Μια απάντηση από το ένα άκρο… #skouries


Από τον Αριστείδη Φρουζάκη, μια απάντηση στο “ΚΙΝΗΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ” και τη θεωρία του περί “δύο άκρων” (εδώ).

site-banner

Αρχικά κάποιες εξηγήσεις…

Είμαι γεωτεχνικός μηχανικός, μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και ενεργό μέλος του κινήματος κατά του χρυσού στη Βόρεια Ελλάδα (Πέραμα, Σάπες, Χαλκιδική) τα τελευταία 4 χρόνια. Αν και δεν είμαι δημότης Αριστοτέλη, έχω επισκεφτεί πολλές φορές την Χαλκιδική στα πλαίσια αυτής μου της δράσης, αλλά και αρκετά παλαιότερα, όταν ο πατέρας μου δούλευε στη σήραγγα των Σκουριών σαν μεταλλειολόγος. Θεωρώ λοιπόν πως όσα συμβαίνουν στην περιοχή αφορούν και εμένα, αλλά και όλους όσους, σε όλη την Ελλάδα και τον κόσμο, συμμετέχουν και αγωνιούν για την έκβαση του αγώνα στην Χαλκιδική. Για πολλούς από εμάς, είναι εξαιρετικά κρίσιμη η στάση που θα κρατήσει  η τοπική εξουσία στο παραπάνω ζήτημα, κυρίως εξαιτίας του γεγονότος, ότι αναδείχθηκε μέσα από πρότυπες αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες του κινήματος και – θα έπρεπε να –  δεσμεύεται από τις διακηρύξεις και τους στόχους του. Στα πλαίσια αυτά θα ήθελα να κάνω κάποια σχόλια για το πρόσφατο Δ.Τ. του Δημάρχου που σας απεστάλη.

Με έκπληξη διάβασα το Δ.Τ. που εξέδωσε η παράταξη του Δημάρχου, για την επίσκεψη του στο Στρατώνι ανήμερα της Αγίας Βαρβάρας και τα όσα ειπώθηκαν εκεί. Χρειάστηκε σχεδόν ένα μήνα (!) στην παράταξη του Δημάρχου, για να «απαντήσει» για την «παραποίηση» των δηλώσεων του, από τα blog της εταιρείας, και να προσπαθήσει να δώσει κάποιες εξηγήσεις… Είναι περισσότερο από προφανές πως ο Δήμαρχος δεν θίγεται – επί της ουσίας – από το «όψιμο σφιχταγκάλιασμα» των ανθρώπων της εταιρείας (αν το πρόβλημα του ήταν αυτό θα είχε αντιδράσει από την πρώτη στιγμή). Έχει όμως θορυβηθεί, από τις σφοδρές αντιδράσεις του απλού κόσμου και των αγωνιστών για την γενικότερη στάση και συμπεριφορά του. Στην ανακοίνωση του,  ανακαλύπτει εσωτερικούς εχθρούς στο κίνημα και μιλάει για τα δυο άκρα που αλληλοτέμνονται και αλληλο-τροφοδοτούνται για να μείνει η κατάσταση όπως έχει! Είναι μια γνωστή θεωρία, που θα θυμίζει πολλά στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ και της αριστεράς που – μεταξύ άλλων – τον στήριξε…

Του έχουμε  όμως και εμείς μια ενδιαφέρουσα θεωρία: τα δυο άκρα δεν είναι οι αγωνιστές και οι αμείλικτοι διώκτες τους (ή οι τοπικοί εκπρόσωποι τους…): είναι οι διώκτες και αυτοί που εξαπατούν τον λαό, αδειάζοντας κίνημα και αγωνιστές, για να γίνουν οι νέοι «συνομιλητές¨ των αφεντικών. Γιατί, τα “όλοι μαζί μπορούμε, μέσα από διάλογο, κλπ”, αλλά και η θολή και χλιαρή απόφαση του Δ.Σ. του Δήμου για την επένδυση,  την στιγμή που τα ΜΑΤ χτυπάνε τον κόσμο στο βουνό και οι όλες οι παράνομες εργασίες συνεχίζονται, αυτό υποδηλώνουν. Καλό είναι λοιπόν η Δημοτική αρχή, να αφήσει τις αοριστολογίες και τα ευφυολογήματα καθώς έχει, πολύ σημαντικότερα πράγματα να κάνει (αν βέβαια θέλει) για να πετύχει την ενότητα που ευαγγελίζεται…

Μερικά από αυτά κατά την προσωπική μου γνώμη θα ήταν:

