Οι « αυθόρμητοι» και οι «όψιμοι επαγγελματίες» του κινήματος, του Αριστείδη Φρουζάκη


Το χιλιο-παιγμένο έργο της εξαπάτησης του κινήματος από τους δήθεν «θεσμικούς του εκπροσώπους», τώρα και στην πολύπαθη Χαλκιδική!

ceb1cf81cf87ceb9cebaceb7-web

Η περασμένη Πέμπτη 20/11/2014, άφησε μια πικρή γεύση σε πολλούς υποστηριχτές του κινήματος κατά της μεταλλείας χρυσού, στη Χαλκιδική και αλλού. Κυρίως όμως, σε όλους αυτούς που με προσωπικό κόστος, με διώξεις, και φρικτά κατηγορητήρια στην πλάτη, συνεχίζουν να αγωνίζονται για τον τόπο τους και την αξιοπρεπή διαβίωση των ίδιων και των οικογενειών τους.

Την ημέρα αυτή, το Δ.Σ. του Δήμου Αριστοτέλη, συνεδρίασε για να εξετάσει το αίτημα 311 πολιτών του Δήμου, που ζητούσαν από τον Δήμο να πάρει θέση για το ενιαίο επενδυτικό σχέδιο της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην περιοχή. Έξι μήνες μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, και ενώ ήδη πολλές προοδευτικές δυνάμεις που έχουν αναδειχτεί στις διοικήσεις των Δήμων, άρχισαν να δίνουν τα πρώτα δείγματα γραφής στον αγώνα τους ενάντια στις επιλογές της κεντρικής εξουσίας, η διοίκηση του Δήμου Αριστοτέλη ακόμα σιωπούσε γύρω από το ζήτημα της οργάνωσης – από καλύτερες πλέον θέσεις – του αγώνα ενάντια στη εκμετάλλευση του χρυσού στη Χαλκιδική. Οι τακτικές αναδιπλώσεις, και τα πρόσωπα και τα πράγματα ήταν γνωστά από καιρό, για τους αγωνιστές του κινήματος της περιοχής, αλλά άγνωστα στον πολύ τον κόσμο…

Την μέρα εκείνη λοιπόν, η μεθόδευση της διοίκησης ήταν και πάλι σαφής: η διοργάνωση μιας εξαντλητικής συνεδρίασης όπου θα επαναλαμβάνονταν τα χιλιοειπωμένα για το καταστροφικό χαρακτήρα της επένδυσης και επιστημονικές αναλύσεις, ήδη γνωστές στους πολίτες, και στο τέλος: η έκδοση ενός ερμαφρόδιτου, προσυμφωνημένου στο παρασκήνιο ψηφίσματος, όπου ο Δήμος, δήλωνε εν πολλοίς, «κατά της επέκτασης της υφιστάμενης μεταλλευτικής δραστηριότητας» (λες και το επενδυτικό σχέδιο δεν είναι ενιαίο και διαχωρίζεται σε υφιστάμενο και μελλοντικό!) και επίσης αναρμόδιος (!) για την ακύρωση της έκδοσης αδειών μεταλλευτικής δραστηριότητας, προαναγγέλλοντας «διάλογο προς όλες τις κατευθύνσεις» (μήπως και με τα ΜΑΤ άραγε;).

Ο εμπαιγμός είναι ξεκάθαρος: Πίσω από τα μεγάλα λόγια, προαναγγέλθηκε η αποχή του δήμου και των νομικών συμβούλων του, από τον παράλληλο θεσμικό (και δυσβάστακτο οικονομικά) αγώνα που δίνουν οι πολίτες με συνεχές προσφυγές κατά της επένδυσης. Από τον καθημερινό βέβαια αγώνα ο Δήμαρχος Μίχος και κάποιοι άλλοι, είχαν φροντίσει να πάρουν ήδη αποστάσεις από καιρό…

Αποκαλυπτικός ήταν και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν οι προσφεύγοντες πολίτες που πήραν τον λόγο. Ούτε λίγο ούτε πολύ, αντιμετωπίστηκαν ως γραφικοί, μονίμως θυμωμένοι και «αυθόρμητοι», που αδυνατούν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες και να αντιληφθούν την υπεύθυνη πολιτική στάση (sic!) που οφείλει να επιδείξει η διοίκηση απέναντι στο σύνολο των πολιτών του Δήμου. Λες και τον διχασμό στην περιοχή τον προκάλεσαν οι ανιδιοτελείς αγωνιστές και όχι η εταιρία και οι άνθρωποι της, που φρόντισαν να μετατρέψουν τους εργαζόμενους σε στρατό και όχημα εξυπηρέτησης των συμφερόντων των πολυεθνικών…

