Αρχική Απόψεις & Σχόλια Από το ΑΡΧΕΙΟ μας – Τότε που η Σοφία Βούλτεψη μιλούσε για...

Από το ΑΡΧΕΙΟ μας – Τότε που η Σοφία Βούλτεψη μιλούσε για το σκάνδαλο των Μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής!

0
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Δύο άρθρα από το αρχείο του ιστολογίου μας, από το μακρυνό 2011 που η ΝΔ ήταν στην αντιπολίτευση και η σημερινή κυβερνητική εκπρόσωπος δεν ήταν καν βουλευτής. Τότε κατήγγειλε το μεγάλο σκάνδαλο της μεταβίβασης των Μεταλλείων Κασσάνδρας και τους “Δράκουλες της Ελλάδας” – Παπακωνσταντίνου, Πάχτα κ.λ.π.

“Αυτοί τρέφονται με το αίμα του λαού της χώρας που τους γέννησε”, έλεγε τότε η κα Βούλτεψη”. Σωστά, Σοφία. Αλλά βάλε και τον εαυτό σου μέσα σε “αυτούς”!

Ο «Δράκουλας της Τρανσυλβανίας» και οι Δράκουλες της Ελλάδας

26 Φεβρουαρίου 2011

sofia_2011_2_24_23_25_46_bΤης Σοφίας Βούλτεψη από την «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ»

Διάλογο για την μείωση του δημοσίου χρέους ζητά και ξαναζητά ο υπουργός των Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Και διαμαρτύρεται και εκπλήσσεται και δυσφορεί επειδή η Νέα Δημοκρατία, το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προσέρχονται και δεν κάθονται στο τραπέζι του διαλόγου.

Κακώς δυσφορεί ο υπουργός. Δεν πρόκειται μόνο για γινάτι, αλλά για πολιτική στάση που ευλόγως κρατά η αντιπολίτευση. Πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι το πικρό ποτήρι θα το πιει μέχρι τέλους μόνη της η κυβέρνηση. Ένα πικρό ποτήρι που έχει καταλήξει σε δηλητηριώδες κοκτέιλ, καθώς έχουν προστεθεί σ’ αυτό και αρκετές σταγόνες εσωκομματικής αμφισβήτησης.

Και θα το πιει το πικρό αυτό ποτήρι όχι μόνο επειδή προεκλογικά έλεγαν πως είχαν στο τσεπάκι τους τη λύση. Όχι μόνο επειδή μέχρι τον Μάιο του 2010, οπότε και οδήγησαν τη χώρα στα αδιέξοδα του «μηχανισμού» και στα σαγόνια του ΔΝΤ, εξακολουθούσαν να δηλώνουν κάτοχοι της απόλυτης αλήθειας, επιμένοντας πως δεν υπήρχε άλλη λύση και πως αυτοί «δημιούργησαν από την αρχή έναν μηχανισμό για την σωτηρία της χώρας» – αυτό δεν διατυμπάνιζαν σε όλους τους τόνους;

Προφανώς τώρα αναζητούνται συνένοχοι. Και κάτι τέτοιο θα συνιστούσε πολιτική αυτοκτονία για όποιον θα το αποδεχόταν.

Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό. Ο κ. Παπακωνσταντίνου, η κυβέρνηση, αλλά και το σύνολο του πολιτικού συστήματος πρέπει να αντιληφθούν ότι ο λαός δεν είναι πλέον διατεθειμένος να ακούει όμορφα, στρογγυλεμένα λόγια και δήθεν συνεννοήσεις και συναινέσεις.

Πρέπει επίσης να αντιληφθούν ότι τα σκάνδαλα του παρελθόντος (που μας απασχολούν ακόμη και σήμερα με ρυθμό τουλάχιστον τριών ανά μήνα), καθώς και η απροθυμία για τιμωρία των υπευθύνων της διασπάθισης δημοσίου χρήματος, καθιστούν έτι περαιτέρω γελοίο το πρωθυπουργικό ερώτημα «πού πήγαν τα λεφτά;».

