Ένα Δελτίο Τύπου, μια ανακοίνωση και ένα δημόσιο έγγραφο για το αρσενικό στο Νεοχώρι του Δήμου Αριστοτέλη (χάρτες)


νεοχωρι πηγεςΧάρτης 1

1. Στις 29 Σεπτεμβρίου 2014 δημοσιεύθηκε από το Δήμο Αριστοτέλη δελτίο τύπου για το πόσιμο νερό του Νεοχωρίου (εδώ).
2. Στις 4 Αυγούστου 2014 δημοσιεύθηκε έγγραφο σχετικό με υδρευτική γεώτρηση του Νεοχωρίου από τη Διεύθυνση Υδάτων Κ. Μακεδονίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης (εδώ).
3. Στις 4 Οκτωβρίου 2013 είχε δημοσιευθεί ανακοίνωση του τότε Δημάρχου Αριστοτέλη Χρήστου Πάχτα για το πόσιμο νερό του Νεοχωρίου (εδώ).

Ως προς το περιεχόμενο του Δελτίου Τύπου του Δήμου Αριστοτέλη, παρατηρούμε τα εξής:

  • Αναφέρεται στις “παρακάτω γεωτρήσεις”, όμως “οι παρακάτω” δεν είναι γεωτρήσεις αλλά πηγές από τις οποίες επί δεκαετίες υδροδοτείται το Νεοχώρι (δείτε το χάρτη 1).
  • Το Νεοχώρι κατά το δελτίο τύπου δεν υδροδοτείται σήμερα από καμία γεώτρηση και η υδροδότηση από τις πηγές παρουσιάζεται να είναι και επαρκής και απαλλαγμένη από αρσενικό.
  • Δεν γίνεται καμία αναφορά στην πηγή Αγ. Αθανασίου, βασικού επί δεκαετίες υδροδότη του Νεοχωρίου.
  • Τηρείται προσεκτική σιγή για τη γεώτρηση με το πολλαπλάσιο του επιτρεπόμενου αρσενικό στην οποία αναφερόταν η ανακοίνωση του κ. Πάχτα (δείτε το χάρτη 2).

χαρτης1

Χάρτης 2

Απορίες δημιουργεί η κατάληξη:

“Όσον αφορά, την ανόρυξη της γεώτρησης στη θέση “Κουρουμπή”, η δημοτική αρχή καταβάλει προσπάθειες για την ανόρυξη της, αλλά επειδή βρίσκεται σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες στο υπόγειο υδάτινο υποσύστημα Σκουριές – Μαύρες Πέτρες δεν χορηγήθηκε μέχρι σήμερα άδεια εκτέλεσης της. H αναφορά που γίνεται στο έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με αρ. Πρωτ. 37611/04/08/14 για την ποιοτική κάτασταση του νερού στη συγκρεκριμένη γεώτρηση αφορά διατύπωση που υπάρχει στην ΚΥΑ 43504/05.12.05 και δεν βασίζεται σε μετρήσεις καθώς η εν λόγω γεώτρηση είναι προτεινόμενη”.

Κατ’αρχάς η συγκεκριμένη “διατύπωση” δεν προέρχεται από την ΚΥΑ 43504/05.12.05 “Κατηγορίες αδειών χρήσης υδάτων και εκτέλεσης έργων αξιοποίησής τους, διαδικασία έκδοσης, περιεχόμενο και διάρκεια ισχύος αυτών”, η οποία βεβαίως δεν ασχολείται ειδικά με το νερό του Δήμου Αριστοτέλη. Προέρχεται από το “Σχέδιο Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Κεντρικής Μακεδονίας (Υ.Δ. 10)” το οποίο εγκρίθηκε με την ΕΓ.οικ.106/2014 Απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 182Β’/31.1.2014. Από το Σχέδιο Διαχείρισης προέρχεται ο χάρτης 3 που ακολουθεί και περιλαμβάνει την επίμαχη “διατύπωση”.