Και όλα τα παραπάνω, προκλήθηκαν όχι μόνο από τον δήμαρχο, κλασσικό δείγμα πρώην πασόκου εκσυγχρονιστή, θιασώτη μιας κούφιας και θολής «αναπτυξιολαγνείας» , αλλά και από κάποια τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που μπορεί να φορούν ακόμα «αγωνιστικά» κασκολάκια, αλλά εμφανίζονται πρόθυμοι να βάλουν τα κουστούμια της «υπεύθυνης-ενσωματωμένης» πολιτικής δύναμης… Είναι οι ίδιοι που στη συνέχεια παρουσίασαν στα blogs του ΣΥΡΙΖΑ την ίδια απόφαση, σαν ιστορική για την περιοχή, αποκρύβοντας επιμελώς την αλήθεια. Αλλά τι να πουν(;): πως τα συνεχή τους λάθη, η παραγκώνιση και το συνεχές άδειασμα των συνεπών αγωνιστών, δέσμευσαν το κόμμα και την αριστερά, στην στήριξη μιας δημοτικής κίνησης με θολές θέσεις και αμφίβολες προθέσεις…;

Η υπεύθυνη όμως στάση του ΣΥΡΙΖΑ σαν του χώρου που στήριξε κεντρικά και σήκωσε όσο κανένας άλλος το θέμα της μεταλλείας χρυσού, άλλα επιτάσσει:

1ον : το ξεκαθάρισμα ότι δεν θα αποδεχθεί οι δυνάμεις του να στηρίζουν μια δημοτική διοίκηση που αντί να οργανώνει τον τοπικό αγώνα σε κινηματικό και θεσμικό επίπεδο (όπως κάνουν οι δημοτικές μας κινήσεις σε όλη την Ελλάδα) δηλώνει ουσιαστικά απούσα από τα φλέγοντα ζητήματα, αλλά και επιτίθεται με θράσος σε ανθρώπους που έχουν στην πλάτη τους βαριά κατηγορητήρια και είναι στιγματισμένοι από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς. (σημ.: είναι σαν η αριστερή πλέον διοίκηση στην περιφέρεια Αττικής να δήλωνε απλά «αναρμόδια» για την έγκριση της χωροθέτησης των ΧΥΤΑ ή για την αξιοποίηση του αεροδρομίου ελληνικού, να αρκούνταν σε λακωνικά ψηφίσματα και ταυτόχρονα, να επιτίθονταν και σε αγωνιστές των τοπικών κινημάτων!).

2ον : Να συνεχίσει να δίνει το παρόν στους καθημερινούς αγώνες των κατοίκων της περιοχής, μέχρι την πλήρη δικαίωση, που θα είναι η ανατροπή της πολιτικής που τροφοδοτεί την ασυδοσία των μεταλλειοκτητών και τον διχασμό της τοπικής κοινωνίας.

3ον : Την παρουσίαση το συντομότερο, ενός πλήρους σχεδίου για την ανασυγκρότηση και βιώσιμη ανάπτυξη μιας κυριολεκτικά ρημαγμένης περιοχής, ενός σχεδίου που θα δίνει προοπτική και διέξοδο στις ανάγκες για εργασία και αξιοπρεπή διαβίωση όλων των κατοίκων της Χαλκιδικής.

Αριστείδης Φρουζάκης
Πολιτικός Μηχανικός
Μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Aλεξανδρούπολης


7 απαντήσεις στο “Οι « αυθόρμητοι» και οι «όψιμοι επαγγελματίες» του κινήματος, του Αριστείδη Φρουζάκη”

  1. Συνήθως δεν γράφω σχόλια στις αναρτήσεις σας,…όταν τις διαβάζω. Ενημερώθηκα από συναγωνιστές για την ανάρτηση. Τον κ. Α. Φρουζάκη δεν τον γνωρίζω (ούτε κι αυτός εμένα). Ίσως κάποια φορά να τα φέρει η ζωή να συναντηθούμε και να κουβεντιάσουμε. Δεν θα σχολιάσω επίσης τους “ηχηρούς” τίτλους για “όψιμους και αυθόρμητους επαγγελματίες” (κατά δικαίων και αδίκων). Το παιδί, τόσο τον πληροφόρησαν, τόσο ξέρει, τόσο μολογάει.
    Το θέμα μου είναι η χυδαιότητα περί τα «αγωνιστικά» κασκολάκια. Κι άντε αυτός, ξένος είναι (ίσως) δεν ξέρει. Εσείς όμως που τον φιλοξενείτε γιατί δεν τον προστατέψατε, -έστω- απ’ αυτήν την απρέπεια; Εσείς ξέρετε πολύ καλά, αλλά παρ’ όλα αυτά αβαντάρετε την χυδαιότητα. Είστε κατάπτυστοι.

