Eldorado Gold: Aπογοητευτικά αποτελέσματα και κίνδυνος από τις Ελληνικές εκλογές


0121eldoradoΦωτογραφία: το μεταλλείο Jinfeng της Eldorado στην Κίνα.
Για να μη ξεχνάμε τις Σκουριές…

Μαύρη μέρα η Τετάρτη 21/1 για την Εldorado Gold, με βουτιά σχεδόν 21% στο χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης (NYSE) και 17% στο χρηματιστήριο του Τορόντο (TSX). Αιτία ήταν η ανακοίνωση απογοητευτικών προβλέψεων για το 2015, με πτώση της παραγωγής χρυσού και αύξηση του κόστους, γεγονός που οδήγησε στην υποβάθμιση της μετοχής της από οικονομικούς αναλυτές. Έτσι η μετοχή έχασε το μεγαλύτερο μέρος από τα κέρδη που είχε σημειώσει από την αρχή του χρόνου λόγω της αύξησης της τιμής του χρυσού.

eld

Δεν είναι δυστυχώς κάτι με μακροπρόθεσμες συνέπειες για την εταιρεία αυτή η κατακόρυφη πτώση, αλλά σίγουρα είναι χάρμα οφθαλμών… Πιο σημαντικό είναι το παρακάτω:

Σε εκτενές άρθρο με τίτλο Eldorado Gold: Has Political Risks Finally Caught Up With The Company?, το επενδυτικό site Seeking Alpha αναλύει το ρίσκο που αντιμετωπίζουν οι μέτοχοι της Eldorado, λόγω των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα και ειδικά λόγω της διαφαινόμενης νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

“Οι επερχόμενες Ελληνικές εκλογές παρουσιάζουν ένα μεγάλο κίνδυνο για την εταιρεία καθώς 30% των αποθεμάτων χρυσού της εταιρείας βρίσκονται στην Ελλάδα”.

Σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα, η Eldorado “έχει” περίπου 8 εκατομμύρια ουγκιές χρυσού στην Ελλάδα, στην Ολυμπιάδα, το Πέραμα και τις Σκουριές (επισημάνσεις με κίτρινο χρώμα).

280094-14212694898456738-Hebba-Investments

Το “Ελληνικό ρίσκο” κατά τον αρθρογράφο σχετίζεται με την πιθανότητα να εξαναγκαστεί η Ελλάδα να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη. Σύμφωνα με το άρθρο, οι επιπτώσεις ενός Grexit θα ήταν αρχικά η μεγάλη υποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας στην Ελλάδα, λόγω της μετάβασης στο νέο νόμισμα. Υπάρχουν κι άλλες ανησυχίες:

“Μια αλλαγή στην Ελληνική κυβέρνηση, ειδικά προς μια αριστερή κυβέρνηση σαν το ΣΥΡΙΖΑ, μας ανησυχεί καθώς πολλές φορές νεες κυβερνήσεις θεσπίζουν αλλαγές στη φορολογία των μεταλλείων ή επανεξετάζουν άδειες που έχουν ήδη εκδοθεί. Δεν είναι βεβαιότητα, αλλά είναι ένας κίνδυνος”.

Ο άλλος σοβαρός κίνδυνος για την εταιρεία, είναι απόρροια του πρώτου: η πιθανότητα “εθνικοποίησης” των μεταλλείων από μια  κυβέρνηση που, έχοντας φύγει από το Ευρώ και αφού ελάχιστες χώρες θα δέχονται το νέο Ελληνικό νόμισμα, θα αναζητεί απελπισμένα ξένο συνάλλαγμα για να χρηματοδοτήσει τις εισαγωγές αγαθών και ενέργειας.

“Μια απελπισμένη Ελληνική κυβέρνηση μπορεί να δει τις ιδιοκτησίες της εταιρείας σαν τις ιδανικές ιδιοκτησίες για απαλλοτρίωση”.

Η “θετική πλευρά” του πιθανού (κατ’αυτούς) Grexit είναι ότι η σοβαρή αμφισβήτηση ή ακόμα και κατάρρευση του Ευρώ, θα οδηγήσει το χρυσό ψηλότερα πράγμα που θα είναι καλό για την Eldorado που έχει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της έξω από την Ελλάδα. Θα είναι φυσικά καλό και για το σύνολο των εταιρειών χρυσού, που όπως έχουμε πει, είναι σαν τα κοράκια: ευημερούν σε περιόδους οικονομικής κρίσης, πολέμων και καταστροφών.