Άλλωστε, ακόμη και αν θέλαμε να ξεχάσουμε πού πήγαν τα λεφτά – σκέτη υπόθεση διότι αν δεν επέλθει Κάθαρση δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή καμιά λύση – το παρελθόν έχει στοιχειώσει και επιστρέφει σχεδόν καθημερινά.

Μια τέτοια περίπτωση ήταν και η χθεσινή είδηση – αποκάλυψη για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας Χαλκιδικής «Ελληνικός Χρυσός». Αποκαλύφθηκε – μέσω Κομισιόν, βεβαίως – ότι η τιμή πώλησης των Μεταλλείων τον Δεκέμβριο του 2003 (11 εκ ευρώ), που κυρώθηκε με τον νόμο 3220/2004,  ήταν χαμηλότερη της πραγματικής αξίας τους και επομένως οι επιδοτήσεις που έλαβε από το κράτος, ύψους 14 εκ ευρώ (15,3 με τους τόκους), ήσαν παράνομες.

Αποκαλύφθηκε επίσης ότι η εταιρία δεν επιβαρύνθηκε ούτε με φόρους επί των συναλλαγών (αφού η πωλητήρια σύμβαση απήλλασσε τους αγοραστές από αυτήν την υποχρέωση), ενώ επιβεβαιώθηκαν όλα όσα επί χρόνια καταγγέλλονταν και η Επιτροπή ανέλαβε να ερευνήσει από τον Δεκέμβριο του 2008. Ότι δηλαδή η πώληση πραγματοποιήθηκε χωρίς ανοικτό διαγωνισμό και ότι ο υπολογισμός των περιουσιακών στοιχείων των μεταλλείων δεν έγινε από ανεξάρτητο εκτιμητή.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, που ερεύνησε την περίοδο 2003 – 2008 και τώρα διατάσσει το ελληνικό Δημόσιο να ζητήσει πίσω την κρατική ενίσχυση (μετά τόκων) των 15 εκ ευρώ, έκθεση που έγινε λίγο μετά την πώληση υπολόγισε την αξία των μεταλλείων σε 25 εκ ευρώ, ενώ οι φόροι που έπρεπε να είχαν καταβληθεί για την μεταβίβαση ήσαν 1,34 εκ ε.

Η εταιρία «Ελληνικός Χρυσός» ιδρύθηκε ακριβώς με τον σκοπό να εξαγοράσει τα μεταλλεία, που παράγουν χρυσό, άργυρο, χαλκό, ψευδάργυρο και μόλυβδο και βασικοί μέτοχοί της είναι η καναδική εταιρία European Goldfields και ο Άκτωρ.

Προηγουμένως, το κράτος είχε αγοράσει τα μεταλλεία από την εταιρία ΤVΧ Ηellas καταβάλλοντας 11 εκ ευρώ για να τα πουλήσει την ίδια μέρα έναντι 11 εκ ευρώ, ενώ έξι μήνες αργότερα η αξία τους είχε φθάσει τα 408 εκ ευρώ!

Στο Δ.Σ. της εταιρίας είχε τοποθετηθεί και ο διαβόητος Φρανκ Τίμιτς (με ποσοστό 18%) ενώ μέτοχοι είναι και οι περίφημες Μέριλ Ληντς και Γκόλντμαν Ζακς!

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι  το Δημόσιο παραιτήθηκε από βεβαιωμένες απαιτήσεις κατά της ΤVX για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές ύψους 2,2 εκ. ευρώ, ενώ η συγκεκριμένη εταιρία και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της απηλλάγησαν από κάθε διοικητική ή ποινική ευθύνη για παραβάσεις της φορολογικής, ασφαλιστικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενώ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗΚΑΝ όλα τα σχετικά αδικήματα! Επρόκειτο περί εξωδικαστικού συμβιβασμού που υπέγραψαν, ως εκπρόσωποι του ελληνικού Δημοσίου, οι τότε υφυπουργοί Εθνικής Οικονομίας Χρ. Πάχτας και Ανάπτυξης Αλ. Καλαφάτης. Κι’ αυτό διότι και η πτωχεύσασα εταιρία από την οποία το κράτος αγόρασε τα μεταλλεία είχε απαιτήσεις για διαφυγόντα κέρδη.

