Πάχτας: “Ο κόσμος ψήφισε στις εκλογές (του Δήμου Αριστοτέλη) με διακύβευμα τα μεταλλεία χρυσού”!


καρφιτσα

Από το άρθρο με τίτλο «Βγήκαν τα μαχαίρια» για το χρυσό της Χαλκιδικής… της εφημερίδας “KAΡΦΙΤΣΑ” (που μόνο φιλική προς το κίνημα δεν μπορεί να την πει κανείς), απομονώσαμε τη φράση του Χρήστου Πάχτα: “Ο κόσμος ψήφισε στις περασμένες εκλογές με διακύβευμα τα μεταλλεία χρυσού και όχι την ενότητα, όπως έλεγε ο σημερινός δήμαρχος προεκλογικά”.

Δε χρειάζονται πολλά σχόλια. Ο Χρήστος Πάχτας, ο “Δήμαρχος της Eldorado”, παραδέχεται ότι το κριτήριο των δημοτικών εκλογών ήταν τα μεταλλεία χρυσού και ότι ο ίδιος έχασε ακριβώς επειδή στήριξε με νύχια και δόντια μια ανεπιθύμητη “επένδυση” και μάλιστα σε βαθμό που ο κόσμος έκρινε επιλήψιμο. Ο ίδιος ο Πάχτας επιβεβαιώνει ότι οι εκλογές στο Δήμο Αριστοτέλη ήταν ένα ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ, όπως είχαμε τονίσει και εμείς από την αρχή (εδώ) και όχι ένα “δημοψήφισμα για την ενότητα” όπως ισχυριζόταν ο σημερινός Δήμαρχος κ. Μίχος. Ότι τελικά οι εκλογές και το αποτέλεσμά τους δεν είναι αυτό που ο Δήμαρχος θα ήθελε να είναι, αλλά αυτό που οι εκλογείς του ήθελαν να είναι. Ένα ΟΧΙ στην “επένδυση”. 

Ακολουθεί το άρθρο της “ΚΑΡΦΙΤΣΑΣ”:

«Βγήκαν τα μαχαίρια» για το χρυσό της Χαλκιδικής…

ΑΠΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΧΤΑΣ ΕΠΕΙΔΗ… ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ! Ποιοι αποφασίζουν για το χρυσό της Χαλκιδικής…

Του Βαγγέλη Στολάκη

Μια απόφαση που έρχεται να δυναμιτίσει επιπλέον το ήδη… μπαρουτοκαπνισμένο κλίμα της Βόρειας Χαλκιδικής, εκεί όπου η εταιρία «Ελληνικός Χρυσός» πραγματοποιεί τη μεταλλευτική της δραστηριότητα έλαβε πρόσφατα το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αριστοτέλη. Η δημοτική αρχή λέει «όχι» στα χρήματα της εταιρίας που έρχονται από… «τριγωνικές συναλλαγές» όπως αναφέρει, εμφανίζεται ωστόσο θετική στο να γεμίσουν τα ταμεία από λεφτά που προκύπτουν από τις νόμιμες υποχρεώσεις του δήμου, όπως είναι τα δημοτικά τέλη. Και ενώ ο νέος δήμαρχος της περιοχής εμφανίζεται αισιόδοξος πως τα πνεύματα μεταξύ κατοίκων που αντιδρούν, στελεχών της εταιρίας, εργαζομένων και αστυνομικών θα «πέσουν», ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και πρώην δήμαρχος Αριστοτέλη Χρήστος Πάχτας θεωρεί πως τόσο ο ίδιος όσο και τα μέλη της παράταξής του κινδυνεύουν εάν οι συνεδριάσεις του οργάνου εξακολουθήσουν να πραγματοποιούνται στην «αντιμεταλλευτική» Ιερισσό».

Στη συνεδρίαση της 21ης Νοεμβρίου 2014 το δημοτικό συμβούλιο Αριστοτέλη αποφάσισε, με την αντιπολίτευση να είναι απούσα, να ακυρώσει προηγούμενες αποφάσεις, με βάση τις οποίες ο δήμος είχε οικονομικές συναλλαγές με την εταιρία «Ελληνικός Χρυσός» και εξέφρασε την άποψη πως η επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας θα βλάψει τα νερά, τα δάση, τον αέρα, το περιβάλλον και τελικά τον άνθρωπο και την οικονομική δραστηριότητα.

