“Eldorado Gold: Ο ρόλος Ολλανδικών εταιρειών- ταχυδρομικών θυρίδων στη φοροαποφυγή και στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα”


Tα βασικά σημεία της 40-λεπτης παρουσίασης της ερευνήτριας της SOMO, Katrin McGauran, στην εκδήλωση για τη φορολογία της Eldorado Gold που  έγινε στη Θεσσαλονίκη στις 1 Νοεμβρίου.

Πριν από όλα, δίνονται αναγκαίες απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα και θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με το ποια είναι η SOMO, πώς προέκυψε η συγκεκριμένη έρευνα και πώς χρηματοδοτήθηκε.

Γίνεται σαφές ότι υπάρχουν δυο αλληλένδετα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων: Δεν είναι μόνο οι άμεσες παραβιάσεις όπως η καταστολή και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις που προκύπτουν από τις δραστηριότητες της Eldorado Gold. Η φοροαποφυγή, η οποία στερεί από το κράτος έσοδα που θα έπρεπε να έχει, είναι επίσης μία παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στη συνέχεια αναλύεται η εταιρική δομή της Eldorado Gold και γίνεται σαφής ο σύνδεσμος των Ελληνικών δραστηριοτήτων με τα Μπαρμπέιντος, μέσω Ολλανδίας… Δίνεται μία εκτίμηση των ποσών που χάνει η Ελλάδα λόγω αυτής της εταιρικής δομής, σε φόρο παρακράτησης και εταιρικό φόρο εισοδήματος.

Το συμπέρασμα είναι απλό: Η Eldorado έστησε μια εταιρική δομή με στόχο να επωφεληθεί από φορολογικούς παραδείσους: την Ολλανδία (χώρα-δίαυλο) και τα Μπαρμπέιντος (δικαιοδοσία χαμηλής φορολόγησης).

Στη συνέχεια εξετάζονται οι επενδύσεις μεταξύ της Ελλάδας και φορολογικών παραδείσων της Ε.Ε. –  το Λουξεμβούργο, την Ελβετία, την Ολλανδία, την Κύπρο και τις νήσους Κέιμαν – από όπου προκύπτει σημαντική διάβρωση της φορολογικής βάσης της Ελλάδας εξ’αιτίας τακτικών φοροαποφυγής.

Και το συμπέρασμα:

Αυτό που ζει η Ελλάδα σήμερα είναι υποχώρηση από ανεπτυγμένο σε εξορυκτικό κράτος, μια διαδικασία παρόμοια με αυτήν που πέρασαν πολλές λατινοαμερικανικές χώρες τη δεκαετία του 1980. Εξορυκτικό είναι ένα κράτος που μόνη του λειτουργία είναι να παρέχει φτηνές πρώτες ύλες στην παγκόσμια οικονομία, συχνά με κόστος τους ίδιους του τους ανθρώπους και την ανάπτυξή του.
Γιώργος Καλλής, 2013

B1WLELHIQAA-Xy6


Μία απάντηση στο ““Eldorado Gold: Ο ρόλος Ολλανδικών εταιρειών- ταχυδρομικών θυρίδων στη φοροαποφυγή και στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα””

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.