Το site προχωράει στην εκτίμηση της πιθανής πτώσης της τιμής της μετοχής για ένα πιθανό “κούρεμα” των Ελληνικών αποθεμάτων της τάξης του 25%, 50% ή 100%. Αυτό το κούρεμα και η επακόλουθη πτώση της τιμής:

“αντιπροσωπεύει τις αναμενόμενες δυσκολίες (ή ακόμα και πιθανή απώλεια) σχετικά με την ανάπτυξη αυτών των κοιτασμάτων”.

280094-14212698551721492-Hebba-Investments

Το άρθρο επαινεί την ικανότητα της Eldorado να δραστηριοποιείται με επιτυχία σε “δύσκολες” χώρες (Κίνα, Τουρκία, Ελλάδα, Ρουμανία, Βραζιλία) και νομίζουμε ότι οι Έλληνες αναγνώστες μπορούν να αντιληφθούν πώς επιτυγχάνεται αυτό. Παρ’ολες τις δυσκολίες η Eldorado καταφέρνει να διατηρεί ένα από τα χαμηλότερα κόστη παραγωγής στο σύνολο της βιομηχανίας χρυσού. Ωστόσο το Seeking Alpha είναι από τα site που έχουν επισημάνει τον πιθανό κίνδυνο για τους μετόχους από την έκθεσή της εταιρείας στην Ελλάδα, τόσο λόγω της αβεβαιότητας για την πορεία της χώρας όσο και λόγω της τοπικής αντίδρασης στην ανάπτυξη του μεταλλείου των Σκουριών (δείτε: Exposure To Country Risk: The Eldorado Gold Edition).

Τώρα οι αναλυτές συνιστούν σύνεση και προσοχή με την Eldorado, λόγω της “απειλής” του ΣΥΡΙΖΑ. Φαίνεται όμως να μην είναι καλά πληροφορημένοι, αφού συνδέουν την απειλή αποκλειστικά με τις συνέπειες ενός Grexit και όχι με τις ίδιες τις θέσεις του πιθανότερου νικητή των εκλογών για τις δραστηριότητες της εταιρείας.

Ίσως κάποιος θα έπρεπε να τους ενημερώσει για τη δηλωμένη πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να καταργήσει την επένδυση χρυσού, θέση που έχει εκφραστεί σε διάφορους τόνους από τα όργανα του κόμματος και από τον ίδιο τον αρχηγό του:

Για όσους αναρωτιούνται για το πρώτο σκέλος της απάντησης, απαντάμε ότι η τήρηση της νομιμότητας οδηγεί νομοτελειακά στην ακύρωση της “επένδυσης”.

Και σε όσους θα πουν “μην εμπιστεύεστε τις υποσχέσεις”, απαντάμε ότι “εμπιστευόμαστε, αλλά δεν επαναπαυόμαστε”. Θα είμαστε εκεί από την πρώτη μέρα των εκλογών για να θυμίζουμε στο νικητή τις δεσμεύσεις του και να βοηθήσουμε στην υλοποίησή τους.

Η συνέχεια για την Eldorado θα είναι πιο δύσκολη απ’οτι φαντάζονται.


3 απαντήσεις στο “Eldorado Gold: Aπογοητευτικά αποτελέσματα και κίνδυνος από τις Ελληνικές εκλογές”

  1. http://katoikoiiliou.blogspot.gr/2015/01/blog-post_25.html

    εμείς εκλέξαμε πρόεδρο: στα οδοφράγματα˙ να αντιστέκεται

    εμείς εκλέξαμε πρόεδρο: ζωντανή, αφτιασίδωτη, ρυτιδιασμένη, αληθινή

    εμείς εκλέξαμε πρόεδρο: την κυρία Καίτη, την ίδια τη Ζωή

    εμείς εκλέξαμε πρόεδρο: τη μάνα, τη γιαγιά που μας κάνει περήφανους

    εμείς εκλέξαμε πρόεδρο

    εσείς;

    ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΕΚΛΕΞΟΥΜΕ ΠΡΟΕΔΡΟ χουγιάξανε κι αλύχτησαν οι τραπεζίτες, η πολιτική συναλλαγή, οι μέτοχοι, τα μέσα και οι δημοσκόποι

    εμείς εκλέξαμε πρόεδρο
    εσείς;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.