«Η ώρα της αλήθειας»

Για απόφαση δημοτικού συμβουλίου χωρίς… νόημα, αφού η δημοτική αρχή Αριστοτέλη δεν αποφασίζει για τη συνέχιση ή την επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη Χαλκιδική κάνει λόγο ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο πρώην δήμαρχος Χρήστος Πάχτας μιλώντας στην Karfitsa σημειώνει πως: «στο προεκλογικό του πρόγραμμα ο κ. Μίχος είχε δυο προσεγγίσεις που άγγιζαν και τους μεν, δηλαδή αυτούς που θέλουν την επένδυση και τους δε, αυτούς που δεν την επιθυμούν». Ο ίδιος συμπληρώνει ότι: «ο κόσμος ψήφισε στις περασμένες εκλογές με διακύβευμα τα μεταλλεία χρυσού και όχι την ενότητα, όπως έλεγε ο σημερινός δήμαρχος προεκλογικά. Στο περασμένο δημοτικό συμβούλιο ήρθε η ώρα της αλήθειας. Δεν μπορούσε να συνεχίσει να πατά σε δυο βάρκες». Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για ενέργεια που προέκυψε εξαιτίας προβλήματος στο εσωτερικό της παράταξης Μίχου, αφού οι δημοτικοί σύμβουλοι της Ιερισσού που αντιδρούν στην επένδυση του ζητούσαν να ξεκαθαρίσει τη στάση του. «Το συγκεκριμένο δημοτικό συμβούλιο ήταν μια φαρσοκωμωδία» καταλήγει.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Γιάννης Μίχος εξηγεί στην Karfitsa πως η απόφαση του πρόσφατου δημοτικού συμβουλίου είναι σαφής. «Δεν επιθυμούμε τριγωνικές σχέσεις με την εταιρία που πραγματοποιεί την επένδυση. Πολλές συναλλαγές δεν είναι καταγεγραμμένες στις υπηρεσίες του δήμου. Πρόκειται για πράξεις αδιαφανείς» σημειώνει χαρακτηριστικά. Και συμπληρώνει: «αν υπάρχουν νόμιμα δικαιώματα και τέλη που πρέπει ο δήμος να εισπράξει από την εταιρία «Ελληνικός Χρυσός» θα τα διεκδικήσουμε. Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου επηρεάζει πολιτικά την επένδυση. Είμαστε αντίθετοι. Αλλά όπως ξεκαθαρίζουμε και στο κείμενο που εκδώσαμε δεν μπορούμε να σταματήσουμε τη μεταλλευτική δραστηριότητα της εταιρίας, όπως δεν την αδειοδοτήσαμε».

Συνεδριάσεις χωρίς… αντιπολίτευση

Την ίδια ώρα, ο πρώην δήμαρχος με επιστολή του στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, Γιώργο Ζουμπά έκανε γνωστό πως για λόγους ασφαλείας δεν σκοπεύει ούτε αυτός αλλά ούτε και κάποιο μέλος της παράταξής του να παραβρεθεί στη συνεδρίαση της 21ης Νοεμβρίου. Ζητούσε μάλιστα τη διεξαγωγή της συνεδρίασης σε κάποια από τα χωριά του άξονα Στρατωνίου-Αρναίας που για τον ίδιο θεωρούνται πιο ασφαλή. «Δεν θέλω να γίνονται με την παρουσία των ΜΑΤ οι συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων. Τραβήξαμε τα πάνδεινα το Μάρτιο του 2012 και τα γεγονότα στιγμάτισαν την περιοχή μας» συμπληρώνει ο κ. Πάχτας. Ο ίδιος μάλιστα αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο το δημοτικό συμβούλιο να συνεδριάζει, χωρίς την αντιπολίτευση εάν οι συνεδριάσεις εξακολουθήσουν να πραγματοποιούνται στην Ιερισσό. «Θα δούμε τι θα κάνουμε. Όταν συνεδριάζουμε εκεί πολλοί που συμμετέχουν στο Κίνημα ενάντια στα Μεταλλεία μας βρίζουν, μας αποδοκιμάζουν και ο πρόεδρος δεν κάνει κάτι για να μας προστατεύσει και έχει ευθύνες. Εξακολουθώ να δέχομαι απειλές. Την ημέρα της ορκωμοσίας δεν μπορέσαμε να ορκιστούμε γιατί ορισμένοι είχαν αναρτήσει υβριστικά πανό, με αποτέλεσμα η ορκωμοσία μας να πραγματοποιηθεί την επόμενη Κυριακή, πηγαίνοντας με πούλμαν στην Εκκλησία» καταλήγει ο κ. Πάχτας.

