Ποινική δίωξη στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ για μη τήρηση όρων ασφαλείας κατά τη μεταφορά επικίνδυνων υλικών …σε βαθμό ΠΤΑΙΣΜΑΤΟΣ!


Για την περίπτωση που δεν το γνωρίζατε, η μη τήρηση όρων ασφαλείας είναι ΠΤΑΙΣΜΑ για την Ελληνική Δικαιοσύνη… Ακόμα κι αν η “παράλειψη” δεν είναι καθόλου επουσιώδης, αλλά θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και ασφάλεια, τους εργαζόμενους, το περιβάλλον κ.λ.π. Δεν είναι τυχαίο που βιομήχανοι, εργολάβοι, κατασκευαστές και λοιποί έχουν αποθρασυνθεί αφού, αν δεν συμβεί κάτι πραγματικά σοβαρό, οι συνέπειες της μη τήρησης των νόμων είναι κυριολεκτικά ασήμαντες. Πταίσματα!

“Αρχείο και πταίσμα οι δικογραφίες για την EΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ” μας πληροφόρησε λοιπόν πριν από μέρες η voria.gr, με δημοσίευμά της που με χαρά αναδημοσίευσε το ιστολόγιο των υπαλλήλων της εταιρείας με το όνομα “Πρωτοβουλία Πολιτών Δήμου Αριστοτέλη”. Διερωτώμαστε, είναι τόσο ανόητοι που δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει αυτό για την εταιρεία τους; Έστω και καθυστερημένα αξίζει να αναφερθούμε σε αυτές τις υποθέσεις, διότι οι υπάλληλοι προσπαθούν να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι δεν είναι σοβαρό θέμα οι κανόνες ασφαλείας, αλλά και ότι τα μεταφερόμενα φορτία δεν είναι τελικά “τοξικά και επικίνδυνα” όπως λέμε εμείς “οι κακοί antigold”…

Ας θυμηθούμε αρχικά τι είναι αυτές οι δικογραφίες:

fortigo-eldorado

Επαναλαμβανόμενα ατυχήματα

  1. Πριν από ένα ακριβώς χρόνο, στις 12/9/2013, από φορτηγό που μετέφερε φορτίο συμπυκνώματος αρσενοπυρίτη της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ από την Ολυμπιάδα στη Θεσσαλονίκη διέρρευσε ποσότητα του τοξικού και επικίνδυνου υλικού (για την ΑΔΙΑΜΦΙΣΒΗΤΗ επικινδυνότητα του αρσενοπυρίτη θα αναφερθούμε στη συνέχεια) στην περιοχή της Ρεντίνας. Κατά σύμπτωση, την ίδια κιόλας μέρα το “Παρατηρητήριο” είχε καταγγείλει εγγράφως στις αρμόδιες αρχές ότι τα επικίνδυνα συμπυκνώματα μεταφέρονται στη Θεσσαλονίκη δια μέσου κατοικημένων περιοχών, με ακατάλληλα φορτηγά χωρίς σήμανση για επικίνδυνα φορτία και χωρίς να λαμβάνονται τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας. Διατάχθηκε εισαγγελική έρευνα. Όπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια, ένα πιο σοβαρό ατύχημα, με πλήρη ανατροπή του φορτηγού, είχε συμβεί και το Φεβρουάριο του 2013 στην περιοχή του χωριού Στίβος, όμως αποσιωπήθηκε πλήρως.
  2. Δεύτερη (ή μάλλον τρίτη) διαρροή επικίνδυνου υλικού σημειώθηκε στις 11-10-2013, κατά τη φόρτωση κοντέινερ με συμπύκνωμα αρσενοπυρίτη σε καράβι στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Και γι’αυτήν την υπόθεση διατάχθηκε εισαγγελική έρευνα.
  3. Τρίτο ατύχημα μέσα σε λιγότερο από δυο μήνες συνέβη στις 22-11-2013, πάλι στην περιοχή της Ρεντίνας, όταν πήραν φωτιά τα λάστιχα φορτηγού που μετέφερε θειούχο μόλυβδο, προϊόν των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων Στρατωνίου. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων του Σταυρού, το φορτηγό ήδη κάπνιζε όταν πέρασε μέσα από την πόλη τους! Κι άλλη εισαγγελική έρευνα.
  4. Τέταρτη διαρροή τοξικού υλικού της Ελληνικός Χρυσός έγινε στις 11-12-2014, στο λιμάνι του Πειραιά αυτή τη φορά. Δε γνωρίζουμε αν έχει διαταχθεί εισαγγελική έρευνα.