1. Να απαιτήσει το σταμάτημα όλων των παράνομων εργασιών στο βουνό και να διεκδικήσει την ακύρωση της παράνομης σύμβασης της Ελληνικός Χρυσός, αλλά και τον αποχαρακτηρισμό και απόδοση των τεράστιων μεταλλευτικών εκτάσεων , ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια διαφορετικού τύπου ανάπτυξη στην περιοχή. (Ποία άραγε μπορεί να είναι η εναλλακτική ανάπτυξη στην περιοχή την στιγμή που σχεδόν η μισή έκταση του Δήμου Αριστοτέλη ανήκει στον μεταλλειοκτήτη;)

2. Να πάρει θέση και να απαιτήσει άμεσα την απόσυρση των κατηγοριών εναντίον όλων των αγωνιστών κατά της μεταλλείας χρυσού και να απαιτήσει να φύγουν τα ΜΑΤ από την περιοχή. Είναι εντελώς ανήθικο αυτό το ζήτημα να υποβαθμίζεται συνεχώς από τον Δήμαρχο και να χαρακτηρίζονται οι απλοί άνθρωποι που χειραφετούνται και αγωνίζονται για τον τόπο τους “‘άκρα”.

3. Αντί να  διακηρύττει γενικόλογα, την αποδοχή της υφιστάμενης- παραδοσιακής μεταλλευτικής δραστηριότητας, που στην ουσία σημαίνει αποδοχή του υπάρχοντος καθεστώτος της μεταλλειοκτησίας και της παράνομης μεταβίβασης της τεράστιας μεταλλευτικής περιουσίας και γης της Χαλκιδικής στην Ελληνικός Χρυσός,  να επεξεργαστεί και να προτείνει σε συντονισμό με το κίνημα και όλους του επιστημονικούς, εργασιακούς και θεσμικούς φορείς, ένα βιώσιμο σχέδιο για μία, αυστηρά χωροθετημένη και ποσοτικά πλήρως προσδιορισμένη μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή, με ταυτόχρονη αποκατάσταση αναστρέψιμων επιπτώσεων της “παραδοσιακής” μεταλλείας και με την καθοριστική συμμετοχή του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να διασφαλιστούν, καταρχήν, θέσεις εργασίας και να υπάρξουν μεσοπρόθεσμα, πραγματικά οφέλη για την εθνική και τοπική οικονομία, χωρίς την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, που θα συντελεστεί με απόλυτη βεβαιότητα, με την σχεδιαζόμενη επένδυση από την Eldorado.

Η Δημοτική αρχή του Δ. Αριστοτέλη, θα έχει πολύ πιθανά μετά τις προσεχείς εκλογές, τον κατάλληλο συνομιλητή για τα όλα τα παραπάνω, σε επίπεδο κρατικής εξουσίας. Και τότε τα προσχήματα και οι δικαιολογίες θα τελειώσουν. ‘Η θα διεκδικήσει λύσεις και θα πάρει ουσιαστικές θέσεις πάνω στα ζέοντα ζητήματα, ή θα απαξιωθεί οριστικά στη συνείδηση του λαού και του κινήματος.


3 απαντήσεις στο “Μια απάντηση από το ένα άκρο… #skouries”

  1. θα το επαναλαμβάνω

    “Το ότι ο κύριος Μίχος βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία και τελικά απέναντι από τους αγώνες των κατοίκων εναγκαλισμένος με τα συμφέροντα της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε μας το αποκαλύπτει ο κύριος Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος, μηχανικός μεταλλείων και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., ο οποίος μας δηλώνει περήφανος ότι http://www.hellas-gold.com/press-room/egrapsan-gia-emas/118-ependiseis-20-ekat-dolarion-kathe-mina-stis-skouries) (:
    1) στις Σκουριές το επενδυτικό πρόγραμμα περνά στη μεγιστοποίηση του, με τις προγραμματιζόμενες επενδύσεις για το επόμενο έτος να αντιστοιχούν σε 250 εκατ. δολάρια, γεγονός το οποίο μεταφράζεται σε επενδύσει περί τα 20 εκατ. δολάρια σε μηνιαία βάση,
    2) θα ολοκληρωθεί η στοά μήκους 8 χιλιομέτρων που ξεκίνησε από την Ολυμπιάδα, θα διασχίσει το Στρατώνι και θα καταλήξει στο Μαντέμ Λάκκο όπου και θα ξεκινήσει η λειτουργία του νέου εργοστασίου εμπλουτισμού.
    Φυσικά ο κύριος Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος δεν θα ξεχνούσε και το τυράκι στη φάκα, τις υποτιθέμενες χιλιάδες νέες και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας που δεν μπαίνει στον κόπο να αναφέρει ότι χρηματοδοτούνται από προγράμματα ΕΣΠΑ, που καταρτίζονται στο όνομα των κατοίκων της περιοχής αλλά καταλήγουν στις τσέπες των αφεντικών του.
    Καταλαβαίνουμε ότι τα προβλήματα του κυρίου Μίχου είναι πολλά, αλλά θα πρέπει να σταματήσει να κρύβεται πίσω από το εκλογικό αποτέλεσμα του συνδυασμού του και να πετάει λάσπη στον ανεμιστήρα προσπαθώντας να θολώσει το τοπίο μιας ξεκάθαρης αποκλειστικής μεταλλευτικής δραστηριότητας από την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., η οποία κάθε μέρα δυναμώνει τα θεμέλια του φαραωνικού τύπου σχεδίου της.
    Πάντα ο μόνος που χαρακτηρίζεται ως κάκιστος είναι εκείνος που περιγράφει αντικειμενικά την κακή πραγματικότητα έναντι άλλων, όταν αυτοί οι άλλοι δεν αποτελούν παράγοντα άρσης και υπέρβασης της, αλλά οργανικό της τμήμα.

