Έγινε της… τροπολογίας (λίστα)


Aπό το ΤhePressProject

17 υπουργικές και 25 βουλευτικές τροπολογίες υπερψήφισε χθες η βουλή σε σύνολο 80 που είχαν κατατεθεί από την συγκυβέρνηση στην ολομέλεια της Βουλής. Η διαδικασία έγινε σε μεγάλη ένταση και τελικά ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησαν πριν την ψηφοφορία. Οι ΑΝΕΛ τελικά υπερψήφισαν το σύνολο το νομοσχεδίου μετά από τις αλλαγές που έφερε ο αναπληρωτές υπουργός περιβάλλοντος στο άρθρο 12.

olomeleia_vouli-1728x800_c1408702959Οι αλλαγές στο άρθρο 12, (ρητή αναφορά απαγόρευσης κτισμάτων στις εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις, κατάργηση της διάταξης περί ακύρωσης των “μη πραγματοποιήσιμων αναδασώσεων” μετά από πενταετία κ.ά.) έκαμψαν και την Δημοκρατική Αριστερά, η οποία δήλωσε “παρών” στο άρθρο, ενώ υπερψήφισε και άλλα οκτώ.

Από τις 42 τροπολογίες που επισυνάφθηκαν στο νομοσχέδιο, οι οκτώ υπερψηφίστηκαν από τα κόμματα της πλειοψηφίας, τη ΔΗΜΑΡ και τους ΑΝΕΛ, δώδεκα καταψηφίστηκαν από τους ΑΝΕΛ και 18 από τη ΔΗΜΑΡ. Η Δημοκρατική Αριστερά δήλωσε επίσης “παρών” σε έξι τροπολογίες, ενώ οι ΑΝΕΛ σε δεκατρείς.

Ανάμεσα στις τροπολογίες, ξεχωρίζει εκείνη που αφορά τη σύμβαση της κινεζικής Cosco με τον ΟΛΠ, για την επέκταση της εταιρείας στο δεύτερο και τρίτο προβλήτα του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του Πειραιά, η οποία προκάλεσε τις αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της ΔΗΜΑΡ.

