Η Επιτροπή Αγώνα Δήμου Ν.Προποντίδας Ενάντια στην Εξόρυξη Χρυσού σχετικά με την από 20-11-2014 απόφαση του Δημ.Συμβουλίου Αριστοτέλη


10272721_1390709034548166_2491098502867012782_o

Χαλκιδική, δεν είναι μόνο η Βορειο – Ανατολική!

Με το δικαίωμα , όχι μόνο της ελευθερίας στην έκφραση, αλλά με αίσθημα ευθύνης και συνέπειας προς τους συμπολίτες μας, νοιώθουμε την ανάγκη να πάρουμε θέση σχετικά με την απόφαση – ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου, του Δήμου Αριστοτέλη, στις 20/11/14, που αφορά στην αγωνία των πολιτών για την εξέλιξη του επίμαχου θέματος της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη Χαλκιδική.

Γνωστοποιούμε στο σύνολο των συναγωνιστών και των αλληλέγγυων στον αγώνα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, ότι η συγκεκριμένη απόφαση δεν ικανοποιεί το αίσθημα δικαίου πολλών αγωνιζόμενων πολιτών, δεν απορρέει από την ξεκάθαρη αντίληψη ως επικίνδυνα ρυπογόνου και άρα απεχθούς δραστηριότητας, την οποία αντιμαχόμαστε επίμονα, επίπονα και με όλες μας τις δυνάμεις.

Παρά το γεγονός ότι ο μοναδικός λόγος που εκλέχτηκαν οι τότε συμμετέχοντες υποψήφιοι και νυν εκλεγμένοι αντιπρόσωποί μας, ήταν να υπηρετήσουν πιστά τις αρχές της Διακήρυξης της ενωτικής πρωτοβουλίας, την οποία άπαντες πρόθυμα συνυπέγραψαν προεκλογικά, η πρόσφατη απόφασή τους είναι ανακόλουθη προς αυτή.

Όχι μόνο δεν οριοθετεί το μέλλον της μεταλλευτικής δραστηριότητας, αλλά μας γεμίζει με άγχος, αγωνία και καχυποψία για τα κίνητρα και τις επιδιώξεις των εμπνευστών της.

Προδίδει προθέσεις ανοχής ως προς την υφιστάμενη μεταλλεία, ζητά επιλεκτικό αποχαρακτηρισμό της μεταλλευτικής ζώνης και δηλώνει αδυναμία ουσιαστικής παρέμβασης και διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων μας.

Είναι όχι μόνο ανεπαρκής, αλλά στρεβλή και σίγουρα δεν άπτεται των προσδοκιών μας.

Εντυπωσιακή ήταν και η “τήρηση των αμεσοδημοκρατικών διαδικασιών” που διαπιστώσαμε εντός της συνέλευσης του ΔΣ : “Eμείς ως Δήμος θα κάνουμε το πρόγραμμά μας κι όποιος θέλει ας μας ακολουθήσει”…, ακούστηκε να λέγεται και πάγωσε το μυαλό μας από την ισχυρή ενέσιμη δόση αυταρχισμού και παλαιοκομματικής μετεκλογικής απαξίωσης που μας χορηγήθηκε..

Την τουλάχιστον απογοητευτική απόφαση διαδέχτηκε το σοκ της παρουσίας του Δημάρχου και μελών του ΔΣ (οικείων “συναγωνιστών”), στη μεταλλευτική γιορτή στο Στρατώνι, μασώντας την καραμέλα της “ενότητας” και του “διαλόγου” (διαλόγου με την παράνοια).

Ως μέρος λοιπόν του “διαλόγου” που ανοίχτηκε από το ΔΣ προς κάθε κατεύθυνση, εκφράζουμε τον κλονισμό της εμπιστοσύνης μας προς το σύνολο της νέας δημοτικής αρχής του Δήμου Αριστοτέλη και απαιτούμε την αμεσότατη προσεκτικότερη επανεξέταση του θέματος της απειλής της ζωής μας.

Για την περίπτωση που το ΔΣ επιμένει να δηλώνει ανικανότητα να υπερασπιστεί το δίκαιο αγώνα χιλιάδων πολιτών που πασχίζουν φορτωμένοι πολλοί με πλήθος ψευδών, βαριών κατηγοριών για τη σωτηρία του τόπου μας, ζητάμε την άμεση παραίτησή του.

Απαλλαγμένοι από σκοπιμότητες, κομματικές ταμπέλες και γραμμές, ή άνομα συμφέροντα, με μόνη έγνοια το αξιοβίωτο μέλλον του τόπου, πεπεισμένοι από πλήθος μελετών διαφόρων αρμοδίων επιστημόνων ότι η μεταλλεία χρυσού βλάπτει το σύνολο του τόπου και των πολιτών της Χαλκιδικής, εκφράζουμε την πλήρη δυσαρέσκειά μας προς το προϊόν της απόφασης και τονίζουμε πως η Χαλκιδική, με πάνω από εκατόν επτά χιλιάδες κατοίκους που πολλαπλασιάζονται τους καλοκαιρινούς μήνες, ανήκει σε όλους μας!