    • Το θέμα είναι αν φοράει ή δεν φοράει κασκόλ; Θα ήταν νομίζεις διαφορετικό το άρθρο αν δεν υπήρχε κασκόλ;

      Έχετε κάνει θέμα το κασκόλ γιατί για την ουσία δεν έχετε τίποτα να πείτε. Το άρθρο είναι σκληρό, όχι βέβαια λόγω “κασκόλ” αλλά επειδή λέει πικρές αλήθειες. Είχαμε μια ολοφάνερα στημένη συνεδρίαση και μια απόφαση που δεν ικανοποίησε κανέναν και που είναι αντίθετη στη διακήρυξη στόχων με την οποία ως κίνημα επιδιώξαμε να πάρουμε τη δημοτική αρχή. Διαφωνείς; Γράψε μας σε τι!

      Ο αγώνας και το κίνημα δεν κινδυνεύει από την αλήθεια, από την απόκρυψή της κινδυνεύει.

    • Κύριε Τσιριγώτη, ανέγνωσα το σχόλιό σας και διέγνωσα την υπέρμετρη ευαισθησία σας για το επίμαχο «φουλάρι» και διερωτήθηκα κάνοντας τις επόμενες σκέψεις. Ο κ. Τσιριγώτης είναι ιδρυτικό στέλεχος της ενωτικής πρωτοβουλίας, μαζί με τα άλλα μέλη της συνέταξαν τη Διακήρυξη με τους στόχους και τις αρχές του κινήματος κατά της επένδυσης, έθεσαν ως αρχές και στόχους αυτά που έθεσαν, έθεσαν ως βασική προϋπόθεση σ’αυτούς που θα υποβάλουν υποψηφιότητα για τη θέση του Δημάρχου να υπογράψουν τη διακήρυξη και να δεσμευθούν ενυπογράφως για τις αρχές αυτές. Ο κ. Μίχος την υπέγραψε, δεσμεύτηκε έναντι του κινήματος κι όλοι εσείς μας πείσατε ότι όλοι πρέπει να ψηφίσουμε τον κ. Μίχο και το «ΚΙΝΗΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ», όπως και όλος ο κινηματικός κόσμος έπραξε. Στις 20-11-2014 ο δήμαρχος κ. Μίχος επεφύλαξε στη διακήρυξή σας “σεβασμό” της ποιότητας του «χαρτιού τουαλέτας», που αυτό έχει τουλάχιστον… διαχρονικά σταθερή αξία, ενώ η διακήρυξή σας είχε μόνο προσωρινή και προεκλογική χρησιμότητα. Εξαπατήθηκε το κίνημα, εξαπατήθηκαν οι κάτοικοι του Δήμου, καταφρονήθηκαν, εμπαίχθηκαν και εξαπατήθηκαν τα συντονιστικά επιτροπών, όλη την προεκλογική διαδικασία της ενωτικής πρωτοβουλίας ο Δήμαρχος την πέταξε… στο καλάθι του WC. Όλοι οι εξαπατημένοι υγιώς αντέδρασαν όπως ήταν απόλυτα φυσικό, ακόμα και όσοι δεν είναι από την περιοχή μας (όπως είναι και το εξαίρετο μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αρ. Φρουζάκης). Βλέπω τον κ. Τσιριγώτη από όλο αυτό που έγινε και έχει μεγάλη ευθύνη και ο ίδιος, να μιλά και να δείχνει ευαισθησία για ένα φουλάρι και για όλα τα άλλα που έχουν γίνει, να αναφέρει στο blog του την Παρασκευή 21-11-14 «Ιστορική απόφαση ενάντια στα μεταλλεία χρυσού». Και διερωτώμαι, λοιπόν, εύλογα: «Τι είδος ευαισθησίας είναι αυτή που διαθέτει ο κ. Τσιριγώτης;»
      Από όλα αυτά που διενεργήθηκαν, μόνο το φουλάρι τον πείραξε; Οι λεπτομέρειες για όσα διενεργήθηκαν, αναφέρονται στην ανάρτησή μας στο “vasilinos.wordrpess.com” με τίτλο: «Οι πολίτες δεν χάνουν με τίποτα το κέφι τους, αλλά ζητούν “τα ρέστα”».
      Όσον αφορά το «φουλάρι», από την τηλεοπτική εικόνα που είχε ο κ. Φρουζάκης (και ο κάθε τρίτος), προφανώς διέγνωσε ότι όπως αυτό κρεμόταν στο στήθος, δεν είχε καμμία ιατρική χρήση, αλλά καθαρά διακοσμητική. Φυσικά ο καθένας θεωρεί ιερή την υγεία και ό,τι αφορά αυτή και καταδικάζει κάθε δυσμενές σχόλιο που γίνεται εις βάρος ενεργειών υπέρ της υγείας.
      Τελειώνοντας, διερωτώμαι κ. Τσιριγώτη, επειδή δεν θέλετε -για τους δικούς σας λόγους- να τα βάλετε με τους κύριους υπευθύνους που και με δική σας ευθύνη εξαπάτησαν το κίνημα, τα βάζετε με τον κ. Παπαγεωργίου που τιμά την υπογραφή του στη διακήρυξή σας; Τα βάζετε εναντίον όσων είναι τίμιοι και παραμένουν πιστοί στις αρχές που εσείς θέσατε; Δυστυχώς, κ. Τσιριγώτη, οι χαρακτηρισμοί που απευθύνετε «είστε κατάπτυστοι» και «αβαντάρετε τη χυδαιότητα», εμείς, οι τρίτοι, θεωρούμε ότι χαρακτηρίζουν απόλυτα τη δική σας συμπεριφορά και το δικό σας ήθος. Και δεν νομίζετε ότι είναι πλέον καιρός να πάρετε θέση για τα όσα έγιναν και εξαπατήθηκε ο κόσμος και να πάψετε να λειτουργείτε παρελκυστικά, εφαρμόζοντας το: «οι διυλίζοντες τον κώνωπα την δε κάμηλον καταπίνοντες;»

