Επιβεβαιώνεται και η δωρεά των 1.400.000 ευρώ από τους “ευλαβείς επενδυτές”…


normal_52Τελικά φαίνεται ότι υποτιμήσαμε τα ευλαβή αισθήματα των αφεντικών της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ… Είναι πράγματι αξιοθαύμαστο το ότι μέσα σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη για τις μεταλλευτικές εταιρείες συγκυρία λόγω της κατάρρευσης των τιμών χρυσού και χαλκού, όπου και η ίδια η μητρική ELDORADO GOLD αναγκάστηκε να ανακοινώσει σοβαρές περικοπές, η Ελληνική θυγατρική της καταφέρνει να προσφέρει γενναιόδωρα τέτοια ποσά για τον ιερό σκοπό της στήριξης της Ιεράς Μονής Ιβήρων…

Αλλά αυτό δε συνδέεται κατά κανένα τρόπο με την έκταση των 925 στρεμμάτων δάσους στις Σκουριές που εδώ και πάνω από ένα χρόνο προσπαθεί να βάλει στο χέρι η εταιρεία …σχετικά με το οποίο, μέχρι πριν από μερικούς μήνες, οι μοναχοί διεμήνυαν ότι θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη για την ακύρωση οποιασδήποτε απόφασης απαλλοτρίωσης. Όσον αφορά τη χρήση του “μισθίου” υπάρχει ένα μικρό προβληματάκι, ότι η εταιρεία το θέλει για να το μετατρέψει σε χωματερή τοξικών αποβλήτων, πράγμα που αντίκειται στη χριστιανική θεώρηση του περιβάλλοντος ως Δημιουργίας του Θεού… Όμως πάντα υπάρχει ένα βολικό ψέμμα για να “χρυσώσει το χάπι” ενάντια στην επιστήμη και την κοινή λογική,  ειδικά για αυτούς που ξέρουν πώς “να βαφτίζουν το κρέας ψάρι”. Και το μόνο πρόβλημα έμεινε να είναι πώς θα διαμοιράσουν τα ιμάτια του κατακρεουργημένου δάσους, όπου φαίνεται ότι οι μοναχοί θέλουν τα λεφτά από την ξυλεία αλλά όχι το κόστος της ξύλευσης… Είμαστε βέβαιοι ότι οι ευλαβείς επενδυτές δεν θα τους χαλάσουν το χατήρι αφού έχουν συμφωνήσει σε όλα τα υπόλοιπα.

Αντιγράφουμε απόσπασμα του άρθρου «Χρυσό» δώρο, πριν από την παραχώρηση του δάσους του Σάκη Αποστολάκη στη χθεσινή “Ελευθεροτυπία”. Τη “δωρεά” των € 1.400.000 στην Ιερά Μονή Ιβήρων από την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ είχαμε αποκαλύψει εμείς εδώ.

“Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η άποψη της Ι.Μ. Ιβήρων είναι ότι τα δύο θέματα είναι διαφορετικά μεταξύ τους και δεν μπορούν να συνδεθούν. Επαληθεύεται η πραγματοποίηση της δωρεάς, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των δωρεών που γίνονται από τους πιστούς στα μοναστήρια του Αγίου Ορους. Τονίζεται επίσης ότι η Ι.Μ. Ιβήρων δεν είχε κανένα λόγο να δωροδοκηθεί, γιατί το συγκεκριμένο ποσόν θα μπορούσε κάλλιστα να αναγράφεται στο μισθωτήριο συμβόλαιο της έκτασης, χωρίς κανείς να έχει το δικαίωμα να έχει λόγο στο τελικό ποσόν στο οποίο θα έχουν συμφωνήσει τα δύο μέρη, «Ελληνικός Χρυσός» και Ι.Μ. Ιβήρων. Και υπογραμμίζεται άλλη μια φορά ότι οι μοναχοί προχώρησαν στη συμφωνία για μίσθωση της έκτασης, καθώς τελικά κατάλαβαν ότι θα τους της έπαιρναν με αναγκαστική απαλλοτρίωση και με πολύ χαμηλότερο αντίτιμο.

Επισημαίνεται επίσης ότι βάσει της νομοθεσίας (1981) που ρυθμίζει σαφώς τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι πωλήσεις των ακινήτων των μονών, τα οποία βρίσκονται εκτός των ορίων του Αγίου Ορους, δεν απαιτείται απόφαση της Ιεράς Επιστασίας για πώληση κάποιου ακινήτου που ανήκει σε συγκεκριμένη μονή. Διαψεύδεται ότι υπάρχουν 8 μονές που διαφωνούν στην πώληση της συγκεκριμένης έκτασης και αντίθετα τονίζεται ότι δεν έχει εκφραστεί καμία αντίρρηση από κάποια μονή του Αγίου Ορους.

Οριστική συμφωνία πάντως για το ύψος του μισθώματος της 925 στρ. δασικής έκτασης της Ι.Μ. Ιβήρων στην «Ελληνικός Χρυσός» δεν έχει επέλθει ακόμη. Πρέπει να προηγηθεί η έκδοση κάποιων αδειών που πρέπει να πάρει η «Ελληνικός Χρυσός» για σειρά δραστηριοτήτων της. Επίσης, παραμένει ανοιχτό το σημαντικό για τους μοναχούς θέμα της ξύλευσης της δασικής έκτασης, η οποία παρουσιάζει δυσκολίες, καθώς περιλαμβάνει χαράδρα μεγάλου βάθους με κλίση εδάφους 15%. Αυτό σημαίνει υψηλό κόστος ξύλευσης και τα θέματα που εγείρονται για την Ι.Μ. Ιβήρων είναι ποιος θα αναλάβει την ξύλευση, ποιος θα επωμισθεί το κόστος και ποιος θα πάρει και θα εκμεταλλευτεί την ξυλεία.

Οσον αφορά τα τέλματα που θα καταλήγουν στη λεκάνη που θα γίνει με την ανέγερση φράγματος στο ρέμα Λοτσάνικο, και στην οποία λεκάνη θα περιλαμβάνεται και η έκταση των 925 στρ. της Ι.Μ. Ιβήρων, οι μοναχοί φέρονται πεπεισμένοι από τις διαβεβαιώσεις της «Ελληνικός Χρυσός» ότι θα πρόκειται για υλικά εντελώς ακίνδυνα για το περιβάλλον.”

 Το άρθρο της “Ελευθεροτυπίας” αναφέρεται επίσης σε επιστολή των σωματείων των εργαζομένων στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ προς τον καθηγούμενο της Μονής Ιβήρων, αρχιμανδρίτη Ναθαναήλ. Δεν είναι τωρινή αυτή η επιστολή, είναι του Ιανουαρίου 2013 και μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ. Αξίζει να τη διαβάσετε, για το γλοιώδες ύφος της και τον ακόμα πιο γλοιώδη στόχο της…


2 απαντήσεις στο “Επιβεβαιώνεται και η δωρεά των 1.400.000 ευρώ από τους “ευλαβείς επενδυτές”…”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.