  2. Συγχαρητήρια κύριε Φρουζάκη, συμφωνώ απόλυτα μαζί σας. Το να μιλάει ο Μίχος για δυο άκρα είναι όχι κουτό, όχι άδικο, όχι παραπλανητικό αλλά το λιγότερο επικίνδυνο για ότι διακυβεύεται και αναίσχυντο προς τους ανθρώπους που τον πίστεψαν και τον στήριξαν. Αντιλαμβάνομαι το πόσο προδομένοι μπορεί να νιώθουν όλοι αυτοί τους οποίους ξεγέλασε αρχικά και λασπωλογεί εναντίον τους τώρα. Παρόλα αυτά εσείς κρατάτε την αντιπαράθεση σας σε επίπεδο επιχειρημάτων και όχι λάσπης. Μακάρι να ήταν περισσότεροι σαν και εσάς και ο κόσμος να μην παραμυθιαζόταν από τους αναπτυξιολόγους τύπου Μίχου. Δεν είμαι ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχω κανένα συμφέρον είτε κομματικό είτε οικονομικό και δεν εξαρτώμαι από κανέναν (σε καμιά περίπτωση δεν υπονοώ ότι εσείς λειτουργείτε ιδιοτελώς – το αντίθετο πιστεύω), το ενδιφέρον μου είναι καθαρά για το φυσικό περιβάλλον και την κοινωνία της περιοχής. Την παπάρα του τύπου αν δεν δουλέψω για την Ελληνικός Χρυσός πως θα συντηρήσω την οικογένεια μου δεν τη δέχομαι. Αν ψάχνεις για δουλεία βρίσκεις μια που δεν στερεί τη ζωή από τους άλλους. Είναι το ίδιο σαν να λέμε ότι πεινάω δεν έχω να φάω και θα φάω τον διπλανό μου, ή το έγινα πουτ… για το παιδί μου. Τα νιάτα που μεταναστεύουν τι θα έπρεπε να είχαν κάνει; να καταστρέψουν την Ελλάδα για την επιβίωση τους; Ο τόπος μας πολύ δύσκολα αλλά συντηρούσε τους ανθρώπους του μέχρι την επέλαση της μονοδιάστατης οικονομικής ανάπτυξης που μας οφέλησε μόνο πρόσκαιρα.
    Φιλικά
    Κώστας Βερβερίδης
    Περιβαλλοντολόγος

  3. προς τον κυριο Μιχο 1) πριν απο τις δημοτικες εκλογες σε ενα συντονιστικο καθομασταν διπλα διπλα χωρις να σε γνωριζω χωρις να με γνωριζεις ειμαι κατοικος κομιτσας απο το 1981(μονο τα καλοκαιρια ) και απο το 2012 μονιμος καθ οτι συνταξιουχος Τοτε σου ζητηθηκε να υπογραψεις ενα κοιμενο? εναντια στην el dorado Τονιζω οτι χωρις να σε γνωριζω σε υπερασπισθηκα λεγωντας οτι πολοι υπεγραψαν διαφορες δεσμευσεις που ποτε δε τηρησαν πρεπει να το θυμασαι 2 } 0)στην ιερισσο ηλθες και μας χαιρετισες (εμενα και την παρεα μου ) στην ταυερνα Ματακος τοτε σου ειπα οτι αν μας απογωειτευσεις θαρθω να σου δωσω μια γροθια και ας παω φυλακη ειπες να μην φοβαμαι τωρα ομως οχι μονο φοβαμαι αλλα ειμαι απογοητευμενος το να ρθω να σου δωσω την γροθια ισως θα ηταν καλο για σενα (εποικινωνιακα )δεν θα το κανω περιμενω το αποτελεσμα στις 25 1 και μετα θα φωναζω σε ολους τους τους τονους οτι εισαι αναξιοπιστος δια το πιστον ειμαι πρωην γνησιος νεοδηνοκρατης οχι σαν τον Σαμαρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.