  2. Επειδή αυτά που έχω να πω είναι πολλά, δεν θα τα πω εδώ. Σύντομα θα δημοσιεύσω ένα άρθρο στο δικό μου blog. Εκεί θα αναφερθώ και σ’αυτά αλλά και σε άλλα.

  3. Σύντροφε ευχαριστώ για τα σχόλια σου. Επειδή μπορεί κάποιοι χαρακτηρισμοί μου να πείραξαν, θα ήθελα να σου πω πως αυτοί βασίστηκαν στην “ηχηρή σιωπή” της νέας δημοτικής αρχής, αλλά και στην εικόνα της συνεδρίασης (όπως την είδα στο βίντεο) και σε όσα “αυθόρμητα” συναισθήματα μου γέννήσε (και όχι σε όσα μου ειπώθηκαν…) Είναι θλιβερή η εικόνα κάποιων ανθρώπων του κινήματος να σέρνονται πίσω από ένα Δήμαρχο, τόσο λίγο και μικρό, σε σχέση με όσα διακυβευονται στην Χαλκιδική.
    Σε ότι αφορά στο ” ξένος” που αναφέρεις, νομίζω πως και εσείς αντιλαμβάνεστε πως πλέον ο αγώνας αυτός δεν είναι τοπικός, δεν σας “ανήκει”…Εσείς τον ανοίξατε και τον κάνατε συμβολο για όλο τον αγωνιζόμενο λαό αλλά και το παγκόσμιο κίνημα ανάντια στις πολυεθνικές του πλούτου. Μέλος του είναι ο κάθε ένας και κάθε μια που ενστερνίζεται και αγωνιά για τους σκοπούς του. Επιπλέον, δεν χωράει σε μικροκομματικούς υπολογισμούς και λογικές, δεν μετριεται στους εσωτερικούς συσχετισμούς και τις ισορροπίες…
    Τέλος, να παρατηρήσω πως η επίθεση σου στο παρατηρητηριο είναι τουλάχιστον αδικη. Αν πειραξε η αναφορά μου στα “κασκόλ” τότε τι να πει κανείς για όσα καταλογίσεις στο παρατηρήτηριο (πρόσεξα πως τους αντιμετωπίζεις – σχεδόν – σαν “υποκινητές και ηθικούς αυτουργούς”, αυτό όμως το έχουν κάνει και κάποιοι άλλοι νομίζω πριν απο εσένα έτσι δεν είναι;) … Παρά τα λάθη και τις αδυναμίες (που σίγουρα όλοι οι ενεργοί στο κίνημα κάνουνε και έχουνε) θα περίμενα μια αναγνώριση του ρόλου του παρατηρητηρίου στην αναζήτηση της επιστημονικής αλήθειας και στην ανάδειξη του ζητήματος του χρυσού, αλλα και στον αγώνα που δίνουν τα μέλη του όλα αυτά τα χρόνια (που είναι και δικός σου αγώνας) με πολύ βαρύ προσωπικό κόστος (και το γνωρίζεις αυτό).
    Κελίνοντας θα ήταν πραγματικά μεγάλη ανακόυφιση για μένα αν αυτό το άρθρο να διαψεύδονταν σε όλα τα επίπεδα,από τις εξελίξεις το αμέσως επόμενο διάστημα.
    Με ειλικρινά συντροφικούς χαιρετισμούς.
    Αρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.