Όλα αυτά καταγγέλλονταν επί χρόνια από το «Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων» και πολίτες της περιοχής, μεταξύ των οποίων κάτοικοι της Ολυμπιάδας και οι γυναίκες κάτοικοι της Στρατονίκης Χαλκιδικής που τον Νοέμβριο του 2007 είχαν καταθέσει μήνυση κατά της εταιρίας «Ελληνικός Χρυσός».

Τον Ιούλιο του 2010 – και ενώ εκκρεμούσε η κοινοτική έρευνα – η εταιρία έλαβε τις αναγκαίες άδειες για να προχωρήσει σε νέες ερευνητικές γεωτρήσεις.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, το Νομαρχιακό Συμβούλιο της Χαλκιδικής είπε ομόφωνα «ναι» στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της εταιρίας, ενώ ο κ. Πάχτας, που ως υφυπουργός είχε εγκρίνει την εξαγορά, βρέθηκε να υποστηρίζει τη σημασία των μεταλλείων για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, από την θέση του δημάρχου Αριστοτέλη, πλέον!

Το επενδυτικό σχέδιο, που υποστηρίζει το ΥΠΕΚΑ, είναι ύψους 1,2 δις ευρώ και θα αναπτυχθεί στα όρια του δήμου του κ. Πάχτα. Αυτή τη φορά μάλιστα, η ειδική γραμματέας του υπουργείου κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη, που έγινε γνωστή λόγω της φιλικής προς το περιβάλλον δράσης της, υποστηρίζει πως το έργο θα είναι προς όφελος της τοπικής κοινωνίας!

Από την πλευρά τους, οι βουλευτές Γ. Βαγιωνάς (Ν.Δ.) και Κουράκης και Αμανατίδου (ΣΥΡΙΖΑ) διαφωνούν, με τον κ. Βαγιωνά να υπενθυμίζει πως  «ξεπουλήθηκε δημόσια περιουσία σε τιμή 37 φορές μικρότερη από την πραγματική αγοραία αξία».

Και δυο λόγια για τον κ. Τίμιτς: Η δράση του πολυσχιδής. Πρόκειται για τον Ρουμανοαυστραλό που αναμίχθηκε και στα πετρέλαια του Πρίνου (με το ελληνικό κράτος σε ρόλο θεατή και με τα ΕΛΠΕ να διαλύουν την ΔΕΠ-ΕΚΥ που είχε αναλάβει την έρευνα για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα. Αυτό συνέβη το 1998, με τις ευλογίες της τότε κυβέρνησης, και με το επιχείρημα ότι με την απορρόφηση της ΔΕΠ-ΕΚΥ από τα ΕΛΠΕ, θα ενισχύετο δήθεν το επιχειρηματικό τους προφίλ, καθώς επρόκειτο να μπουν στο Χρηματιστήριο.

Μέσα σ’ αυτήν την αναμπουμπούλα βρέθηκε ο Τίμιτς που επένδυσε στον Πρίνο εξαγοράζοντας την πλειοψηφία των μετοχών και για τον οποίο έλεγαν πως είχε κατηγορηθεί (και καταδικαστεί) για διακίνηση ναρκωτικών και χρυσού. Τον αποκαλούσαν μάλιστα… Δράκουλα της Τρανσυλβανίας.

Στις 15 Νοεμβρίου του 2003 έγινε επίσημη τελετή έναρξης εργασιών στην Καλληράχη Καβάλας, παρουσία του τότε υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου. Η αποκάλυψη είχε τότε γίνει από την βρετανική εφημερίδα «Ντέιλι Τέλεγκραφ».

Αργότερα, επί Νέας Δημοκρατίας, ξέσπασε νέος σάλος, καθώς κυρώθηκε η σύμβαση μεταβίβασης των μεταλλείων (που είχε υπογραφεί επί ΠΑΣΟΚ), με τον κ. Τίμιτς να επισκέπτεται στο γραφείο του τον τότε υφυπουργό Ανάπτυξης Γ. Σαλαγκούδη για να τον διαβεβαιώσει ότι τα περί ναρκωτικών ήσαν… νεανικά παραπτώματα!

