Δασοκτόνες ρυθμίσεις / Βραβείο στους… αυθαίρετους


 dash1419357923Μπορεί ο Ν. Ταγαράς και η πλειοψηφία των κυβερνητικών βουλευτών να έχουν πέσει σε βαθιά κατάθλιψη αφού δεν μπόρεσαν να περάσουν το σύνολο των δασοκτόνων διατάξεων που είχαν σκαρφιστεί, η αλήθεια είναι όμως ότι μπορούν να αντικρίσουν τους κάθε λογής αυθαίρετους στα μάτια. Και αυτό γιατί οι έστω και κουτσουρεμένες διατάξεις που ψηφίστηκαν, επιβραβεύουν τους καταπατητές και τους καταστροφείς των δασών, επιβραβεύουν στο όνομα της ανάπτυξης της χώρας τις αυθαίρετες επεκτάσεις των λατομείων.
Η άμεση αντίδραση των περιβαλλοντικών οργανώσεων με αιχμή το WWF Ελλάς που σε λιγότερο από δύο 24ωρα σάρωσαν στο Διαδίκτυο και κατάφεραν να συγκεντρώσουν κάπου 62.000 διαδικτυακές υπογραφές κατά του εκτρωματικού σχεδίου νόμου, οδήγησε τελικά το ΥΠΕΚΑ σε μερική οπισθοδρόμηση.

Και αυτό γιατί ακόμα και βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας συνειδητοποίησαν ότι καλούνταν να βάλουν με την ψήφο τους ταφόπλακα στα δάση και τις δασικές εκτάσεις και διεμήνυσαν στον υπουργό αναπληρωτή ότι δεν θα ψηφίσουν το σχέδιο νόμου.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, πάντως, έμεινε πιστή στη βασική αρχή της, που ορίζει ότι τα δάση είναι άχρηστες εκτάσεις όταν δεν μπορούν να αξιοποιηθούν και έδωσε μάχη προκειμένου να ικανοποιήσει όσο περισσότερους καταστροφείς των δασών μπορούσε μη προστατεύοντας τη δημόσια γη και τον φυσικό πλούτο της χώρας για τις επόμενες γενιές, όπως οι χιλιάδες των πολιτών απαιτούσαν.

Δασοκτόνες ρυθμίσεις

Οι αλλαγές που ο Νίκος Ταγαράς υποχρεώθηκε να κάνει είναι άκρως σημαντικές, αφού τελικά από το επίμαχο άρθρο 12 του νομοσχεδίου από τις 11 παραγράφους αποσύρθηκαν πέντε, οι 2, 3, 9, 10 και 11, και αναδιατυπωθήκαν δυο, οι 4 και 8.

Όμως οι παράγραφοι που παρέμειναν και εκείνες που αναδιατυπώθηκαν, επιφέρουν σαρωτικά καταστροφικές επιπτώσεις στα δάση και τις δασικές εκτάσεις, και συγκεκριμένα:

  • Παράγραφος 4: Η αλλαγή που έγινε είναι ήσσονος σημασίας αφού προβλέπει ότι δεν μπορούν να αποχαρακτηριστούν δάση και δασικές εκτάσεις που έχουν και κτίσματα. Αντίθετα, μπορούν να αποχαρακτηριστούν οριστικά με καταβολή χρηματικού ανταλλάγματος όλες οι εκτάσεις που από το 1975 έως και το 2007 εκχερσώθηκαν παρανόμως χωρίς άδεια από τις δασικές αρχές. Πρόκειται για τεράστιο αριθμό στρεμμάτων δασών και δασικών εκτάσεων του Δημοσίου που αλλάζει η χρήση τους και μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για γεωργική γη.
Η διάταξη που ψηφίστηκε, έρχεται ευθέως σε αντίθεση με το άρθρο 117 του Συντάγματος, παράγραφος 3, που σαφώς ορίζει ότι: «Δημόσια ή ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις που καταστράφηκαν ή καταστρέφονται από πυρκαγιά ή που με άλλο τρόπο αποψιλώθηκαν ή αποψιλώνονται δεν αποβάλλουν για το λόγο αυτό το χαρακτήρα που είχαν πριν καταστραφούν, κηρύσσονται υποχρεωτικά αναδασωτέες και αποκλείεται να διατεθούν για άλλο προορισμό».Να σημειωθεί ότι η τροποποίηση του άρθρου 117 εμπεριέχεται στις προτάσεις που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία για την αναθεώρηση του Συντάγματος, προτάσεις που αποδεικνύουν ότι πρώτα ψηφίζονται ευθέως αντισυνταγματικές ρυθμίσεις και κατόπιν θα επιχειρηθεί και η αναθεώρηση του Συντάγματος.
  • Παράγραφος 6: Δίνεται το πράσινο φως για τη δημιουργία εντός δασών και δασικών εκτάσεων ακόμα και φυλακών. Έτσι οι χρήσεις εκτοξεύονται αφού ήδη επιτρέπεται η κατασκευή νοσοκομείων, εκπαιδευτηρίων, αθλητικών εγκαταστάσεων, ιερών ναών και εγκαταστάσεων σωμάτων ασφαλείας.
  • Παράγραφος 7: Δίνει το πράσινο φως για επέκταση των λατομείων σε δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις. Η πρόβλεψη ισχύει για λατομεία αδρανών υλικών σε όλη την επικράτεια και όπου δεν υπάρχουν σε ισχύ λατομικές περιοχές και εκτελούνται έργα μεγάλης εθνικής σημασίας. Πρόβλεψη άκρως καταστροφική αφού είναι γνωστό τοις πάσι ότι οι λατομικές δραστηριότητες συνεπάγονται ολική καταστροφή ενώ οι αποκαταστάσεις λατομείων που έχουν σταματήσει να λειτουργούν, παραμένουν στην πλειονότητά τους κενό γράμμα. Να σημειωθεί ότι η ρύθμιση επιτρέπει με σαρωτικό τρόπο και δίχως τις ελάχιστες προστατευτικές εγγυήσεις την επέκταση των λατομείων.
  • Παράγραφος 8: Προβλέπει τη νομιμοποίηση κτηνοτροφικών και πτηνοτροφικών μονάδων, εκτροφείων θηραμάτων και γουνοφόρων καθώς και ιερών ναών, που έχουν εγκατασταθεί χωρίς άδεια από τη δασική υπηρεσία μέσα σε δάση, δασικές και δημόσιες εκτάσεις. Το συγχωροχάρτι δίνεται για τρία χρόνια και μέχρι να τακτοποιήσουν το θέμα τους… Να σημειωθεί ότι από την αρχική διατύπωση αφαιρέθηκε μόνο η πρόβλεψη για την τακτοποίηση κέντρων περιβαλλοντικής ενημέρωσης καθώς και εγκαταστάσεων πολιτιστικού χαρακτήρα. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι αρχικά το ΥΠΕΚΑ άφηνε να διαρρεύσει ότι η πρόβλεψη αφορά μόνο ιερούς ναούς.
Ποιοι ψήφισανΤο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ και οι δασοκτόνες προβλέψεις του ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία. Από την ψηφοφορία αποχώρησαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία τους για την προσθήκη σε ένα σχέδιο νόμου 15 άρθρων, 43 τροπολογιών (16 υπουργικών και 27 βουλευτικών).Τελικά, οι δασοκτόνες διατάξεις ψηφίστηκαν από τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και τους ΑΝΕΛΛ ενώ έκπληξη είναι το γεγονός ότι «Παρών» ψήφισαν στο επίμαχο άρθρο 12, οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ! Και προκάλεσε έκπληξη αφού με ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ ζητούσε από το ΥΠΕΚΑ να αποσύρει το άρθρο 12 χαρακτηρίζοντάς το στο σύνολό του ως απαράδεκτο. Φαίνεται, όμως, ότι τελικά έβαλε νερό στο κρασί της και δέχθηκε ότι οι αλλαγές του ΥΠΕΚΑ δεν είναι και τόσο καταστροφικές…


Μία απάντηση στο “Δασοκτόνες ρυθμίσεις / Βραβείο στους… αυθαίρετους”

  1. γιατι το ΚΚΕ και το ΣΥΡΙΖΑ εγκατέλειψαν την υποχρεωτική (κατα την γνωμη μου) ονομαστική ψηφοφορία..εδώ σε θέλω κάβουρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.