H Σλοβακία απαγορεύει τη χρήση κυανίου στη μεταλλουργία χρυσού!


ByJXe24IIAA1IOJΗ σχετική πρόταση νόμου έγινε με πρόταση βουλευτών του κόμματος SMER που ηγείται του κυβερνητικού συνασπισμού της Σλοβακίας και εγκρίθηκε από την κυβερνητική επιτροπή στις 8 Σεπτεμβρίου. Μεταφράζουμε από το The Slovak Spectator, διατηρώντας επιφύλαξη ως προς τη διατύπωση του νόμου, διότι η απόδοση στα αγγλικά δε φαίνεται σωστή.

“Η χρήση της κυάνωσης για την παραγωγή χρυσού θα είναι δυνατή σε συγκεκριμένη τοποθεσία μόνον αφού οι κάτοικοι της πληττόμενης περιοχής δώσουν τη συγκατάθεσή τους για αυτή τη μέθοδο απόληψης χρυσού με δημοψήφισμα, σύμφωνα με μια τροποποίηση του μεταλλευτικού νόμου που εγκρίθηκε από την κυβέρνηση στις 27 Αυγούστου.

Η τροποποίηση αυτή έρχεται ως απάντηση στα σχέδια για  εξόρυξη χρυσού με τη μέθοδο της εκχύλισης με κυάνιο στις τοποθεσίες Kremnica και Detva (περιφέρεια Banská Bystrica). Οι συντάκτες της νομοθετικής τροπολογίας, οι βουλευτές του Smer (σ.σ. του κυβερνώντος κόμματος) Jana Laššáková, Ján Senko, Emília Müllerová και Michal Bagačka, υποστηρίζουν ότι με την προώθηση αυτής της διάταξης ανταποκρίνονται σε διάφορες πρωτοβουλίες εκ μέρους των περιβαλλοντικών οργανώσεων και του ευρύτερου κοινού κατά της εξόρυξης χρυσού, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων TASR.

Επικαλούμενοι το σύνταγμα, οι νομοθέτες τόνισαν επιπλέον ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα  σε ευνοϊκές περιβαλλοντικές συνθήκες και στην προστασία της υγείας.

Κάθε επεξεργασία, τροποποίηση και καλλιέργεια ορυκτών με την τεχνολογία της εκχύλισης με κυάνιο, μαζί με τη δημιουργία των σωρών απόθεσης αποβλήτων, των αποθεμάτων και λιμνών αποβλήτων, παράγει δραστηριότητες που συνεπάγονται σοβαρή παραβίαση του δικαιώματος σε ένα ευνοϊκό περιβάλλον, με δυνατότητα να θέσει σε κίνδυνο ή να βλάψει την υγεία του πληθυσμού” αναφέρει η πρόταση, σύμφωνα με το TASR.

Η τροπολογία, ως εκ τούτου, θα απαγορεύσει την εκχύλιση με κυάνιο κατά την επεξεργασία ορυκτών, καθώς και τη δημιουργία σωρών απόθεσης και λιμνών αποβλήτων όταν χρησιμοποιείται αυτή η τεχνολογία. αυτής της τεχνολογίας. Την ίδια στιγμή, η πρόταση προβλέπει ότι η μέθοδος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εάν ληφθεί η συναίνεση των ανθρώπων που ζουν στην πληγείσα περιοχή, με ένα δημοψήφισμα”.

Πηγή: TASR

________________

Η απόφαση είναι μια μεγάλη νίκη για τους πολίτες και τη Δημοτική Αρχή της ιστορικής πόλης Κρεμνίτσα που αγωνίζονταν ενάντια σε ένα επιφανειακό μεταλλείο χρυσού και αργύρου (όπως συμβαίνει παντού στον κόσμο). Διαβάστε το σχετικό άρθρο Oι Σκουριές της Σλοβακίας: Επιστολή Δημάρχου της Kremnica. Σε ανακοίνωσή της με ημερομηνία 16/9 (δείτε εδώ), η εταιρεία Ortac Resources, ιδιοκτήτρια του project της Κρεμνίτσα αναφέρει ότι “επεξεργάζεται εναλλακτικές μεθόδους επεξεργασίας μετά την απόφαση της κυβέρνησης της Σλοβακίας την περασμένη εβδομάδα να απαγορεύσει τη χρήση της τεχνολογίας της εκχύλισης με κυάνιο κατά την επεξεργασία του χρυσού”. Η μετοχή της εταιρείας βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.

Η Οrtac είναι επίσης η εταιρεία που φιλοδοξεί να κάνει εξόρυξη χρυσού στη Μήλο. Διαβάστε το σχετικό Oι χρυσοθήρες πολιορκούν (ξανά) τη Μήλο.

Η απόφαση είναι επίσης μια εξαιρετικά καλή είδηση τώρα που ξεκινάει μια νέα κινητοποίηση για να εφαρμοστεί επιτέλους το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 5ης Μαΐου 2010 που ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να νομοθετήσει μια “γενική απαγόρευση της χρήσης κυανίου στις τεχνολογίες εξόρυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση”. Το ψήφισμα έγινε δεκτό με συντριπτική πλειοψηφία 488 ψήφους υπέρ έναντι 48 κατά, αλλά ο τότε Επίτροπος Περιβάλλοντος τα έκανε πλακάκια με τη μεταλλευτική βιομηχανία και το αγνόησε… (δείτε εδώ).

Η απόφαση είναι τέλος μια τρανή απόδειξη ότι υπάρχει κι άλλη πολιτική εκτός από την “ανάπτυξη” που σπέρνει καρκίνο, μας κλέβει το νερό και τον αέρα, τρώει βουνά και τα μετατρέπει σε τοξικά απόβλητα.

SAVE SKOURIES!


2 απαντήσεις στο “H Σλοβακία απαγορεύει τη χρήση κυανίου στη μεταλλουργία χρυσού!”

  1. Yπάρχει κι’ άλλη πολιτική εκτός από την «ανάπτυξη» που σπέρνει καρκίνο, μας κλέβει το νερό και τον αέρα, τρώει βουνά και τα μετατρέπει σε τοξικά απόβλητα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.