Σημειώστε επίσης ότι εδώ και καιρό η τιμή του χρυσού βρίσκεται σε διαρκή άνοδο, αγγίζοντας επίπεδα ρεκόρ, ενώ τον Αύγουστο του 2003, λίγους μήνες πριν από την πώληση των μεταλλείων, οι φωστήρες της Ελλάδας είχαν (ξε)πουλήσει τον ελληνικό χρυσό, επειδή, όπως είπαν, η αξία του έφθινε και δεν συνέφερε να «λιμνάζει» στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Ας μην διερωτάται, λοιπόν, κανείς «πού πήγαν τα λεφτά;». Ας μην προσπαθούν να μας πείσουν πως πρέπει να αναλάβουν τις νέες αποκρατικοποιήσεις, διότι το παρελθόν δεν εμπνέει την παραμικρή εμπιστοσύνη.

Και ας μην περιμένουν συναίνεση από τον λαό αν δεν τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι της ρεμούλας. Διότι αν αποκαλούσαν τον Τίμιτς «Δράκουλα της Τρανσυλβανίας», αυτοί είναι χίλιες φορές πιο αιμοδιψείς δράκουλες. Και γιατί αν ο «Δράκουλας της Τρανσυλβανίας» τρέφεται με χρυσό και μαύρο χρυσό, αυτοί τρέφονται με το αίμα του λαού της χώρας που τους γέννησε.

_______________

Αφού δεν μας απαντά η Κυβέρνηση, μήπως να ρωτήσουμε τον Εμίρη;

19 Οκτωβρίου 2011

Σοφία Βούλτεψη- Δημοσιογράφος

Άρθρο της στην «Ελεύθερη Ζώνη» – 4/10/2011

http://anarchypress.files.wordpress.com/2010/09/mnimoniazomenoi.jpgΜέσα στον ορυμαγδό των ηρωικών και μηδέποτε συνταξιοδοτούμενων βετεράνων της πολιτικής και των εξαθλιωμένων και τρομοκρατημένων υποψηφίων εφέδρων του προηγούμενου σαββατοκύριακου, παραλίγο να περάσει απαρατήρητη η επίσκεψη στη χώρα μας του εμίρη του Κατάρ, με τον οποίο ο κ. Παπανδρέου έδωσε κοινή συνέντευξη για να… ανακοινώσει την συμμετοχή του πρώτου σε άλλη μια επιχείρηση που ανήκει σε ιδιώτες.

Θα ήμασταν αδιάκριτοι αν θέταμε μερικά κρίσιμα ερωτήματα;

Για παράδειγμα, για ποιο λόγο ο εμίρης γίνεται δεκτός μετά τόσων τιμών όταν είναι σαφές ότι έχει αθετήσει την συμφωνία – μνημόνιο που υπέγραψε τον Σεπτέμβριο του 2010, στη Νέα Υόρκη, με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, για επενδύσεις-μαμούθ, όπως μας τις διαφήμιζαν τότε μαζί με το fast track (λέμε τώρα) ύψους 5 δις ευρώ;

Μήπως ο άνθρωπος δεν έχει υπογράψει τίποτε και άδικα τον κατηγορούμε;

Μήπως ο πρωθυπουργός υπέγραψε τελικά μνημόνιο συνεργασίας για λογαριασμό των ιδιωτών και όχι του κράτους;

Διότι τα διάφορα φληναφήματα του τύπου «το ενδιαφέρον του Κατάρ για επενδύσεις στην Ελλάδα παραμένει ζωηρό», τα ακούμε πλέον βερεσέ.

Επίσης, τι μανία είναι αυτή με το Κατάρ; Δεν υπάρχουν άλλοι επενδυτές;

Μετά την συμμετοχή του γνωστού κρατικού καταριανού fund στο συγχωνευμένο τραπεζικό σχήμα Alpha και Eurobank, πληροφορηθήκαμε ότι ο εμίρης Αλ Θάνι προχώρησε σε επενδυτική συμφωνία ύψους 1,2 δις ευρώ με την (ιδιωτική) εταιρία «Ελληνικός Χρυσός», για εξόρυξη χρυσού στην Χαλκιδική.

