«3 εκατ. χρυσός πήγαν…Παράδεισο»


Μια σειρά από συμφωνίες δίνουν στην «Eldorado Gold», αλλά και σε άλλες πολυεθνικές, το δικαίωμα να μειώνουν τους φόρους παρακράτησης στην πηγή, στην περίπτωσή μας, στην Ελλάδα. Αυτό προκύπτει από τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της έρευνάς τους, που ανακοίνωσαν το περασμένο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη τα μέλη της ολλανδικής ΜΚΟ, SOMO.

16-1--2-thumb-large

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της έρευνάς τους ανακοίνωσαν το περασμένο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη τα μέλη της ολλανδικής ΜΚΟ, SOMO Το 2001 η Ολλανδία είχε μία συμφωνία με την Ελλάδα, αλλά και με τον Καναδά, αλλά δεν είχε ολοκληρωθεί ακόμη η Συμφωνία Διπλής Φορολόγησης (ΣΔΦ) μεταξύ Καναδά και Ελλάδας. Το ποσοστό παρακρατούμενου φόρου στην Ελλάδα ήταν τότε 35% (και 20% σε πληρωμές δικαιωμάτων). Αυτό σήμαινε ότι τα εμβάσματα τόκων από ελληνικά νομικά πρόσωπα σε μετόχους τους στον Καναδά υπόκειντο σε παρακρατούμενο φόρο 35%. Η ελληνοκαναδική ΣΔΦ περιελάμβανε πολύ χαμηλότερα ποσοστά παρακρατούμενων φόρων: 10% για τόκους και 7% για δικαιώματα. Σημαντικά χαμηλότερα από τα εγχώρια στην Ελλάδα.

Από την 1η Ιανουαρίου του 2011, υφίσταται συμφωνία φορολόγησης μεταξύ Καναδά και Ελλάδας με την οποία το ποσοστό παρακράτησης φόρου μειώνεται στο 10%. Ομως ήδη από το 2009 είχε τεθεί σε εφαρμογή η Οδηγία Τόκων και Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που είχε ως αποτέλεσμα ακόμη χαμηλότερο ποσοστό παρακράτησης φόρου. Κατά συνέπεια, παρά την ελληνοκαναδική ΣΔΦ, η χρηματοδότηση μιας δραστηριότητας στην Ελλάδα μέσω δομών στην Ολλανδία ήταν πιο ελκυστική φορολογικά από ό,τι μέσω Καναδά.

Αυτό σημαίνει ότι οι πληρωμές τόκων από την «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» στις συγγενείς της ολλανδικές εταιρείες υπόκειντο μόνο σε 5% φόρο παρακράτησης στην Ελλάδα.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι το μεγάλο δίκτυο συμφωνιών διπλής φορολόγησης της Ολλανδίας και η Οδηγία περί Τόκων και Δικαιωμάτων της Ε.Ε. μειώνουν τους φόρους παρακράτησης στην πηγή σε τέτοια έκταση που είναι ωφέλιμο για την «Eldorado Gold» να διοχετεύει μέσω Ολλανδίας τη χρηματοδότησή της και τις πληρωμές τόκων που προκύπτουν, αντί απευθείας από και προς τη μητρική εταιρεία στον Καναδά.

Η έρευνα της ολλανδικής ΜΚΟ, SOMO, εντόπισε επίσης τρεις τρόπους με τους οποίους η «Eldorado Gold» ωφελείται οικονομικά από τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα. 1) Η «Eldorado Gold» λαμβάνει οικονομική ενίσχυση από την Καναδική Υπηρεσία Εξαγωγικών Πιστώσεων (EDC – Export Development Canada). 2) Στο πλαίσιο των επιβεβλημένων από την τρόικα μέτρων προώθησης επενδύσεων, το σχέδιο της εταιρείας για το λόφο του Περάματος στον Εβρο θα ωφεληθεί από το πρόγραμμα fast-track επενδύσεων της Ελλάδας, αν όλες οι άδειες εγκριθούν. Ακόμη, όσον αφορά στις Σκουριές, στο αρχικό συμβόλαιο μεταβίβασης των ορυχείων και της γης στην εταιρεία, το ελληνικό κράτος εξαίρεσε επίσης την «Ελληνικός Χρυσός» από απαιτήσεις που θα μπορούσαν να προκύψουν από τις μεταλλευτικές δραστηριότητες της προκατόχου της, «TVX Gold». 3) Η επενδυτική δομή της «Eldorado Gold» περνά από την Ολλανδία και τα Μπαρμπέιντος, επιτρέποντας ουσιαστικά μείωση στην καταβολή φόρων στην Ελλάδα και απώλειες δημόσιων εσόδων.

Στα προκαταρκτικά αποτελέσματα της έρευνάς της η SOMO εκτιμά ότι το ελληνικό κράτος απώλεσε σχεδόν 1 εκατ. ευρώ σε φόρους παρακράτησης και σχεδόν 2 εκατ. ευρώ σε φόρο εταιρικού εισοδήματος, εφόσον: 1) Συμφωνίες και οδηγίες της Ε.Ε. εξασφάλισαν χαμηλούς ή καθόλου φόρους παρακράτησης επί των πληρωμών τόκων και 2) η «Eldorado Gold» δύναται να εξασφαλίζει διπλό αφορολόγητο στο εισόδημα από τόκους διά της έκπτωσης εξόδων για τόκους εταιρειών του ομίλου (τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ολλανδία) και να εμφανίζει τελικά τα κέρδη της στο φορολογικό παράδεισο των Μπαρμπέιντος.


5 απαντήσεις στο “«3 εκατ. χρυσός πήγαν…Παράδεισο»”

  1. […] οι διαρροές του Λουξεμβούργου είναι παρόμοια με αυτό που η SOMO αποκάλυψε ότι χρησιμοποιεί η Εldorado Gold για να στέλνει τα κέρδη στα Μπαρμπέιντος μέσω […]

  2. […] με αυτό που η SOMO αποκάλυψε ότι χρησιμοποιεί η Εldorado Gold (http://antigoldgr.org/blog/2014/11/03/3-%CE%B5%CE%BA%CE%B1%CF%84-%CF%87%CF%81%CF%85%CF%83%CF%8C%CF%8… ) για να στέλνει τα κέρδη στα Μπαρμπέιντος μέσω […]

  3. […] οι διαρροές του Λουξεμβούργου είναι παρόμοια με αυτό που η SOMO αποκάλυψε ότι χρησιμοποιεί η Εldorado Gold για να στέλνει τα κέρδη στα Μπαρμπέιντος μέσω […]

  4. […] οι διαρροές του Λουξεμβούργου είναι παρόμοια με αυτό που η SOMO αποκάλυψε ότι χρησιμοποιεί η Εldorado Gold για να στέλνει τα κέρδη στα Μπαρμπέιντος μέσω […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.