OOΣΑ: Παγκόσμια πρωτιά της εξορυκτικής βιομηχανίας στη διαφθορά κρατικών λειτουργών


Ιστορική νομοθεσία στη Μ.Βρετανία για τη διαφάνεια στον εξορυκτικό τομέα

141202121424-foreign-bribery-2-620xa

Η εξορυκτική βιομηχανία (μέταλλα, πετρέλαιο, αέριο)  φιγουράρει στην κορυφή της λίστας με τις πιο διεφθαρμένες βιομηχανίες στον κόσμο, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) που δημοσιεύθηκε προχθές, 2/11/2014. Στην έκθεση αναλύονται 427 υποθέσεις δωροδοκίας από το 1999 που τέθηκε σε ισχύ η “Συνθήκη για την Καταπολέμηση της Δωροδοκίας” του ΟΟΣΑ.

Στο 80% των περιπτώσεων, στόχοι της δωροδοκίας ήταν δημόσιοι υπάλληλοι, πρόεδροι κρατικών επιχειρήσεων, κορυφαίοι πολιτικοί και υπουργοί της κυβέρνησης. Σε πάνω από τις μισές περιπτώσεις, τις μίζες τις έδωσαν ανώτερα εταιρικά στελέχη ή και οι ίδιοι οι διευθύνοντες σύμβουλοι. Καμμία έκπληξη.

Ενδιαφέρουσα είναι η συμμετοχή “μεσαζόντων” για να διοχετευθούν τα χρήματα της δωροδοκίας, που στο 35% των περιπτώσεων είναι εταιρείες με έδρα φορολογικούς παραδείσους. Όπως τονίζει η οργάνωση GlobalWitness, είναι εξαιρετικά εύκολο για διεφθαρμένους πολιτικούς και άλλους εγκληματίες να χρησιμοποιήσουν μυστικές εταιρικές δομές για να αποκρύψουν τη συμμετοχή τους σε βρώμικες υποθέσεις. Η δωροδοκία δεν είναι ένα έγκλημα χωρίς θύμα. Σημαίνει ότι τεράστια χρηματικά ποσά που θα έπρεπε να χτίζουν σχολεία και νοσοκομεία εξαφανίζονται και και οι χώρες παραμένουν να εξαρτώνται από την αφαίμαξη των φορολογουμένων.

Πηγές: Globalwitness.org, CNNmoney. Η πλήρης έκθεση του ΟΟΣΑ βρίσκεται εδώ και στο χάρτη με τις χώρες όπου καταγράφηκαν οι δωροδοκίες κρατικών αξιωματούχων (σελίδα  30) υπάρχει και η Ελλάδα.

OECD BRIBESΕν τω μεταξύ, μια σημαντική νομοθεσία τέθηκε σε εφαρμογή στη Μ.Βρετανία στις 1 Δεκεμβρίου. Από την 1/1/2015, οι εξορυκτικές εταιρείες με έδρα τη Μ.Βρετανία θα πρέπει να αποκαλύπτουν τις πληρωμές που έκαναν σε ξένες κυβερνήσεις για φόρους, δικαιώματα, άδειες και άλλα. Οι αναφορές θα είναι ετήσιες, για κάθε χώρα ξεχωριστά και για κάθε έργο ξεχωριστά, για τις πληρωμές άνω των € 110.000 σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης, από το εθνικό μέχρι το τοπικό.

Φαίνονται προφανή όλα αυτά; Δεν είναι. Η Βρετανία είναι η πρώτη χώρα της Ε.Ε. που κάνει εθνικό νόμο την  Οδηγία για τη διαφάνεια στον εξορυκτικό τομέα που ψηφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο του 2013.

Μέχρι να γίνουν φανερά τα παραθυράκια της Οδηγίας αυτό είναι ένα καλό νέο. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η εξορυκτική βιομηχανία παραμένει η πλέον αδιαφανής. Η Οδηγία της ΕΕ πηγαίνει πιο πέρα από ένα παρόμοιο νομοθέτημα που πέρασε στις Η.Π.Α και αρχικά εφαρμόστηκε τον Αύγουστο 2012 (Dodd-Frank Act). Ο νόμος ακυρώθηκε αφού οργανώσεις της βιομηχανίας προσέφυγαν στα δικαστήρια με τον ισχυρισμό ότι οι νέοι κανονισμοί είναι πολύ δαπανηροί και παραβιάζουν το εταιρικό “δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης”! Η σχετική νομοθεσία θα αρχίσει να ξαναγράφεται τον Οκτώβριο 2015. Καμμία νομική απαίτηση για διαφάνεια των πληρωμών της εξορυκτικής βιομηχανίας στις ξένες κυβερνήσεις δεν υπάρχει στον Καναδά, όπου εδρεύει πάνω από το 70% των εξορυκτικών επιχειρήσεων.

Πηγή: Wall Street Journal,


Μία απάντηση στο “OOΣΑ: Παγκόσμια πρωτιά της εξορυκτικής βιομηχανίας στη διαφθορά κρατικών λειτουργών”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.