Ωραία. Αλλά αυτό τι σχέση έχει με όσα το κράτος έχει προς αξιοποίηση και δεν αξιοποιεί ποτέ;

Τα περί δημιουργίας 1.500 θέσεων εργασίας, επίσης τα ακούμε βερεσέ. Και πάντως δεν αξίζουν την αναγγελία μιας συνεργασίας μεταξύ τρίτων από τον πρωθυπουργό της χώρας.

Ούτε καταλάβαμε τι εννοούσε ο εμίρης όταν αναφερόταν στην «εμπιστοσύνη που του εμπνέει η συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση».

Διότι με την ελληνική κυβέρνηση μέχρι στιγμής δεν έχει συνεργαστεί. Απλώς και αυτή τη φορά η Qatar Holdings προχώρησε στην εξαγορά ενός ποσοστού (7,07%), ιδιωτικής εταιρίας (της European Goldfields).

Δηλαδή η Αktor Construction International (100% θυγατρική της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ), πούλησε 13.000.000 μετοχές της European Goldfields.

Έχω άλλη μια αδιάκριτη ερώτηση: Τον περασμένο Φεβρουάριο, η Κομισιόν απεφάνθη ότι η τιμή πώλησης των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην εταιρία «Ελληνικός Χρυσός», (το 2003, για να μην ξεχνιόμαστε) ήταν κατώτερη της πραγματικής αγοραίας αξίας τους και, ως εκ τούτου, η εταιρεία έλαβε επιδοτήσεις κατά παράβαση των κανόνων της EE περί κρατικών ενισχύσεων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν, η τιμή των 11 εκ. ευρώ που η εταιρία «Ελληνικός Χρυσός» κατέβαλε το 2003 για να περάσουν στην κατοχή της τα Μεταλλεία της Κασσάνδρας ήταν… peanuts.

Μάλιστα, η πώληση είχε γίνει χωρίς ανοικτό διαγωνισμό ή εκτίμηση των περιουσιακών στοιχείων από ανεξάρτητο εκτιμητή και επιπλέον η πωλητήρια σύμβαση προέβλεπε ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ!

Είπατε τίποτα; Μήπως είπατε πως θα παταχθεί η φοροδιαφυγή; Η οποία έχει θεσμοθετηθεί;

Πάμε παρακάτω: Μελέτη που έγινε λίγο μετά την πώληση των μεταλλείων, εκτίμησε την αξία τους στα 25 εκ ευρώ – ενώ είχαν πουληθεί αντί 11 εκ ευρώ!

Κατά την Κομισιόν, αυτό σημαίνει ότι ο ιδιώτης επιδοτήθηκε με 14 ωραιότατα εκατομμυριάκια. Αν σ’ αυτά προσθέσουμε διαφυγόντες φόρους 1,3 εκ ευρώ (από τους οποίους για κάποιον λόγο απηλλάγησαν οι ιδιώτες) η Κομισιόν απαιτούσε (τον Φεβρουάριο του 2011) να ανακτήσει η Ελλάδα ποσό 15,3 εκ ευρώ συν τους τόκους, διότι επρόκειτο περί παράνομης κρατικής ενίσχυσης.

Ξεκάθαρα πράγματα!

Θα επωφεληθεί ο εμίρης και των 15 εκ ευρώ;

Επομένως, δικαιούμεθα να ρωτήσουμε: Ο πρωθυπουργός, που πανηγύριζε το προηγούμενο Σάββατο πλάι στον εμίρη, έχει φροντίσει να επιστραφούν αυτά τα χρήματα στο ελληνικό κράτος;

Ή μήπως τελικά θα επωφεληθεί και ο εμίρης από την «γενναιοδωρία» μας;

Και για να μην μπερδευόμαστε, βασικοί μέτοχοι της «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.», είναι οι εταιρίες European Goldfields και Άκτωρ.

