Νεκρός σε γαλλικές «Σκουριές»


Ο εισαγγελέας Κλοντ Ντερένς ενημέρωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι ο νεκρός οικολόγος ακτιβιστής φέρει μεγάλο τραύμα στο πάνω μέρος της πλάτης, «κατά πάσα πιθανότητα από κάποιου τύπου έκρηξη».

Της Ελλης Πάνου

 get43555555File

Βαθιά μέσα στο δάσος του Σιβάν στη νότια Γαλλία, εβδομάδες διαδηλώσεων από οικολόγους ακτιβιστές για την προστασία μιας μοναδικής δεξαμενής βιοποικιλότητας 166 στρεμμάτων από την «αναπτυξιακή» καταστροφή, κατέληξαν αργά το βράδυ του Σαββάτου σε αιματηρές συγκρούσεις με τις ειδικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός νεαρού φοιτητή και την εμπλοκή της σοσιαλιστικής κυβέρνησης σε μια νέα περιπέτεια.

Ο 21χρονος Ρεμί Φρες, που σπούδαζε βιολογία στο Πανεπιστήμιο της Τουλούζης, έχασε τη ζωή του κάτω από αδιευκρίνιστες ακόμα συνθήκες, στο τέλος μιας καταρχήν ειρηνικής διαδήλωσης χιλιάδων ακτιβιστών κατά της κατασκευής αμφιλεγόμενου φράγματος ύδρευσης στη δασώδη περιοχή Σιβάν, της νοτιοδυτικής περιφέρειας Ταρν. Προσπαθώντας να συνθέσει τα γεγονότα, το περιοδικό Vice αναφέρει ότι η διαδήλωση προχωρούσε ειρηνικά μέχρι το αποψιλωμένο από τα δένδρα σημείο κατασκευής του φράγματος, όπου περίμεναν παρατεταγμένες οι ειδικές δυνάμεις, μέχρι που εμφανίστηκε μια ομάδα περίπου 100 «κουκουλοφόρων» εξοπλισμένων με διάφορα αντικείμενα. «Σταμάτησαν μερικά μέτρα μπροστά από τους αστυνομικούς», είπε ένας από τους ακτιβιστές στο Vice, «και άρχισαν να πετάνε βόμβες μολότοφ και πέτρες. Οι ειδικές δυνάμεις απάντησαν άμεσα… Μέσα σε λίγα λεπτά άρχισαν να φτάνουν κλούβες με ενισχύσεις -14 συνολικά- και οι συγκρούσεις κλιμακώθηκαν. Πολλά δακρυγόνα και βομβίδες κρότου λάμψης… Από τις μολότοφ ξέσπασαν μικρές πυρκαγιές και παρενέβη και η Πυροσβεστική…».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της οργάνωσης των οικολόγων ακτιβιστών, φαίνεται ότι ο Φρες σκοτώθηκε στη διάρκεια αυτών των συγκρούσεων, περίπου στις 2 το πρωί. Οπως είπε σε συνέντευξη Τύπου ο εισαγγελέας Κλοντ Ντερένς, ο Φρες φέρει μεγάλο τραύμα στο πάνω μέρος της πλάτης, «κατά πάσα πιθανότητα από κάποιου τύπου έκρηξη», αλλά χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να διακριβωθεί εάν η «έκρηξη» αυτή οφείλεται «σε κροτίδα που προήλθε από τις γραμμές των δυνάμεων ασφαλείας».

«Ο γιος μου δεν ανήκει στους ακραίους διαδηλωτές», είπε οργισμένος ο πατέρας του 21χρονου φοιτητή, που αποφάσισε να καταθέσει επίσημα καταγγελία στην Εισαγγελία για τη διερεύνηση της δολοφονίας του γιου του, πιθανώς από «ένα ή πολλά άτομα που έχουν εξουσία». Με βασικό σύνθημα «Ρεμί, δεν θα σε ξεχάσουμε», την Κυριακή άρχισαν διαδηλώσεις στη μνήμη του και κατά της αστυνομικής βίας σε πολλές πόλεις, κινητοποιήσεις που συνεχίστηκαν και τη Δευτέρα και κατέληξαν πάλι σε συγκρούσεις και ταραχές.

Κατηγορούμενη ότι έχει βάψει τα χέρια της με αίμα, η κυβέρνηση βρέθηκε σε θέση άμυνας. Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κάλεσε τον πατέρα του θύματος για να εκφράσει τα συλλυπητήριά του και διαβεβαίωσε ότι «θα αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια», την ώρα που οι αρμόδιοι για το θέμα υπουργοί του δέχονταν πυρ ομαδόν από το φίλα προσκείμενο κόμμα των Πρασίνων. Ο ευρωβουλευτής Ζοζέ Μποβέ υποστήριξε ότι οι αρχές προσπαθούν με προβοκάτσιες να «αμαυρώσουν το κίνημα» των οικολόγων και εξαπέλυσε «κατηγορώ» κατά του υπουργού Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζενέβ, η πρώην υπουργός Οικισμού Σεσίλ Ντιφλό -που ανήκει στους Πράσινους- έκανε λόγο για «ανεξίτηλο στίγμα» στο ιστορικό της κυβέρνησης, ενώ αρκετοί άλλοι πολιτικοί, και από την Αριστερά, ζήτησαν να σταματήσει άμεσα η κατασκευή του έργου. Το φράγμα θα πνίξει έναν από τους τελευταίους εναπομείναντες υδροβιότοπους στη Γαλλία, στο δάσος Σεβάν, που φιλοξενεί 94 προστατευόμενα σπάνια είδη, λένε οι οικολόγοι, υποστηρίζοντας ότι όλο αυτό γίνεται για χάρη λίγων μεγάλων αγροτικών μονάδων. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές που έχουν ξεκινήσει το έργο, με αυτό θα γίνει η άρδευση 81 μεγάλων καλλιεργειών αραβοσίτου, ενώ οι ακτιβιστές τις υπολογίζουν μόνο σε 19. Εκθεση που παρήγγειλε το υπουργείο Περιβάλλοντος μάλλον στηρίζει τους πολέμιους του έργου, αφού αναφέρει ότι το προτεινόμενο φράγμα είναι υπερβολικά μεγάλο για τον σκοπό που πρόκειται να εξυπηρετήσει και ότι οι οικολογικές ανησυχίες δεν έχουν ληφθεί σοβαρά υπόψη.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.