Ενα Woodstock στην Ιερισσό


Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ από την Ελευθεροτυπία

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ ΕΝΩΣΑΝ ΤΗ ΦΩΝΗ ΤΟΥΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΧΡΥΣΟΥ

Τη μεγαλειώδη συναυλία, διάρκειας περίπου 7 ωρών, παρακολούθησε πλήθος κόσμου, όλων των ηλικιών.

18-1--12-thumb-medium

Ηταν μια ιστορική συναυλία η προχθεσινή στην Ιερισσό. Μια συναυλία που τείνει να γίνει θεσμός, ο οποίος δείχνει να μεγαλώνει χρόνο με το χρόνο. Που συγκεντρώνει όλο και περισσότερους καλλιτέχνες, όλο και περισσότερο κόσμο. Ενα μεγάλο μουσικό γεγονός, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ελληνικό «Woodstock».

18-1--12-thumb-medium

Ενα γεγονός στο οποίο τον πρώτο λόγο έχει η αλληλεγγύη. Ενα μουσικό γεγονός που δείχνει -αν μη τι άλλο- ότι αυτό που καταφέρνει να κάνει η κυβέρνηση στη ΒΑ Χαλκιδική με όπλο την καταστολή είναι να ενώσει τον κόσμο εναντίον της. Εναντίον τής «με κάθε κόστος» προώθησης της εξόρυξης χρυσού, των εγχώριων και εισαγόμενων «επενδυτών», εναντίον της καταστροφής ενός τόπου, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η γνώμη των κατοίκων του.

Και το κατάφερε και το περασμένο Σάββατο, φέροντας στην Ιερισσό μερικούς από τους σημαντικότερους Ελληνες δημιουργούς και πολλές χιλιάδες κόσμου, για να ενώσουν όλοι μαζί τη φωνή τους ενάντια στην εξόρυξη χρυσού. Εφερε κόσμο από όλες τις γωνιές της Ελλάδας, ενώ όσοι δεν μπόρεσαν να βρεθούν στην Ιερισσό παρακολούθησαν ζωντανά τη συναυλία από το «ertopen», καθώς τη μετέδιδαν οι απολυμένοι της ΕΡΤ3. Οι αρχικές εκτιμήσεις των διοργανωτών κάνουν λόγο για 16.000 κόσμου, ενώ δεν είναι λίγοι όσοι ανεβάζουν αρκετά τον αριθμό.

Παρακολούθησαν μια μεγαλειώδη συναυλία, διάρκειας περίπου 7 ωρών, και χιλιάδες κόσμου όλων των ηλικιών, ένα παλλόμενο πλήθος που απαιτούσε δημοκρατία, σεβασμό στο περιβάλλον, στην ανθρώπινη ζωή και στο μέλλον των παιδιών. Ενα πλήθος που ζητούσε να μετράνε περισσότερο οι ανθρώπινες ζωές από τα κέρδη των εταιρειών.

Από το πρωί, την ώρα που ξεκίνησε το «sound check», τα βλέμματα όλων ήταν στραμμένα στον ουρανό. Φυσούσε δυνατός άνεμος που φαινόταν να φέρνει μαύρα σύννεφα προς την Ιερισσό. Οσο καλλιτέχνες και τεχνικοί ήχου έκαναν τις απαραίτητες ρυθμίσεις, άλλοι τεχνικοί λάμβαναν μέτρα προφύλαξης του τεχνολογικού εξοπλισμού για την περίπτωση που θα έβρεχε.

Αλλά όσο η ώρα περνούσε, ο αέρας διέλυε τα σύννεφα. Ακόμη και ο καιρός ήταν στο πλευρό των κατοίκων που αντιδρούν στην εξόρυξη χρυσού. Κι όσο άνοιγε ο καιρός, τόσο πλήθαιναν και τα χαμόγελα των Ιερισσιωτών και των κατοίκων των γύρω χωριών που συνέχιζαν να εργάζονται πυρετωδώς για να είναι όλα έτοιμα. Ο κόσμος που ερχόταν αυξανόταν όσο περνούσε η ώρα. Τους υποδεχόταν ένα τεράστιο πανό έξω από την Ιερισσό που έγραφε «Μην καρτεράτε να λυγίσουμε ούτε για μια στιγμή», ενώ στην είσοδο του χωριού βρισκόταν η ζωγραφισμένη πινακίδα με τους ήρωες του «Αστερίξ» και την επιγραφή «Εισέρχεστε στο γαλατικό χωριό».