Η Κομισιόν έχει ζητήσει από την Ελλάδα να εξηγήσει γιατί τα Μεταλλεία Κασσάνδρας μεταβιβάστηκαν από την εταιρία TVX Hellas (άλλη πονεμένη ιστορία) στο ελληνικό Δημόσιο έναντι 11 εκ ευρώ και για ποιο λόγο το ελληνικό Δημόσιο τα πούλησε ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΕΡΑ και στην ΙΔΙΑ ΤΙΜΗ, μαζί με άλλα εβδομήντα περιουσιακά στοιχεία στην «Ελληνικός Χρυσός».

Κι’ αν λίγο μετά η αγοραία αξία είχε φθάσει τα 25 εκ ευρώ, έξι μήνες μετά, νέα εκτίμηση εκτίνασσε την αγοραία αξία των μεταλλείων στα 408 εκ ευρώ! Δηλαδή 37 φορές περισσότερο!

Η σύμβαση παραχώρησης έγινε τον Δεκέμβριο του 2003 – και ενώ η κυβέρνηση Σημίτη (ο οποίος τώρα μας συμβουλεύει αρθρογραφώντας) έπνεε τα λοίσθια – και κυρώθηκε με τον νόμο 3220/18.01.2004. Από την ελληνική Βουλή, βεβαίως, πολλά από τους αστέρες της οποίας εξακολουθούν να λάμπουν στο στερέωμα του άθλιου δημόσιου βίου της χώρας και συνεχίζουν να ψηφίζουν νόμους για να μας… σώσουν!

Χωρίς, βέβαια, να ρίξουν ποτέ μια ματιά (ή μήπως… παραέριξαν;) στη σύνθεση της εταιρίας European Goldfields, με μέτοχο τον Ρουμανο-Αυστραλό Φρανκ Τίμιτς (18%), (τον γνωστό και ως «δράκουλα της Τρανσυλβανίας», αλλά και δύο φορές καταδικασθέντα στο παρελθόν για εμπλοκή του σε υποθέσεις εμπορίας ναρκωτικών, τις οποίες ο ίδιος είχε αποκαλέσει «νεανικά παραπτώματα») και τους επενδυτικούς κολοσσούς Merrill Lynch, Goldman Sachs, Morley Fund Management.

Επίσης, κατά την αγοραπωλησία, το (άθλιο) ελληνικό Δημόσιο χάρισε στην προηγούμενη εταιρεία TVX HELLAS βεβαιωμένα χρέη από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές 2,2 εκ ευρώ, ενώ το τίμημα των 11 εκατ. ευρώ το εισέπραξε όχι το Δημόσιο, αλλά η TVX.

Πανηγύρια με ξένα κόλλυβα

Δηλαδή και τότε, όπως και το προηγούμενο Σάββατο, το ελληνικό Δημόσιο απλώς παριστάνει τον διαμεσολαβητή (σε ξένα κόλλυβα), ενώ ζημιώθηκαν και τα ασφαλιστικά ταμεία, για τα οποία λέμε τώρα ότι κινδυνεύουν.

Παράλληλα, παρεγράφησαν και όλα τα σχετικά αδικήματα – παραβάσεις ασφαλιστικής και φορολογικής νομοθεσίας, καθώς και της νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος.

Βέβαια, υπάρχει η απόφαση 1895/2004 του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Χαλκιδικής, σύμφωνα με την οποία η διάταξη της παραγραφής των αδικημάτων και της αμνήστευσης των υπευθύνων είναι ανίσχυρη και μη εφαρμοστέα ως αντισυνταγματική, ενώ αποτελεί και ευθεία παράβαση της Οδηγίας 2004/35/ΕΚ για την περιβαλλοντική ευθύνη.