SXEDIO_DIAXEIRISHS_GR10Χάρτης 3

Προσπαθήσαμε να αντιληφθούμε τι θέλει να πει η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών: η Δημοτική Αρχή του κ. Πάχτα ζήτησε αρχικά στις 14.3.2014 και στη συνέχεια στις 1.4.2014 από την αρμόδια Διεύθυνση Υδάτων άδεια ανόρυξης γεώτρησης στη θέση “Κουρουμπή”. Με το από 4.8.2014 έγγραφό της, η Δ/ση Υδάτων αρνείται τη χορήγηση της άδειας επειδή, σύμφωνα με το ως άνω εγκεκριμένο Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής “αν και η ποσοτική κατάσταση του Υπόγειου Ρωγματικού Υδατικού Υποσυστήματος “Σκουριές-Μαύρες Πέτρες” (GR1000191) χαρακτηρίζεται καλή, η ποιοτική κατάσταση χαρακτηρίζεται κακή λόγω συγκεντρώσεων μολύβδου και αρσενικού οι οποίες οφείλονται σε ανθρωπογενή αίτια (μεταλλευτική δραστηριότητα)”. (Είναι βέβαια ένα ερώτημα προς την Εθνική Επιτροπή Υδάτων, πώς ένα υδατικό σύστημα παίρνει το όνομά του …από μεταλλεία!).

Είναι προφανές ότι η απαγόρευση ανόρυξης υδρευτικών γεωτρήσεων δεν αφορά ειδικά στη συγκεκριμένη γεώτρηση στη θέση “Κουρουμπή” Νεοχωρίου, αλλά σε οποιαδήποτε γεώτρηση στο Ρωγματικό Υδατικό Υποσύστημα “Σκουριές – Μαύρες Πέτρες” που καλύπτει περίπου το 50% της συνολικής έκτασης του Δήμου Αριστοτέλη!

Αλλά στο Δελτίο Τύπου βεβαιώνεται ότι “η γεώτρηση που ανορύχθηκε στη θέση “Ραφτάδικο” Νεοχωρίου (πότε, με τι άδεια;) και διαθέτει κατάλληλο νερό (πόσιμο) σύντομα θα αξιοποιηθεί”. Όμως η θέση “Ραφτάδικα” επίσης εμπίπτει στο Υπόγειο Ρωγματικό Υδατικό Υποσύστημα “Σκουριές – Μαύρες Πέτρες” και σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο έγγραφο της Δ/σης Υδάτων και η ανόρυξη και φυσικά η χρήση της είναι απαγορευμένη.

Μετά από όσα εκθέσαμε πιο πάνω γίνεται σαφές ότι η Δημοτική Αρχή οφείλει με νέο σαφές Δελτίο τύπου να απαντήσει στα πιο κάτω κρίσιμα ερωτήματα. Βεβαίως η ποιότητα των υδάτων δεν είναι αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών. Ελπίζουμε ότι δεν θα παγιωθεί σαν τακτική της παρούσας Δημοτικής Αρχής να “βγάζουν τα κάστανα από τη φωτιά” οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών του Δήμου.

  1. Ποια είναι η υδρευτική κατάσταση της πηγής Αγ. Αθανασίου;
  2. Αφού όλες οι γεωτρήσεις στην ευρύτερη περιοχή του Νεοχωρίου, υπάρχουσες και προς ανόρυξη, περιέχονται στο Υ.Ρ.Υ.Υ “Σκουριές – Μαύρες Πέτρες”, με ποιες γεωτρήσεις θα υδροδοτηθεί, επί πλέον των πηγών, το Νεοχώρι;
  3. Τι γίνεται με όλες τις υπάρχουσες και τις προγραμματιζόμενες υδρευτικές γεωτρήσεις που περιέχονται στο Υ.Ρ.Υ.Υ “Σκουριές – Μαύρες Πέτρες”;

Επειδή σύμφωνα με το εγκεκριμένο Σχέδιο Διαχείρισης και άλλες περιοχές του Δήμου, εκτός του Υ.Ρ.Υ.Υ “Σκουριές – Μαύρες Πέτρες”, έχουν περιορισμούς για τη χρήση των υπόγειων υδάτων τους και έχουν εξαιρεθεί από τους στόχους της “Οδηγίας-Πλαίσιο για τα Νερά”, αναμένουμε συγκεκριμένη υπεύθυνη ενημέρωση από τη Δημοτική Αρχή.

Και θα επανέλθουμε.


Μία απάντηση στο “Ένα Δελτίο Τύπου, μια ανακοίνωση και ένα δημόσιο έγγραφο για το αρσενικό στο Νεοχώρι του Δήμου Αριστοτέλη (χάρτες)”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.