Σεβόμαστε το δικαίωμα όλων στην εργασία και σαφώς επιθυμούμε την αποκατάσταση τόσο της επιβαρυμένης περιοχής, όσο και των εργαζομένων των μεταλλείων.

Αρνούμαστε όμως την καταδίκη ολόκληρου του νομού και των ζωών μας λόγω αναρμοδιότητας, ή ανικανότητας, ή απροθυμίας, απροσδιόριστης αιτιολογίας. Ο εμπαιγμός μας εξοργίζει.

Ζητάμε οριστικό και ξεκάθαρο τέλος της μεταλλευτικής εποχής στη Χαλκιδική και σταδιακή υλοποίησή του.

Δεν μας ικανοποιούν αμφίσημες αποφάσεις που διαιωνίζουν και μεταθέτουν το πρόβλημα στις επόμενες γενιές.

Αρνούμαστε τις μεσοβέζικες θέσεις που αποπροσανατολίζουν, υπνωτίζουν, υποτιμούν την κοινή λογική.

Να μην παραλείψουμε να συγχαρούμε το ΔΣ που στην απόφασή του ανακοινώνει τη διακοπή των έκνομων οικονομικών συναλλαγών του Δήμου Αριστοτέλη με τη μεταλλευτική εταιρεία El dorado Gold, πράττοντας το αυτονόητο!

Δεν ελπίζουμε. Διεκδικούμε!

Δεν ευχόμαστε. Απαιτούμε!

Δεν ευχαριστούμε για το “διάλογο” – συμβιβασμό που ξεκίνησαν. Παρεμβαίνουμε! Υπενθυμίζοντας τους λόγους για τους οποίους τοποθετήθηκαν στην αίθουσα του ΔΣ και ζητώντας να σεβαστούν την αξιοπρέπεια τη δική τους, αλλά και των πολιτών που τους επέλεξαν.

Η απειλή είναι πάνω από τα κεφάλια μας.

Ο χρόνος της διαλογικής διαδικασίας έχει τελειώσει προ πολλού.

Το ΔΣ καπηλεύτηκε τον αγώνα, κατέκτησε την εξουσία με την ψήφο αγωνιστών και εξαπάτησε τους πάντες.

Θα μας βρουν όλους Ενωμένους μπροστά τους.

Επιτροπή Αγώνα Δήμου Ν.Προποντίδας
Ενάντια στην εξόρυξη χρυσού


4 απαντήσεις στο “Η Επιτροπή Αγώνα Δήμου Ν.Προποντίδας Ενάντια στην Εξόρυξη Χρυσού σχετικά με την από 20-11-2014 απόφαση του Δημ.Συμβουλίου Αριστοτέλη”

  1. Καθαρές κουβέντες, πίστη στους στόχους του κινήματος!

    Δεν το κρύβουμε ότι συμφωνούμε με το κείμενο της Επιτροπής Αγώνα Δήμου Ν.Προποντίδας σχετικά με την απόφαση του Δημ.Συμβουλίου Αριστοτέλη για την “επένδυση” της ELDORADO GOLD. Όπως συμφωνούμε και με την απόφαση της Επιτροπής Αγώνα Μ. Παναγίας.

    Ένα κείμενο που απορρίπτει τους συμβιβασμούς, δεν φοβάται την αλήθεια, δεν διστάζει να πει τα σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη.

    Όσοι τώρα λένε ότι “άλλο ο Δήμος κι άλλο το κίνημα” ας εξηγήσουν γιατί κάναμε όλη αυτή την ιστορία για να εκλέξουμε τη συγκεκριμένη δημοτική αρχή. Γιατί ΕΜΕΙΣ τους εκλέξαμε, όχι βέβαια για να τους αναθέσουμε τον αγώνα και να κάτσουμε στον καναπέ μας, αλλά για να εκμεταλλευτούν όλες τις δυνατότητες, σε θεσμικό και πολιτικό επίπεδο, που έχει μια δημοτική αρχή και εκ των πραγμάτων δεν έχει ένα κίνημα. Για να προάγουν τους στόχους του κινήματος και όχι να μένουν απλοί παρατηρητές, αμέτοχοι και αναρμόδιοι, ενώ η ELDORADO συνεχίζει το καταστροφικό της έργο.

    Και σε όσους “κρίνουν ως θετική” αυτή την απόφαση, έχουμε να πούμε ότι και η εταιρεία την κρίνει ως θετική… Και η λογική λέει ότι όταν η εταιρεία χαίρεται εμείς θα έπρεπε να ανησυχούμε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.