«Ο κ. Πάχτας όποτε θέλει έρχεται και όποτε θέλει επικαλείται λόγους ασφαλείας» απαντά ο κ. Μίχος. «Από το Σεπτέμβρη και μετά οι συνεδριάσεις του συμβουλίου πραγματοποιούνται στην Ιερισσό. Σε πολλές μάλιστα έχει έρθει και ο κ. Πάχτας και έχουμε συζητήσει σοβαρά θέματα, πολλά από τα οποία είχαν σχέση και με την μεταλλευτική δραστηριότητα. Θεωρούμε ότι ο κ. Πάχτας επικαλείται το φόβο επεισοδίων όταν θέλει να αποφύγει κάποια συζήτηση» τονίζει. Ο Γιάννης Μίχος συμπληρώνει πως: «μετά το Σεπτέμβρη έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση σε σχέση με τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου. Δεν υπάρχουν αστυνομικοί όπως ισχυρίζεται ο κ. Πάχτας» και ξεκαθαρίζει πως άλλο οι συνεδριάσεις του οργάνου και άλλο οι κινητοποιήσεις κατοίκων στο χώρο των Σκουριών. Για τα πρόσφατα επεισόδια πάντως έξω από τις εγκαταστάσεις της «Ελληνικός Χρυσός» στο όρος Κάκαβος ο δήμαρχος  παίρνει το μέρος των διαδηλωτών. «Τα επεισόδια έχουν να κάνουν με τον υπέρμετρο ζήλο της αστυνομίας. Η κινητοποίηση των κατοίκων ήταν αναντίστοιχη της κινητοποίησης της αστυνομίας. Ότι ξεπερνά τα όρια της δημοκρατίας το καταδικάζουμε. Η διαδήλωση ήταν ειρηνικότατη. Είναι σαφές πως θα καταδικάσουμε αντιδημοκρατικές και ακραίες συμπεριφορές και από τη μια και από την άλλη πλευρά».

Ποιοι είναι αυτοί που αποφασίζουν;

Το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αριστοτέλη απαρτίζεται συνολικά από 27 δημοτικούς, 16 από την παράταξη «Κίνημα Ανάπτυξης» του δημάρχου Γιάννη Μίχου, ενώ οι άλλοι έντεκα προέρχονται από την παράταξη του πρώην δημάρχου και πρώην υπουργού, Χρήστου Πάχτα.

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Γιώργος Ζουμπάς γεννήθηκε στην Ιερισσό και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη και είναι συνταξιούχος του ΟΤΕ. Ο Δημήτρης Ψιλιάγκος είναι ένας από τους τέσσερις αντιδημάρχους της διοίκησης του Γιάννη Μίχου. Γεννήθηκε το 1978 και είναι εκπαιδευτικός δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ο δεύτερος αντιδήμαρχος ακούει στο όνομα Αργύρης Τσακνής και είναι οικονομολόγος στο επάγγελμα. Με το σημερινό δήμαρχο συνεργάζεται από το 2001, ενώ από το 1998 εργάζεται στην εταιρία του κ. Μίχου με αντικείμενο την πληροφορική. «Δεξί» χέρι του κ. Μίχου θεωρείται και ο Γιάννης Μητροφάνης που σήμερα κατέχει θέση αντιδημάρχου. Ο κ. Μητροφάνης είναι καθηγητής μαθηματικών, ενώ από το 2007 έως το 2010 διετέλεσε δήμαρχος Παναγίας. Τέλος, η διοίκηση συμπληρώνεται με τον Χαράλαμπο Λαζαρίδη, που είναι ο τέταρτος αντιδήμαρχος του δήμου Αριστοτέλη. Καθηγητής του ΑΠΘ στο επάγγελμα στο παρελθόν διετέλεσε πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών.

Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα μέλη της δημοτικής ομάδας «Κίνημα Ανάπτυξης» αυτά είναι τα εξής: Ελένη Παναγιωτοπούλου (Πρόεδρος Αριστοτέλειου Πνευματικού Κέντρου), Χριστόδουλος Γιουβανάκης (μηχανολόγος και πρώην αντιδήμαρχος Παναγίας), Αικατερίνη Μήτρου (Πρόεδρος Κοινωφελούς Επιχείρησης – λογίστρια), Κυριάκος Παναγιωτόπουλος (Καθηγητής ΑΠΘ), Λευτέρης Βαλσαμής (Πρόεδρο ΑΞΤΑΔΑ ΔΑΕ- μηχανολόγος μηχανικός, στέλεχος πωλήσεων), Γιάννης Δου-

λάκης (εκπαιδευτικός δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης), Αλέκος Αντωνίου (συνταξιούχος μεταλλωρύχος, πρώην αντιδήμαρχος), Αστέριος Χασάπης (ιδιοκτήτης κτηνοτροφικής μονάδας και κρεοπωλείων), Αστέριος Γκατζώνης (αρχιτέκτονας), Ελένη Παγώνη (ιδιωτική υπάλληλος), Γεώργιος Κωτάκης (Γραμματέας δημοτικού συμβουλίου, υπάλληλος στο δασαρχείο Αρναίας).

Από την παράταξη του Χρήστου Πάχτα έχουν εκλεγεί οι: Βασίλειος Μοσχόπουλος (πρώην αντιδήμαρχος, τοπογράφος), Κωνσταντίνος Κατσαβαβάκης (πρώην αντιδήμαρχος, πρώην Λιμενάρχης), Γιώργος Καραβασιλικός (επιχειρηματίας), Κασσάνδρα Κατσαρού (συνταξιούχος), Γιώργος Κούκος (μεταλλωρύχος), Γιώργος Γλυνιαδάκης (πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Μεταλλωρύχων Ελλάδας), Αστέριος Μπρούζος (αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και υπάλληλος του ΟΤΕ), Γιάννης Λαμπρινός (συνταξιούχος), Γιάννης Γιαννάκης (μεταλλωρύχος) και Νικόλαος Σερπάρης (υπάλληλος της Πυροσβεστικής).


Μία απάντηση στο “Πάχτας: “Ο κόσμος ψήφισε στις εκλογές (του Δήμου Αριστοτέλη) με διακύβευμα τα μεταλλεία χρυσού”!”

  1. […] Δυστυχώς για τον κ. Ράιτ, τον διαψεύδουν οι παλιότερες δηλώσεις των στελεχών της εταιρείας του. Μέχρι τις δημοτικές εκλογές του Μαΐου 2014, η εταιρεία επικαλούνταν ως «δημοψήφισμα υπέρ της επένδυσης» τη νίκη του εκλεκτού της Δημάρχου, Χρήστου Πάχτα στις προηγούμενες εκλογές, του 2010. Όμως το 2014 οι πολίτες του Δήμου Αριστοτέλη έδιωξαν τον Πάχτα και εξέλεξαν τον Γιάννη Μίχο που είχε αναδειχθεί μέσα από το κίνημα κατά των μεταλλείων. Οι Δημοτικές Εκλογές στο Δήμο Αριστοτέλη ΗΤΑΝ Δημοψήφισμα και ήταν αρνητικό για την «επένδυση χρυσού», [9] πράγμα που παραδέχθηκε και ο ίδιος ο Χρήστος Πάχτας δηλώνοντας: «Ο κόσμος ψήφισε στις εκλογές με διακύβευμα τα μεταλλε… […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.