  • Σε περιοχές τουρισμού και αναψυχής, στις οποίες έχουν ορισθεί χρήσεις, επιτρέπονται οι χρήσεις γης για γραφεία, τράπεζες, ασφάλειες και κοινωφελείς οργανισμούς.
  • Ανακαλούνται στις δασικού χαρακτήρα εκτάσεις του κτήματος Μανωλάδας, στους νομούς Αχαΐας και Ηλείας, πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής και πρωτόκολλα επιβολής ειδικής αποζημίωσης που είχαν εκδοθεί, όπως επίσης και αποφάσεις κήρυξης εκτάσεων ως αναδασωτέων.
  • Κατατάσσονται σαφέστερα, συγκεκριμένες περιοχές της Λαυρεωτικής στην κατηγορία της «γεωργικής γης».
  • Επιτρέπεται η ίδρυση και λειτουργία πρατηρίων άρτου, σε ζαχαροπλαστεία, που λειτουργούν σε περιοχές με ειδικά διατάγματα ως προς τον καθορισμό των χρήσεων γης.
  • Μειώνεται από 200 σε 100 ευρώ, το κατώτατο όριο του προστίμου που επιβάλλεται σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα που ρυπαίνουν ή υποβαθμίζουν τα ύδατα, καθώς και στους παραβάτες των όρων και περιορισμών που καθορίζονται στις άδειες χρήσεως νερού.
  • Επιτρέπεται η εγκατάσταση μονάδων ιχθυοκαλλιεργειών σε καταφύγια άγριας ζωής, κατόπιν περιβαλλοντικής αδειοδότησης.
  • Ρυθμίζονται οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες είναι δυνατόν να εγκατασταθούν ορειβατικά καταφύγια σε ζώνες ειδικής προστασίας, στις περιπτώσεις που δεν έχουν εκδοθεί σχέδια διαχείρισής τους.
  • Παραπέμπονται σε υπουργική απόφαση, τα ζητήματα που μπορεί να προκύψουν σε σχέση με την κατάταξη των υφιστάμενων ξενοδοχείων στο σύστημα κατάταξης των πέντε αστέρων.
  • Παρατείνεται μέχρι το τέλος του 2015, η ισχύς των πινάκων κατάταξης του διαγωνισμού του 2009 για την πλήρωση 200 κενών οργανικών θέσεων δικαστικών υπαλλήλων.
  • Αποσαφηνίζεται η δυνατότητα σύστασης διηρημένων ιδιοκτησιών και επί γηπέδων κειμένων εκτός σχεδίου πόλεως και εκτός ορίων οικισμών. Σε περιπτώσεις ακινήτων εκτός σχεδίου, επιφανείας άνω των 4000 τ.μ., ή άνω των πέντε συγκυρίων, οι συγκύριοι δικαιώματος κυριότητας, δύνανται υπό προϋποθέσεις να υπαχθούν στις διατάξεις του ν.4178/2013 (αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης), χωρίς τη συναίνεση των λοιπών συνιδιοκτητών.
  • Ορίζεται πως μέχρι την εφαρμογή του ν.4281/2014 (Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας), οι τεχνικές προδιαγραφές των μελετών που αφορούν στην οριοθέτηση των χερσαίων περιοχών του δικτύου Natura 2000, και ο έλεγχος και παρακολούθηση της εξέλιξής τους, καθορίζονται με αποφάσεις του Δ.Σ. της εταιρείας “Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Α.Ε.”.
  • Διατηρούνται μέχρι και τον Ιούνιο του 2016 στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, οι είκοσι θέσεις εργασίας με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, η διάρκεια των οποίων λήγει στο τέλος του 2014.
  • Παρατείνονται μέχρι το τέλος του 2015, οι δωδεκάμηνες συμβάσεις μίσθωσης έργου που συνήφθησαν από τη ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε., βάσει απόφασης της διυπουργικής επιτροπής της ΠΥΣ 33/2006, σύμφωνα με το ν.2190/1994.
  • Εισάγεται ρύθμιση, προκειμένου φωτοβολταϊκοί σταθμοί που ανήκουν στην ίδια κατηγορία, να λαμβάνουν την ίδια τιμή αποζημίωσης, όπως έχει επανακαθοριστεί επί τη βάσει των κριτηρίων του ν.4254/2014.
  • Αναπροσαρμόζονται σύμφωνα με τις τιμές του τελευταίου τριμήνου του 2012, οι τιμές αποζημίωσης που εφαρμόζονται για την εκτέλεση των συμβάσεων πώλησης των φωτοβολταϊκών σταθμών εγκατεστημένης ισχύος άνω του 1 Μwp, για τους οποίους έχει συναφθεί σύμβαση πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας και σύμβαση σύνδεσης το ίδιο χρονικό διάστημα.
  • Δίνεται στον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης η δυνατότητα να προβαίνει σε επενδύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως μικρά υδροηλεκτρικά έργα και υβριδικές μονάδες.
  • Σε περίπτωση που οικοδομικοί συνεταιρισμοί κατέχουν εκτός των ορίων των εγκεκριμένων σχεδίων, όμορη έκταση, είναι δυνατόν η έκταση αυτή ή μέρος της να αποδίδεται στον οικείο δήμο, για τη δημιουργία πάρκου, ή άλσους στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού ισοζυγίου.
  • Επέρχονται μεταβολές στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τους βοσκότοπους και ορίζεται πως στο διαχειριστικό σχέδιο βόσκησης, μπορεί να προβλέπονται και άλλες χρήσεις, εφόσον αυτές είναι συμβατές με το χαρακτήρα της έκτασης και την κείμενη νομοθεσία.
  • Αναγνωρίζονται οι Ομάδες Παραγωγών και οι Οργανώσεις Παραγωγών, ως αυτοτελείς νομικές οντότητες με πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα.
  • Αποκλείονται από τα όργανα διοίκησης των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων και της ΠΑΣΕΓΕΣ, αγρότες που αδικαιολόγητα, δεν έχουν παραδώσει στον συνεταιρισμό το 80% της παραγωγής τους, ή δεν έχουν αντίστοιχες συναλλαγές με τον συνεταιρισμό τους. (Σημειώνεται πως οι εκλογές της ΠΑΣΕΓΕΣ διενεργούνται την Κυριακή).
  • Η αναστολή των ποινικών διώξεων εναντίον των φυσικών προσώπων που άσκησαν διοίκηση και διαχείριση στους εκκαθαριζόμενους και συγχωνευόμενους συνεταιρισμούς, ισχύει πλέον μονάχα μέχρι το πέρας της διαδικασίας της εκκαθάρισης, της ειδικής εκκαθάρισης και της πτώχευσης.
  • Ορίζεται πως τα πρόσωπα που άσκησαν διοίκηση σε αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις και συνεταιριστικές εταιρείες, ευθύνονται προσωπικά για οφειλές που γεννήθηκαν κατά το χρονικό διάστημα που διετέλεσαν στις συγκεκριμένες διοικητικές θέσεις, ανεξάρτητα από το χρόνο βεβαίωσης των οφειλών. Η διάταξη θα ισχύει αναδρομικά από την έναρξη ισχύος του ν.4174/2013.
  • Κεντρικές Συνεταιριστικές Ενώσεις που δεν ασκούν εμπορία αγροτικών προϊόντων, και καλύπτονται από τις εισφορές των μελών τους και τα εκπροσωπούν ενώπιον κάθε αρχής, θα πρέπει να διατηρούνται κατ’ εξαίρεση και υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν δανειακές υποχρεώσεις που θα οδηγούσαν σε εκκαθάρισή τους.
  • Αίρεται ο περιορισμός στη δυνατότητα χωροθέτησης οικοτροφείων, τα οποία πλέον υπάγονται σχετικά, στις διατάξεις που αφορούν και τα υπόλοιπα ευαγή ιδρύματα.
  • Διευθετείται το πρόβλημα που είχε προκύψει για την καταβολή του εφάπαξ των Εθελοντών Μακράς Θητείας των Ενόπλων Δυνάμεων, που αποστρατεύτηκαν από το 2011 μέχρι την 9η Σεπτεμβρίου του 2014.
  •  Ορίζεται πως οι οικονομικές ενισχύσεις, αποζημιώσεις και βοηθήματα που προβλέπονται στο πλαίσιο προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας σε σεισμόπληκτους, πλημμυροπαθείς και πυροπαθείς, οι χρηματοδοτήσεις σε αστέγους καθώς και οι οικονομικές ενισχύσεις του προγράμματος ένδειας, δεν κατάσχονται, ούτε συμψηφίζονται με οφειλές των Δήμων ή των Περιφερειών αυτών προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή άλλους τρίτους.
  • Ανατίθεται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, η αρμοδιότητα φύλαξης της κινηματογραφικής κληρονομιάς, και προβλέπεται πρόσθετη ετήσια τακτική επιχορήγηση της Ταινιοθήκης από τις πιστώσεις του υπουργείου Πολιτισμού.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ / in.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.