Αρχική Απόψεις & Σχόλια H έρευνα της SOMO για την ELDORADO GOLD και η σημασία της...

H έρευνα της SOMO για την ELDORADO GOLD και η σημασία της για το κίνημα κατά των μεταλλείων χρυσού

3
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

DCIM100MEDIA
Σας προσκαλούμε στην ανοικτή διεθνή εκδήλωση που θα γίνει στις 1 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, για να παρουσιαστούν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της έρευνας του Ολλανδικού “Ερευνητικού Κέντρου για της Πολυεθνικές” (SOMO) σχετικά με την ELDORADO GOLD (δείτε εδώ).

Στην Ευρώπη, το ισχύον νομικό και φορολογικό πλαίσιο επιτρέπει στις  πολυεθνικές εταιρείες να φυγαδεύουν τα κέρδη τους σε φορολογικούς παραδείσους, χωρίς να αφήνουν τίποτα στον τόπο όπου δραστηριοποιούνται. Μέσω ανάλυσης των οικονομικών στοιχείων της ELDORADO GOLD σε Ελλάδα, Ολλανδία και Καναδά, η SOMO επιχειρεί να προσδιορίσει αν η μεταλλευτική πολυεθνική εκμεταλλεύεται το φορολογικό πλαίσιο για να αποφύγει να πληρώσει φόρους στην Ελλάδα και τι ποσά έχει ενδεχομένως χάσει η Ελλάδα εξ’αιτίας αυτών των πρακτικών.

H έρευνα της SOMO είναι ιδιαίτερα σημαντική για το κίνημα ενάντια στα μεταλλεία μεγάλης κλίμακας στη βόρεια Ελλάδα και για τον αγώνα μας να σώσουμε τους πολύτιμους τόπους μας. Από τα προκαταρκτικά αποτελέσματα διαφαίνεται ότι πιθανόν να υπάρχει συστηματική φοροαποφυγή από την ELDORADO εις βάρος της Ελλάδας, μέσω ενός διεθνούς δικτύου θυγατρικών εταιρειών. Αν πράγματι αποδειχθεί αυτό, καταρρίπτεται το ένα και μοναδικό επιχείρημα των υποστηρικτών αυτών των φαραωνικών έργων. Η υποτιθέμενη “ανάπτυξη” και το περιβόητο “δημόσιο όφελος” από αυτά τα έργα αποδεικνύονται όμορφες λέξεις κενές περιεχομένου.  Όπως συμβαίνει σε τόσες και τόσες χώρες σε όλο τον κόσμο, η γη μας θα καταστρέφεται ενώ τα κέρδη θα κάνουν φτερά σε εξωτικούς φορολογικούς παραδείσους, γιατί το Ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών δεν θα βρίσκει τίποτα να φορολογήσει.

Η εκδήλωση της 1ης Νοεμβρίου έχει σκοπό να παρουσιαστεί το περιεχόμενo και τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της έρευνας της SOMO σε όλους τους ενδιαφερόμενους και φυσικά και στο κίνημα κατά των μεταλλείων, ώστε το τελικό κείμενο να ενσωματώσει πιθανά νέα στοιχεία και παρατηρήσεις. Μετά την παρουσίαση έχει προγραμματιστεί να γίνουν τρία εργαστήρια σχετικά με τη δημόσια απώλεια από την εξορυκτική βιομηχανία, τις μεθόδους αντίστασης στα μεγάλης κλίμακας μεταλλευτικά έργα και τη χρήση της έρευνας για την καταπολέμηση των εταιρικών παραβάσεων.

Εκτός από τους συνεργάτες της SOMO από την Ολλανδία, έχουν έρθει στην Ελλάδα για να μας μιλήσουν ο Jamie Kneen από το Mining Watch Canada, ο Patrick Kryticous Nshindano από την ActionAid Ζάμπια και η Roxana Pencea από το Mining Watch Romania. Την Δευτέρα 27 Οκτωβρίου, ο Jamie Κneen παραβρέθηκε σε συνάντηση της “Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης-Έβρου κατά της Εξόρυξης και Μεταλλουργίας Χρυσού” στις Σάπες, όπου μίλησε με τους κατοίκους και τους μετέφερε την εμπειρία του από τη δράση των Καναδικών μεταλλευτικών εταιρειών στον κόσμο και τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Είναι τιμή μας που η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη του SOSTE TO NERO. Στο πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί στo φυλλάδιο, ενδέχεται να γίνουν μικρές αλλαγές που θα ανακοινωθούν. Ο χρόνος προσέλευσης στο χώρο της εκδήλωσης έχει μετατοπιστεί κατά μισή ώρα, ώστε να συμπεριληφθεί και ένας πρωινός καφές.

1 Νοεμβρίου 2014, ώρα: 9:30 π.μ. – 3:00 μ.μ.
Δημαρχείο Θεσσαλονίκης

3 ΣΧΟΛΙΑ

 1. γειά σας ,η ελληνικός χρυσός δημοσιεύει ,εδώ
  http://www.ellinikoschrysos.gr/blog/2014/10/ellinikoschrysos-fevgei-to-arseniko-erhetai-o-tremolitis/
  πως έχει γίνει σχετική έρευνα του γεωλογικού τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών για την ύπαρξη τρεμολίτη (υποδυέστερη μορφή αμιάντου) στις Σκουριές δίχως να δώσει αναφορές τις σχετικής μελέτης ,ούτε από ποιους έγινε ,,το περίεργο είναι ότι η μελέτη έγινε το 2013 όπου είναι ήδη αργά, γιατι η εργασίες έχουν ξεκινήσει και αν υπάρχει τρεμολίτης θα ‘επρεπε να σταματήσουν άμεσα για λόγους δημόσιας υγείας και των εργαζομένων.
  ερωτήσεις ΄΄
  . πως μπορούμε να δούμε ποιοι έκαναν την μελέτη ?.
  σε ποια υπηρεσία κατατέθηκε ?
  σε περίπτωση που υπάρχει τρεμολίτης ,ποιες οι κυρώσεις των ανθρώπων αυτών ?
  το νομικό πλαίσιο προστατεύει τους πολίτες ? οι νόμοι εδώ http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BC%CE%AF%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%BF%CF%82 απαγορεύουν την εξόρυξη και χρήση αμιάντου και των ινωδων συγγενικών πετρωμάτων ,αλλά όχι για κάποιου άλλου είδους εξόρυξη .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.