Αλλά ποιος νοιάζεται τώρα για τις αποφάσεις των δικαστηρίων – για τις οποίες ανησυχεί και η τρόικα;

Μ’ αυτά θα ασχολούμεθα τώρα – κουράζοντας και τον εμίρη του Κατάρ – ή με τα αποθέματα των μεταλλείων Στρατωνίου, Ολυμπιάδας και Σκουριών, που υπολογίζονται σε εκατομμύρια ουγγιές χρυσού (ειδικά τώρα που, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η τιμή του χρυσού έχει καταρρίψει όλα τα ρεκόρ); Για να μην μιλήσουμε για τον άργυρο, τον χαλκό, τον μόλυβδο και τον ψευδάργυρο.

Άλλωστε, ακολούθησαν (τον Δεκέμβριο του 2010) και οι ευλογίες των νεοεκλεγέντων νομάρχη Χαλκιδικής και δημάρχου Αριστοτέλη Χρ. Πάχτα, του οποίου την υπογραφή φέρει και η πρώτη σύμβαση, του 2003!

Εκεί, στην επικράτεια του κ. Πάχτα, στα όρια του Δήμου Αριστοτέλη θα γίνει και η ύψους 1,2 δις ευρώ επένδυση, στην οποία συμμετέχει ο εμίρης.

Γιατί τόσες επιτροπές;

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζουν και οι πρόσφατες κυβερνητικές δραστηριότητες.

Στις 12 του περασμένου Αυγούστου, ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ως υπουργός Περιβάλλοντος πλέον, προχώρησε στη συγκρότηση «ειδικής οκταμελούς επιτροπής για την αξιολόγηση μελετών που σχετίζονται με την παραγωγή χρυσού στην Ελλάδα», καθώς διαπιστώθηκε «η ανάγκη να υπάρξει σφαιρική και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών θεμάτων σχετικά με την παραγωγή χρυσού στην Ελλάδα, λόγω της πολυπλοκότητας των έργων που αφορούν στην παραγωγή του και της απαίτησης πολυεπιστημονικής προσέγγισης… Η εν λόγω επιτροπή θα εισηγείται στον υπουργό προς υπογραφή Σχέδιο θετικής Γνωμοδότησης ή Αρνητικής Απόφασης Προκαταρκτικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης (ΠΠΕΑ) και Σχέδιο Απόφασης Έγκρισης ή Μη Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ)».

Πρόεδρος της νέας επιτροπής θα είναι ο κ. Επαμεινώνδας Τολέρης, Προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος ΕΥΠΕ/ΥΠΕΚΑ, αλλά σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων υπάρχουν άλλες δύο επιτροπές των οποίων προεδρεύει το ίδιο πρόσωπο:

Με την απόφαση 126596/11.06.2004 του Γ.Γ. ΥΠΕΧΩ∆Ε συγκροτήθηκε «Επιτροπή για την αξιολόγηση Μελετών Περιβάλλοντος των Εγκαταστάσεων της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική».

Με την απόφαση 136528/ΕΥΠΕ/18.02.2009 του Γ.Γ. ΥΠΕΧΩ∆Ε συγκροτήθηκε δεκαμελής «Ομάδα Συντονισμού για τα περιβαλλοντικά θέματα (αξιολόγηση Μελετών Περιβάλλοντος) που σχετίζονται με την παραγωγή χρυσού στην Ελλάδα (εγκαταστάσεις εκμετάλλευσης μεταλλείων και επεξεργασίας μεταλλευμάτων για την παραγωγή χρυσού ή ενώσεων αυτού».

Με την απόφαση 122690/ΕΥΠΕ/3.3.2010 του Γ.Γ. ΥΠΕΚΑ τροποποιήθηκε η «Απόφαση Συγκρότησης Ομάδας Συντονισμού για τα περιβαλλοντικά θέματα που σχετίζονται με την παραγωγή χρυσού στην Ελλάδα».

Η «τροποποιημένη» Ομάδα Συντονισμού που συστήθηκε στις 3 Μαρτίου 2010, γνωμοδότησε θετικά για την ΜΠΕ της επένδυσης της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ στις 26 Οκτωβρίου 2010 και στη συνέχεια συνέταξε την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) και την προώθησε για υπογραφή από τον Υπουργό.

