Ψήφισμα Συλλόγων Δ. Αριστοτέλη


Dimos_Aristoteli_Topo

14/11/2014

Ψήφισμα

Η επέκταση των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στη Β.Α. Χαλκιδική – σύμφωνα με πανεπιστημιακές γνωμοδοτήσεις, επιστημονικά πορίσματα και τεκμηριωμένες μελέτες – είναι καταστροφική για το φυσικό περιβάλλον, τις υπάρχουσες οικονομικές δραστηριότητες και την προοπτική βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής. Μια τέτοιου μεγέθους εξορυκτική και μεταλλευτική δραστηριότητα έχει άμεσες και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στην ποσότητα και ποιότητα των νερών, επιβαρύνει την ατμόσφαιρα με επικίνδυνους ρύπους, καταστρέφει σημαντικά οικοσυστήματα, εκθέτει σε άμεσο κίνδυνο την υγεία κατοίκων, εργαζομένων και επισκεπτών.

Ταυτόχρονα, ανταγωνίζεται από θέση ισχύος – λόγω μεταλλευτικού κώδικα – άλλες οικονομικές δραστηριότητες, όπως ο τουρισμός, η γεωργία, η κτηνοτροφία κ.α. θέτοντας σαφείς περιορισμούς και στρέφοντας το οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης της περιοχής προς αυτό της βαριάς βιομηχανίας.

Θεωρούμε ότι η μεταλλευτική δραστηριότητα τέτοιου μεγέθους, υπερβαίνει τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής υπονομεύοντας κάθε προοπτική αειφόρου ανάπτυξης.

Με τις παρεμβάσεις που έχουνε ήδη γίνει από την Eldorado Gold – πολλές από τις οποίες παράνομα – η καταστροφή είναι εμφανής. Αλλοίωση της γεωμορφολογίας, εκτεταμένη αποξύλωση δάσους, δρόμοι, εργοστάσιο εμπλουτισμού, προετοιμασία κατασκευής φραγμάτων, γεωτρήσεις που ήδη επηρεάζουν την ποιότητα και ποσότητα του νερού.

Είναι εμφανές ότι η Eldorado Gold – με τη βοήθεια της κυβέρνησης που με νομοθετικές ρυθμίσεις νομιμοποιεί παρανομίες και άρει νομικά εμπόδια – κινείται με ταχύτατους ρυθμούς, με απώτερο στόχο τη δημιουργία τετελεσμένων καταστάσεων.

Για τους λόγους αυτούς:

1. Είμαστε απόλυτα αντίθετοι σε κάθε επέκταση των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων (Σκουριές, Πιάβιτσα, Φισωκα, Τσικάρα) και οπουδήποτε αλλού.

2. Διεκδικούμε τον αποχαρακτηρισμό της περιοχής από μεταλλευτική,

3. Απαιτούμε την αποκατάσταση των περιοχών που έχουν πληγεί από τις, μέχρι σήμερα, μεταλλευτικές και εξορυκτικές δραστηριότητες,

4. Απαιτούμε να σταματήσει κάθε αθέμιτη οικονομική συναλλαγή της Ελληνικός Χρυσός με δημόσιες υπηρεσίες, πέρα από τις θεσμικά καθορισμένες οικονομικές της υποχρεώσεις προς το δημόσιο (φόροι, τέλη, εισφορές)

5. Ζητούμε τον εκ νέου σχεδιασμό – με δημόσια διαβούλευση και άμεση συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών – του παραγωγικού μοντέλου της περιοχής, ώστε να σταματήσει η ομηρεία της περιοχής από τη μονοκαλλιέργεια των μεταλλείων,

6. Θεωρούμε ότι είναι χρέος μας – ως κάτοικοι και σύλλογοι – να προστατέψουμε απαραίτητους για τη ζωή πόρους, όπως το νερό, τον αέρα και τη γη, και να τους παραδώσουμε βιώσιμους στις επόμενες γενιές.

7. Ζητάμε από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αριστοτέλη, να πάρει άμεσα απόφαση επί του θέματος και να πράξει αυτά που οφείλει προς την κοινωνία και το μέλλον του τόπου μας.

Οι υπογράφοντες

Μουσικογυμναστικός & καλλιτεχνοεκπολιτιστικός Σύλλογος Ιερισσού
Αλλιευτικός Σύλλογος Δ.Αριστοτέλη
Λαογραφικός Μουσικοχορευτικός Σύλλογος “Καγκελευτός” Ιερισσού
Σύλλογος Γυναικών Ιερισσού
Πολιτιστικός Σύλλογος Ιερισσού “Κλειγένης”
Σωματείο Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Ιερισσού “Ο Προφήτης Ηλίας”
Σύλλογος “Φίλοι του Περιβάλλοντος” Ιερισσού
Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Λυκείου Ιερισσού
Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου Ιερισσού
Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Δημοτικού Σχολείου Ιερισσού
Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 2ου Δημοτικού Σχολείου Ιερισσού
Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 2ου Νηπιαγωγείου Ιερισσού
Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 1ου και 3ου Νηπιαγωγείου Ιερισσού
Σύλλογος Γυναικών Μεγάλης Παναγίας
Αγροτικός-Δασικός Συνεταιρισμός Μεγάλης Παναγίας
Ένωση Επαγγελματοβιοτεχνών Μεγάλης Παναγίας
Σωματείο Επαγγελματιών Ουρανούπολης
Πολιτιστικός Σύλλογος Ουρανούπολης
Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Ουρανούπολης

Το ψήφισμα εγκρίθηκε και από τη Λαϊκή Συνέλευση Ιερισσού (15/11/2014)


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.