόμενη τραγωδία της Φουκουσίμα απέδειξαν ότι τα πυρηνικά εργοστάσια δεν είναι η ασφαλής, φθηνή και οικολογική μορφή ενέργειας, αλλά αντίθετα ο προθάλαμος κατασκευής πυρηνικών όπλων. Γιαυτό και καλούμε την νέα ελληνική να εξαντλήσει τα νομοθετικά περιθώρια στα πλαίσια της ΕΕ και να αποτρέψει την κατασκευή νέων πυρηνικών εργοστασίων στην περιοχή και ειδικότερα σε σεισμογενείς περιοχές της Τουρκίας.
    Σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο πολύ δύσκολο έργο σας για τη σωτηρία της πατρίδας μας. Οι προσδοκίες όλων των ελλήνων είναι μεγάλες και οι ευχές όλων μας σας συνοδεύουν σε κάθε βήμα σας σε αυτό το επικίνδυνο μονοπάτι. Θα σταθούμε ενεργά πλάι σας σε κάθε σας θετική πρωτοβουλία. Σας παρακαλούμε μη μας διαψεύσετε.

    Με βαθειαν εκτίμηση

    Η πρόεδρος

    Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου
    http://ippnwgr.blogspot.gr/2015/02/blog-post.html

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.