ΠΤΑΙΣΜΑ η βεβαίωμένη παράβαση όρων ασφαλείας…

Για το πρώτο ατύχημα, σύμφωνα με το δημοσίευμα της “Βόρειας”, “η δικογραφία διαβιβάστηκε σε δημόσιο κατήγορο έτσι ώστε να ασκηθεί ποινική δίωξη για πταίσμα, που αφορά την τήρηση των όρων ασφαλείας για την μεταφορά μεταλλευμάτων”. Η δεύτερη μπήκε στο αρχείο διότι “δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις για την τέλεση ποινικών αδικημάτων”. Βεβαίως αν κάποιος κάτοικος είχε επιχειρήσει να σταματήσει τη διέλευση μπροστά από το σπίτι του ενός τέτοιου φορτηγού με επικίνδυνο φορτίο που δεν τηρούσε τη νομοθεσία, η δίωξη θα ήταν οπωσδήποτε σε βαθμό πλημμελήματος… Περιττό επίσης να σχολιαστεί η μεροληψία της εφημερίδας που αφιερώνει τα δυο τρίτα του άρθρου της στο περιστατικό που τέθηκε στο αρχείο και μόνο την τελευταία παραγραφο, χωρίς λεπτομέρειες, στην υπόθεση για την οποία προκειται να ασκηθεί ποινική δίωξη…

Άλλο είναι αυτό που μας ενδιαφέρει. Με το ατύχημα στη Ρεντίνα η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ πιάστηκε στα πράσα όχι μόνο να παρανομεί, αλλά και εγκληματικά να προσπαθεί να παραπλανήσει τις αρχές και το κοινό, αποκρύπτοντας την επικινδυνότητα του συγκεκριμένου υλικού (συμπυκνώματος αρσενοπυρίτη). Πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι αμέσως μετά το ατύχημα και την έναρξη της δικαστικής έρευνας, τα συμπυκνώματα άρχισαν να μεταφέρονται όχι πλέον χύδην στις σκουριασμένες καρότσες φορτηγών χωρίς ειδική σήμανση, αλλά σε σφραγισμένα κοντέινερς πάνω σε φορτηγά που έφεραν την απαραίτητη σήμανση για επικίνδυνο φορτίο. Σαφέστατη ομολογία παρανομίας.

Η σήμανση βεβαίως δεν απέτρεψε το τρίτο ατύχημα, με το φορτηγό που πήρε φωτιά ενώ διερχόταν μέσα από κατοικημένη περιοχή. Για καλή τύχη όλων, το φορτίο ήταν συμπύκνωμα γαληνίτη (θειούχος μόλυβδος) που είναι επίσης τοξικό και επικίνδυνο, αλλά όχι εύφλεκτο όπως το συμπύκνωμα αρσενοπυρίτη. Υπερφόρτωση; Ελλιπής συντήρηση; Τυχαία παίρνουν φωτιά τα λάστιχα; Η δικαστική διερεύνηση αυτής της υπόθεσης εκκρεμεί.

