EE: Περιβαλλοντικές ΜΚΟ δεν θέλουν για Επίτροπο Περιβάλλοντος τον Μαλτέζο Vella


Karmenu Vella, EU commissioner-designate for environment, maritime affairs and fisheries, attends a hearing by the European Parliament in Brussels on September 29, 2014 as EU commissioner nominees face MEPs for an evaluation of their expertise. The 28 men and women picked to run the EU for the next five years are facing a grilling by the European Parliament this week. AFP PHOTO/JOHN THYS        (Photo credit should read JOHN THYS/AFP/Getty Images)

Την απόρριψη του Vella, υποψήφιου Επίτροπου για το Περιβάλλον, ζητούν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις σε όλη την Ευρώπη, ανάμεσά τους και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, μετά την παταγώδη αποτυχία της ακρόασής του. Χθες, ο Μαλτέζος υποψήφιος Επίτροπος για το Περιβάλλον και την Αλιεία, κος Karmenou Vella, πέρασε από ακρόαση στις Επιτροπές Περιβάλλοντος και Αλιείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προκειμένου να πάρει το «πράσινο φως» από τους ευρωβουλευτές.

Σύμφωνα με τον Ariel Brunner, επικεφαλής του τομέα Πολιτικής της ΕΕ στην BirdLife Europe «Οι δηλώσεις του κου Βέλλα ήταν ασαφείς, με υπεκφυγές και συχνά ανακριβείς». Ο Brunnerπρόσθεσε επίσης «Ο Vella θέλει να μας πει ότι οι ποσοστώσεις του κόκκινου τόνου δεν καθορίζονται πολιτικά;

Ο χρυσός δεν μπορεί να εξαχθεί χωρίς κυάνιο; Η Μάλτα έχει λιγότερες παραβιάσεις στις οδηγίες για τα Πουλιά και τους Οικοτόπους από ότι η Γερμανία (μήπως να τις προσαρμόσει στο μέγεθος της κάθε χώρας); Η Οδηγία για τα Πουλιά πρέπει να αναθεωρηθεί επειδή ερμηνεύεται στα Δικαστήρια όπως κάθε άλλος νόμος; Δε νομίζω ότι μπορούμε να αισθανόμαστε ασφαλείς με οποιανδήποτε τρόπο από την επίδοσή του κατά την ακρόαση».

Ο Pieter Depous, διευθυντής της ευρωπαϊκής πολιτικής στο Ευρωπαϊκό Γραφείο Περιβάλλοντος, δήλωσε: «Είτε δεν του επιτρεπόταν του Vella να κάνει οποιεσδήποτε δεσμεύσεις κατά την ακρόασή του, είτε δεν έχει τις απαραίτητες γνώσεις για να το πράξει. Όπως και να έχει, τα συμπεράσματα για την Επιτροπή Περιβάλλοντος θα πρέπει να είναι ξεκάθαρα. Δε μπορούν να τον εκλέξουν, εάν θέλουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ληφθεί σοβαρά υπόψη για τα επόμενα 5 χρόνια.»

Ο Angelo Caserta, Διευθυντής της Birdlife Europe κατέληξε στο εξής συμπέρασμα: «Κανείς δεν περιμένει από έναν νέο Επίτροπο να έχει άριστη γνώση του Χαρτοφυλακίου, αλλά θα πρέπει τουλάχιστον ο υποψήφιος να δείξει φιλοδοξία και αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών ζητημάτων. Ο Vella σαφώς απέτυχε σε αυτό το μέτωπο. Εάν προσθέσουμε σε αυτό και το γεγονός ότι ο Juncker αγνόησε τόσο την έκκληση της περιβαλλοντικής κοινότητας όσο και αυτήν των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αρχής γενομένης με τον Πρόεδρο Schulz, να αναθέσει τη βιωσιμότητα σε έναν από τους αντιπροέδρους του είναι ξεκάθαρο σε εμένα ότι αυτός ο Επίτροπος πρέπει να απορριφθεί, ώστε να ασκηθεί πίεση στο Juncker να επανεξετάσει την προσέγγισή του. Οι Juncker και Vella», πρόσθεσε ο Διευθυντής Caserta, «πρέπει να λάβουν το μήνυμα δυνατά και καθαρά: Δε μπορούμε να υποστηρίξουμε αυτή την Επιτροπή».

Econews


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.