ISO 14001 στην Ελληνικός Χρυσός. Όπως Νόμπελ Ειρήνης στον Χένρυ Κίσινγκερ;


Toυ Σαράντη Δημητριάδη, ομότιμου καθηγητή γεωλογίας Α.Π.Θ. Η εικονογράφηση που ακολουθεί είναι από το Twitter που διασκέδασε πολύ με το νέο κατόρθωμα της Ελληνικός Χρυσός.

_________

Τα ευχάριστα νέα είναι οτι η Ε.Χ. τιμήθηκε με την πιστοποίηση ISO 14001 από την Lloyd’s Register LRQA. Και τιμήθηκε για τις εξαίρετες επιδόσεις της στους εξής τομείς:

α. Γεωλογική έρευνα.
β. Προπαρασκευαστικές εργασίες.
γ. Εκμετάλλευση.
δ. Εμπλουτισμός.
στ. Έργα αποκατάστασης.

Σε ότι αφορά το α: Να υποθέσω πως η Ε.Χ. τιμήθηκε για τη γεωλογική έρευνα που κατά 95% είχε ήδη περατωθεί πριν εμφανιστεί η ίδια; Η γεωλογική έρευνα της Ε.Χ. μου φαίνεται πως αφορά κυρίως θέματα μελλοντικής επέκτασης των εξορυκτικών και μεταλλευτικών της δράσεων, επέκτασης που δεν έχει αδειοδοτηθεί -μέχρι τώρα τουλάχιστον.

Σε ό,τι αφορά το β: Μένω έκθαμβος, γιατί στη δική μου αντίληψη οι προπαρασκευαστικές εργασίες της Ε.Χ. έχουν μέχρι τώρα ως αποτέλεσμα την καταστροφή ενός μεγάλου τμήματος του δάσους των Σκουριών και έχουν υποβαθμίσει την ποιότητα νερού του κύριου υδροφορέα της περιοχής.

Σε ό,τι αφορά το γ: Δε νομίζω οτι από την ανάληψη της εκμετάλλευσης από την Ε.Χ. άλλαξε κάτι ριζικά στον καθόλου πια υποδειγματικό τρόπο εκμετάλλευσης. Η υπόγεια εξόρυξη κάτω από τη Στρατονίκη γίνεται με εκρηκτικά παρά τη δέσμευση οτι θα χρησιμοποιηθεί μετροπόντικας, η δε όξινη απορροή γίνεται συχνά πυκνά εμφανής.

Σε ό,τι αφορά το δ: Στον εμπλουτισμό εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται οι ίδιες μέθοδοι με το παρελθόν. Εξακολουθεί η χρήση κυανίδιου και άλλων τοξικών. Τίποτα το ξεχωριστό. Τίποτα το υποδειγματικό, τίποτε πρωτοπόρο.

Σε ό,τι αφορά το στ: Αυτό πια καταντάει ύβρις. Μετά τα όσα τραγικά και συνεχή έγιναν κατά τη διακίνηση των τοξικών εμπλουτισμάτων μέσω Σταυρού και Ρεντίνας προς το λιμάνι Θεσσαλονίκης. Τρόπου διακίνησης και προσπαθειών απόκρυψης της επικινδυνότητας των διακινούμενων εντελώς απαράδεκτων.

Σε ό,τι αφορά το ζ: Έχει δει κανένας κάποιο έργο αποκατάστασης μέχρι σήμερα; Εκτός αν ως τέτοιο θεωρηθεί η αποτίμηση σε χρήμα του λεγόμενου “καθαρισμού” των “τελμάτων” Ολυμπιάδας. Του δώρου δηλαδή της ελληνικής πολιτείας στην εταιρεία.

Πολύ εύκολα μοιράζει τα πιστοποιητικά της αυτή η Lloyd’s. Εκτός κι’ αν τέτοια πιστοποιητικά εξυπηρετούν εξίσου τόσο αυτούς που τα δίνουν όσο και αυτούς που τα παίρνουν. Αλλά θα μου πείτε το ίδιο εύκολα δεν δίνονται και οι γαλάζιες σημαίες όπως και τα Νόμπελ ενίοτε.

Να θυμηθούμε το Νόμπελ ειρήνης στον Χένρυ Κίσινγκερ;

 


3 απαντήσεις στο “ISO 14001 στην Ελληνικός Χρυσός. Όπως Νόμπελ Ειρήνης στον Χένρυ Κίσινγκερ;”

  1. Ακης Τσαελεντης -Το γνωρίζω. Μάλιστα κάποιος αδίστακτος γεωλόγος απο το παν/μιο Θεσσαλονίκης που ασχολούνται με αποτυπώσεις ρηγμάτων (μπορείτε να τον εντοπίσετε δεν αναφέρω σκόπιμα όνομα) έκαναν και ειδική μελέτη ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΕΡΓΟ ΡΗΓΜΑ!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.