Επικίνδυνα φορτία

Ένα ζευγάρι εισαγωγικών πρόσθεσαν οι “Πολίτες” ή “Πωλητές” Αριστοτέλη κατά την αναδημοσίευση του άρθρου της “Βόρειας”: ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΙ ΠΤΑΙΣΜΑ ΟΙ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΕΣ ΓΙΑ “ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΦΟΡΤΙΑ” ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ. “Επικίνδυνα φορτία” σα να λέμε ότι ΔΕΝ είναι επικίνδυνα τα φορτία; Πολύ θα ήθελαν οι υπάλληλοι της εταιρείας να ήταν αυτό το πόρισμα της εισαγγελίας. Πράγματι, εδώ και ένα χρόνο παρακολουθούμε την συχνά κωμική προσπάθεια των υπαλλήλων της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ να πείσουν ότι ο αρσενοπυρίτης είναι αθώος και αβλαβής (και ότι ο γάιδαρος πετάει..). Σύμφωνα με δημοσίευμα της “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ” (14/12/2013), “η εταιρεία στη γραπτή ενημέρωσή της προς την αστυνομία ανέφερε ότι το φορτίο δεν είναι τοξικό και δεν εγκυμονεί κινδύνους“. Τα ίδια δήλωνε και ο υπεύθυνος επικοινωνίας της εταιρείας σε εφημερίδες και τηλεοπτικά κανάλια.

Να τελειώνουμε με αυτό το παραμύθι γιατί παρατράβηξε;

  • Από το 2006 τα απόβλητα των μεταλλείων χαρακτηριζονται σύμφωνα με την οδηγία 2006/21/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 15ης Μαρτίου 2006 για τη διαχείριση των αποβλήτων της εξορυκτικής βιομηχανίας, η οποία ενσωματώθηκε στη ελληνικη νομοθεσία με την ΚΥΑ 39624/2209/Ε103/2009. Αυτή η ταξινόμηση βασίζεται στην προσέγγιση που ορίζεται στο παράρτημα ΙΙ της οδηγίας 2006/21/ΕΚ και την απόφαση 2009/360/ΕΚ για την ολοκλήρωση των τεχνικών απαιτήσεων για το χαρακτηρισμό αποβλήτων. Όλες οι αποφάσεις που αφορούν τα εξορυκτικά απόβλητα και  απορρέουν από την 2006/21/ΕΚ βρίσκονται συγκεντρωμένες εδώ.
  • Με την ίδια διαδικασία χαρακτηρίζονται και τα μεταλλευτικά προϊόντα που είναι όλα εν δυνάμει απόβλητα μέχρι να βρεθεί αποδέκτης να τα χρησιμοποιήσει. Διαφορετική διαδικασία χαρακτηρισμού των εμπορεύσιμων προϊόντων δεν υφίσταται και όποιος πιστεύει ότι υφίσταται ας την καταθέσει. Σύμφωνα λοιπόν με την Απόφαση 2009/360/ΕΚ που καθορίζει τη διαδικασία χαρακτηρισμού των μη αδρανών (σε συνδυασμό με την 2000/532/ΕΚ), ο αρσενοπυρίτης ταξινομείται ως: “01 03 04* οξεοπαραγωγά υπολείμματα από την επεξεργασία θειούχου μεταλλεύματος” και χαρακτηρίζεται ως επικίνδυνος διότι “περιέχει μία ή περισσότερες ουσίες που ταξινομούνται ως τοξικές σε ολική συγκέντρωση ≥3%”. Την γελοιότητα τίτλων όπως “ΤΕΛΙΚΑ Ο ΧΡΥΣΟΦΟΡΟΣ ΠΥΡΙΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΣΙΜΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΞΙΚΟΣ..” την παραδίδουμε στην κρίση των αναγνωστών.
  • Η τοξικότητα και επικινδυνότητα του συμπυκνώματος αρσενοπυρίτη την οποία τώρα αρνείται η εταιρεία, προκύπτει σαφώς από την ίδια της τη μελέτη  με τίτλο ”ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ, ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΧΩΡΟΥ ΑΠΟΘΕΣΗΣ ΠΑΛΑΙΩΝ ΤΕΛΜΑΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ” που εγκρίθηκε με την ΚΥΑ 201745/2011. Σύμφωνα με αυτήν, το χρυσοφόρο συμπύκνωμα αρσενοπυρίτη περιέχει 8% αρσενικό και 40% θείο (αν και έχουν κόψει κάτι από το αρσενικό…).
  • Το Γενικό Χημείο του Κράτους που ανέλυσε το υλικό της διαρροής στη Ρεντίνα το χαρακτήρισε “επικίνδυνο” και “τοξικό”, προσδιορίζοντας ότι περιέχει πληθώρα βαρέων μετάλλων και τοξικών στοιχείων, με 11,5% περιεκτικότητα σε αρσενικό,  1,6% μόλυβδο, 0,15% κάδμιο κ.λ.π. (δημοσίευμα της “Μακεδονίας”).
  • Παρόμοια είναι τα αποτέλεσματα του διαπιστευμένου εργαστηρίου που ανέλυσε τα δείγματα του υλικού που συνέλεξαν κάτοικοι της Ιερισσού και τα οποία παραθέτουμε πιο κάτω: 10,25% αρσενικό, 1,37% μόλυβδο, 1,65% ψευδάργυρο και διάφορα άλλα “καλούδια” (σημείωση: ο περιεχόμενος χρυσός δεν είναι 0, είναι περίπου 25 γρ/τόνο, όμως η μέθοδος ICP δεν είναι κατάλληλη για τον προσδιορισμό του χρυσού).

ΧΗΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΡΣΕΝΟΠΥΡΙΤΗ (dragged) ΧΗΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΡΣΕΝΟΠΥΡΙΤΗ (dragged) 1

Τι σημαίνει 11,5% αρσενικό; Oι ευρωπαϊκοί κανονισμοί χαρακτηρίζουν το αρσενικό και τις ενώσεις του “πολύ τοξικό σε περίπτωση εισπνοής”, “πολύ τοξικό σε περίπτωση κατάποσης”, “πολύ τοξικό για τους υδρόβιους οργανισμούς με μακροχρόνιες συνέπειες”, “καρκινογόνο κατηγορίας 1” κ.λ.π. Για τις ψευδείς δηλώσεις προς τις αρχές ότι αυτό το υλικό “δεν είναι τοξικό και δεν εγκυμονεί κινδύνους” και για την εγκληματική παραπλάνηση του κοινού που θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, θα λογοδοτήσει ποτέ κανείς;

Σωρεία παρανομιών

Παραθέτουμε επίσης το έγγραφο που λάβαμε από το Τμήμα Χορήγησης Αδειών Ανάπτυξης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Δ/σης Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, ως απάντηση στην καταγγελία μας που είχε κατατεθεί πριν το ατύχημα:

ScanScan 1

Η υπηρεσία είναι σαφέστατη στις παρατηρήσεις της:

  • Στην Απόφαση ‘Εγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) της αποθήκης της εταιρείας BALKAN LOGISTICS Ε.Π.Ε. όπου αποθηκεύονταν προσωρινά τα συμπυκνώματα της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ πριν την εξαγωγή τους από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, δηλώνεται σαφώς ότι τα εν λόγω συμπυκνώματα είναι ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ. Ως εκ τούτου και λόγω της αποθηκευτικής της δυναμικότητας, η αποθήκη της BALKAN LOGISTICS σαφώς και εμπίπτει στις διατάξεις της Οδηγίας SEVESO II (ΚΥΑ 12044/613/2007 ).
  • Το Δελτίο Δεδομένων Ασφαλείας του συμπυκνώματος αρσενοπυρίτη που είχε καταθέσει η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ήταν μη έγκυρο, καθώς οι % περιεκτικότητες των επικινδύνων στοιχείων δεν συμφωνούσαν με τις χημικές αναλύσεις των δειγμάτων που έλαβε η υπηρεσία μέσα από την αποθήκη. Με άλλα λόγια, η εταιρεία απέκρυπτε την επικινδυνότητα των συμπυκνωμάτων που μετέφερε χύμα, με ακατάλληλα φορτηγά, χωρίς σήμανση, μέσα από χωριά και δίπλα από παραλίες…
  • Η μεταφορά των επικινδύνων ορυκτών υλών προς την αποθήκη  γινόταν κατά παράβαση της “Ευρωπαϊκής Συμφωνίας σχετικά με τις μεταφορές Επικινδύνων Εμπορευμάτων που πραγματοποιούνται οδικώς” (ADR 2011 – KYA 52167/4683/2012).
  • Δευτερεύουσας σημασίας ζήτημα είναι ότι ακόμα και η αποθήκη της BALKAN LOGISTICS όπου αποθηκεύονταν τα συμπυκνώματα λειτουργούσε παράνομα καθώς, σύμφωνα με το έγγραφο, είχε έγκριση περιβαλλοντικών όρων αλλά όχι άδεια λειτουργίας. Δευτερεύον μεν, ενδεικτικό όμως του σεβασμού της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ για τη νομιμότητα…

