Τι έγινε σήμερα το πρωί στη Στρατονίκη;


Ασθενής σεισμός μεγέθους 3,3 R και εστιακού βάθους 10 χλμ., με επίκεντρο τον κόλπο της Ιερισσού, σημειώθηκε σήμερα το πρωί στις 9:20 π.μ., σύμφωνα με το http://www.earthquakenet.gr/. Σύμφωνα με το http://www.earthquakes.gr/ ήταν δυο οι σεισμοί, με διαφορά ενός δευτερολέπτου και εστιακό βάθος 2 χλμ, δηλαδή πάρα πολύ κοντά στην επιφάνεια του εδάφους.

quakeΟ σεισμός (ή σεισμοί) έγινε αρκετά αισθητός στην Ιερισσό, χωρίς όμως να προκαλέσει ανησυχία. Άλλωστε η ΒΑ Χαλκιδική είναι γνωστή για τη σεισμογένειά της και τακτικά ταρακουνιέται από τον Εγκέλαδο.

Έγινε μόλις και μετά βίας αντιληπτός στην Ουρανούπολη, σε απόσταση μόλις 11 χλμ σε ευθεία γραμμή.

Στη Στρατονίκη, 17 χλμ στην ευθεία από την Ιερισσό, οι κάτοικοι δεν ήταν σίγουροι ότι επρόκειτο για σεισμό, όμως αυτό που ένιωσαν ήταν τόσο έντονο που βγήκαν από τα σπίτια τους τρομοκρατημένοι. Μας το περιέγραψαν ως “ένα υπόκωφο γκρέμισμα κάτω από τα πόδια μας”. Και φυσικά, το μυαλό όλων πήγε στο διάολο που έχει η Στρατονίκη κάτω από τα πόδια της, στο υπόγειο μεταλλείο της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ. Aκόμα και αργότερα, όταν τους διαβεβαιώσαμε ότι ήταν σεισμός, δυσκολεύονταν να πειστούν, βέβαιοι ότι αν πράγματι ήταν σεισμός, το επίκεντρο ήταν οπωσδήποτε κάτω από τη Στρατονίκη”…

Η πολύπαθη Στρατονίκη εδώ και δεκατέσσερα ολόκληρα χρόνια ζει με τα φουρνέλα του μεταλλείου να σκάνε κάτω από το δομημένο οικισμό, τρεις φορές τη μέρα. Τα σπίτια τραντάζονται και ρωγματώνονται, τα πλακάκια πέφτουν απ’τους τοίχους και οι δρόμοι σκίζονται. Τρύπες ανοίγουν ξαφνικά στις αυλές καθώς η επιφάνεια του εδάφους υποχωρεί και καταρρέει μέσα σε  κάποια υπόγεια κενά. Στο κατακερματισμένο από την εξόρυξη υπέδαφος της Στρατονίκης, οι ξαφνικές κατακρημνίσεις δεν είναι σπάνιες. Οι κάτοικοι του χωριού δεν είναι ήσυχοι γιατί ξέρουν και ζούν με τις αισθήσεις τεντωμένες – και σήμερα το πρωί οι αισθήσεις τους τους είπαν ότι αυτό που συνέβη μπορεί και να μην ήταν μόνο σεισμός.

Δεν ελπίζουμε ότι θα μάθουμε την αλήθεια. Δεν γνωρίζουμε τι επιπτώσεις μπορεί να έχει ένας έστω και ασθενής σεισμός σε ένα υπόγειο μεταλλείο σαν της Στρατονίκης.  Εμείς προτρέπουμε απλώς τους αναγνώστες να ακούσουν τον ειδικό σεισμολόγο να μιλάει για το σεισμικό ρήγμα-τέρας της Β. Χαλκιδικής:

Και να διαβάσουν την ανάλυσή μας:

Χαλκιδική, σεισμική επικινδυνότητα και οι «ανθρώπινες κατασκευές» των μεταλλείων

Και μετά από αυτά κοιμηθείτε ήσυχοι, η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ σας φροντίζει…


Μία απάντηση στο “Τι έγινε σήμερα το πρωί στη Στρατονίκη;”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.