Είναι δε τόσο γελοία η κατάσταση που τον περασμένο Ιούλιο προκηρύχθηκε από το (καταργούμενο) ΙΓΜΕ θέση για… πρόσληψη συμβούλου για την πώληση (σύμφωνα με την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία) των… ανύπαρκτων εσόδων του Δημοσίου από τα ιδιωτικά μεταλλεία χρυσού Χαλκιδικής και Θράκης.

Δηλαδή θα πουλούσαν δικαιώματα που δεν υπήρχαν! Διότι το Δημόσιο εισπράττει μόνο μισθώματα 1% επί του εξορυσσομένου προϊόντος και ΜΟΝΟ από τα δημόσια μεταλλεία και ορυχεία. Από τα ιδιωτικά μεταλλεία και ορυχεία το Δημόσιο δεν εισπράττει τίποτα!

Οπότε η εν λόγω προκήρυξη αποσύρθηκε άρον-άρον!

Νωρίτερα, τον Ιούνιο του 2011, είχαν δημιουργήσει προσδοκίες περί μεταλλευτικών αποθεμάτων αξίας 28 δις ευρώ στο ελληνικό υπέδαφος (το είπε ο υφυπουργός Γ. Μανιάτης σε ελληνοκινεζικό συνέδριο, επικαλούμενος μελέτη του ΙΓΜΕ), ανακοινώνοντας την προκήρυξη διεθνών διαγωνισμών και διευκρινίζοντας ότι μόνο στη Χαλκιδική τα μεταλλευτικά αποθέματα εκτιμώνται σε 12 δισ. ευρώ – κάτι ξέρουν και οι εμίρηδες για όλους τους κακομοίρηδες με τις εφεδρείες και τις συντάξεις της πείνας και τις βαριές φορολογίες.

Τέλος, στη φιέστα του προηγουμένου Σαββάτου, ο εμίρης δεν είπε λέξη για το αν προτίθεται επιτέλους να συνεταιριστεί με το ελληνικό Δημόσιο. Έχουμε χάσει και τον κ. Παμπούκη που πάντα είχε να μας πει κάτι καλό, να μας καθησυχάσει βρε αδελφέ, για τις επερχόμενες επενδύσεις.

Και που τους Καταριανούς τους είχε πια μάθει σαν την παλάμη του.

Θυμηθείτε πόσο πομπωδώς είχε αναγγελθεί (21 Φεβρουαρίου 2011) ότι «ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης βρίσκεται στο Κατάρ για διαβουλεύσεις αναφορικά με την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου, ενώ την Παρασκευή η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων αποφάσισε ομόφωνα την ένταξη της αξιοποίησης του Ελληνικού στη διαδικασία του fast track».

Τέτοια πράγματα!

Τον Ιανουάριο (του 2011) το Κατάρ είχε επισκεφθεί και ο Ερντογάν, συνοδευόμενος από τρεις υπουργούς, 500 επιχειρηματίες και 50 δημοσιογράφους με σκοπό τη σύναψη οικονομικών συμφωνιών.

Όπως μάλιστα είχε τότε γίνει γνωστό, το Κατάρ ενόψει της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA το 2022 σχεδιάζει να υλοποιήσει επενδυτικά προγράμματα ύψους 150 δις δολαρίων στη Τουρκία.

Τον καιρό που η Τουρκία έκλεινε αυτές τις συμφωνίες, είχε ήδη ναυαγήσει (από τον Οκτώβριο του 2010) η καταριανή επένδυση στον Αστακό (ουδέποτε μάθαμε γιατί) και τότε η κυβέρνηση είχε παρουσιάσει την εξέλιξη με μάλλον μπλαζέ τρόπο, ως… «ατυχή εξέλιξη των ενεργειών μιας ιδιωτικής επιχειρηματικής πρωτοβουλίας».

Εντάξει. Αλλά τώρα προς τι οι πανηγυρισμοί για μια «επιτυχή ιδιωτική επιχειρηματική πρωτοβουλία»;

Και μήπως μπορούμε να μάθουμε τι απέγιναν εκείνα τα 15 (ψωρο) εκατομμυριάκια που έπρεπε να έχει ανακτήσει το (πτωχευμένο) ελληνικό κράτος;

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.