Η “αξιοπιστία” της εταιρείας…

Σε εισαγωγικά η “αξιοπιστία” γιατί δεν έχει μείνει και πολύ μετά από τα παραπάνω. Όποτε νομίζει ότι ο κόσμος δεν κοιτάει, η εταιρεία με μεγάλη ευκολία καταπατά νόμους και διατάξεις, αδιαφορώντας πλήρως για περιβάλλον, κατοίκους, εργαζομένους. Όταν δεν είναι δυνατόν να μην τηρήσει τους νόμους και οι νόμοι δεν “βολεύουν”, ως δια μαγείας γίνονται για χάρη της νέοι νόμοι. Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι όλα αυτά τα ατυχήματα και όλες οι άλλες παρανομίες της εταιρείας αποκαλύφθηκαν αποκλειστικά χάρη στην κινητοποίηση των πολιτών για να προστατεύσουν τον τόπο τους, αφού ελεγκτικές αρχές δεν υπάρχουν. Αυτή η ίδια εταιρεία έχει αδειοδοτηθεί για να υλοποιήσει ένα κολοσσιαίο και σύνθετο έργο που περιλαμβάνει:

– ένα μεταλλείο επιφανειακό/υπόγειο πάνω στο πολύτιμο βουνό και το νερό μας
– ένα άλλο υπόγειο μεταλλείο που θα φτάσει μέχρι 630 μ. κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας
– μια υπόγεια στοά μήκους 8,5 χιλιομέτρων κάτω από προστατευόμενη περιοχή NATURA 2000, που θα χρησιμεύσει και ως πλατφόρμα υπόγειας εξόρυξης
– τρεις χώρους απόθεσης δεκάδων εκατομμυρίων τόνων τοξικών μεταλλευτικών αποβλήτων, με φράγματα ύψους 150 μέτρων (από αυτά που σπάνε κάθε τρεις και λίγο)
– νέο εργοστάσιο εμπλουτισμού, εργοστάσιο μεταλλουργίας, εργοστάσιο θειϊκού οξέος
– έρευνα και μελλοντική εξόρυξη πληθώρας άλλων μεταλλευτικών στόχων

Υπάρχει κανείς που πιστεύει ακόμα ότι όλα αυτά θα γίνουν “με σεβασμό στον τόπο”;;;


3 απαντήσεις στο “Ποινική δίωξη στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ για μη τήρηση όρων ασφαλείας κατά τη μεταφορά επικίνδυνων υλικών …σε βαθμό ΠΤΑΙΣΜΑΤΟΣ!”

  1. Δηλαδή η εταιρία μπορεί να μη λέει πάντα την αλήθεια όταν διαβεβαιώνει πως κάτι που σχεδιάζει, φτιάχνει ή διακινεί δεν αποτελεί καθόλου περιβαλλοντικό κίνδυνο, ούτε απειλεί τη ζωή ή την υγεία κανενός;
    Κοίτα να δεις, ποτέ δεν φανταζόμουν κάτι τέτοιο.

  2. […] Θυμίζουμε oτι, μετά από σειρά παρόμοιων περιστατικών το 2013, διαπιστώθηκε οτι η εταιρεία δεν τηρούσε τους απαραίτητους κανόνες ασφαλείας για τη μεταφορά επικίνδυνων υλικών και της ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό… ΠΤΑΙΣΜΑΤΟΣ! […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.