Μέχρι το απόγευμα, η πλατεία του χωριού είχε γεμίσει με κόσμο. Από νέους που είχαν εγκατασταθεί μπροστά στη σκηνή, και μεγαλύτερους που στάθηκαν πιο πίσω, ενώ στα «μετόπισθεν» πήραν θέση οι πιο ηλικιωμένοι και οι γονείς με μωρά στα καρότσια. Οσο περνούσε η ώρα τόσο αυξανόταν ο ενθουσιασμός του κόσμου, ενώ ξεκίνησαν και τα πρώτα συνθήματα κατά της εξόρυξης χρυσού και της καταστολής από την κυβέρνηση και την αστυνομία. Πρόσωπα χαμογελαστά, που έδειχναν στους κατοίκους της ΒΑ Χαλκιδικής ότι δεν αγωνίζονται μόνοι. Που τους έκαναν να πιστέψουν ακόμη περισσότερο ότι ο αγώνας τους είναι δίκαιος και ότι στο τέλος θα δικαιωθούν.

Παρά το ότι οι εργασίες συνεχίζονται κανονικά στις Σκουριές, παρά το ότι οι άδειες για το εργοστάσιο επεξεργασίας και για τα φράγματα των τελμάτων εκδίδονται κανονικά, παρά το ότι, όπως έλεγαν κάποιοι, οι Ιβηρίτες μοναχοί του Αγίου Ορους τους γύρισαν την πλάτη και προτίμησαν να υπερασπιστούν το οικονομικό τους συμφέρον, παρά τον τόπο και το περιβάλλον, τους ανθρώπους και το μέλλον τους, το δάσος και τα νερά του Κάκαβου.

Κανείς δεν μιλούσε για τις νέες κλήσεις σε απολογία που ήρθαν για παρακώλυση συγκοινωνιών, επειδή οι Ιερισσιώτες είχαν αποκλείσει την είσοδο του χωριού πριν από κάποιους μήνες. Ηταν γιορτή αυτό που γινόταν το Σάββατο στην Ιερισσό και δεν επέτρεπαν στην αστυνομία και στις μεθόδους της και στην κυβέρνηση με την καταστολή της να τη χαλάσουν.

Οι πρώτες νότες ακούστηκαν γύρω στις 8.30 το βράδυ. Και οι καλλιτέχνες άρχισαν ένας ένας να βγαίνουν για να τραγουδήσουν και να δηλώσουν έμπρακτα τη στήριξή τους, πέραν της συμμετοχής τους, που προσφέρθηκε αφιλοκερδώς. Γιάννης Αγγελάκας, Σωκράτης Μάλαμας, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Θανάσης Παπακωνσταντίνου και Ματούλα Ζαμάνη, Παύλος Παυλίδης και Β-Movies, Γιάννης Χαρούλης, αλλά και ο Δημήτρης Αποστολάκης από τους Χαΐνηδες ήταν εκεί. Τραγούδησαν και εμψύχωσαν τον κόσμο να συνεχίσει να αγωνίζεται. Μαζί τους και η εκπομπή «Ελληνοφρένεια», μέλη της οποίας σχολίασαν με καυστικό τρόπο την κατάσταση που επικρατεί στη ΒΑ Χαλκιδική, την πολιτική της κυβέρνησης, τους εθνικούς εργολάβους, αλλά και τον εορτασμό των 40 χρόνων από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας, που γινόταν την ίδια ώρα σε μια άλλη περιοχή της Χαλκιδικής, στην Καλλιθέα της Σιθωνίας, αρκετά χιλιόμετρα μακριά.

Κάποιοι από τους καλλιτέχνες ένωναν τρίτη φορά τις φωνές τους στον αγώνα κατά της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές. Η μαραθώνια συναυλία έληξε στις 3 το πρωί με πολύ κόσμο να ζητάει να συνεχιστεί. Το σίγουρο είναι όμως ότι θα υπάρξει και συνέχεια, καθώς είναι πολλοί αυτοί που περιμένουν ότι θα επαναληφθεί και τον επόμενο χρόνο.


Μία απάντηση στο “Ενα Woodstock στην Ιερισσό”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.