Νέα κατάρρευση φράγματος μεταλλευτικών αποβλήτων, με τρεις νεκρούς, στη Βραζιλία


20140910110510143621o Mετά την τεράστια σε μέγεθος καταστροφή στο MountPolley του Καναδά στις 4/8 (που, σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές, ήταν 70% μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις) και την τοξική διαρροή στο Μεξικό στις 6/8, που έβαψε κόκκινο το ποτάμι και άφησε χιλιάδες χωρίς νερό, η τελευταία “καταστροφική αστοχία” συνέβη στις 10/9 στη Βραζιλία. Τρεις (τουλάχιστον) νεκροί. Φράγματα μεταλλευτικών αποβλήτων αστοχούν και καταρρέουν το ένα μετά το άλλο, αφήνοντας πίσω τους ρημαγμένα τοπία, δηλητηριασμένα νερά και μερικές φορές και ανθρώπινα θύματα. Ο κατάλογος των καταστροφών μεγαλώνει και η σχετική λίστα (δείτε την εδώ) δεν προλαβαίνει να ενημερωθεί…

Για όποιον αναρωτιέται γιατί ασχολούμαστε με αυτά τα ατυχήματα, θυμίζουμε ότι ΕΠΙΚΕΙΤΑΙ Η ΕΓΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΕΚΑ της κατασκευής δυο κολοσσιαίων φραγμάτων αποβλήτων, ύψους 150 μέτρων το καθένα, στα ρέματα Καρατζά και Λοτσάνικο στις Σκουριές. Μας αφορούν, και πολύ μάλιστα, αυτά που συμβαίνουν στο Μεξικό και στη Βραζιλία. Ακόμα περισσότερο μας αφορά το ατύχημα που συνέβη στον Καναδά, γιατί διέλυσε μια για πάντα το μύθο ότι αυτές οι καταστροφικές αστοχίες συμβαίνουν μόνο σε τριτοκοσμικές χώρες, με ανεπαρκή εποπτεία και έλεγχο και κυβερνήσεις που διαπλέκονται με τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες. Ή ότι είναι το αποτέλεσμα ακραίων φυσικών φαινομένων, όπως σεισμών και εξαιρετικών βροχοπτώσεων. ΤΑ ΨΕΜΜΑΤΑ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ. Oι Καναδοί έμαθαν, με άσχημο τρόπο, ότι τα φράγματα αποθήκευσης μεταλλευτικών αποβλήτων είναι “ατυχήματα που περιμένουν να συμβούν”.

Εμείς ακόμα κοιμόμαστε ενώ η Ελληνικος Χρυσός ετοιμάζει την καταστροφή μας.

Το άρθρο που ακολουθεί είναι μετάφραση από το mining.com και οι φωτογραφίες από εδώ.

Αστοχία φράγματος τελμάτων σκοτώνει τρεις εργάτες

Τουλάχιστον τρεις μεταλλωρύχοι είναι νεκροί μετά την κατάρρευση μεταλλευτικών αποβλήτων στη Βραζιλία.

Σύμφωνα με αναφορά από το EM Digital (στα πορτογαλικά), το προσωπικό διάσωσης κλήθηκε στο ατύχημα νωρίς την Τετάρτη στη Itabirite, την κεντρική περιοχή της πολιτείας Minas Gerais.

Ο στρατός κλήθηκε στο ατύχημα γύρω από 7.50π.μ. και εργάστηκε για τέσσερις ώρες για να διασώσει τους θαμμένους μεταλλωρύχους. Ο Δημοτικός Γραμματέας Περιβάλλοντος, Antonio Marcos Generoso, επιβεβαίωσε ότι τρεις σκοτώθηκαν στην κατολίσθηση. Ένας άλλος μεταφέρθηκε στο João XXIII Νοσοκομείο στη Belo Horizonte.

Οι υπάλληλοι έκαναν συντήρηση σε αυτό το φράγμα νωρίς το πρωί, όταν συνέβη το ατύχημα. Ένα μεγάλος όγκος αποβλήτων απελευθερώθηκε πάνω από τα οχήματα και τους εργαζόμενους. Ένας οδηγός φορτηγού, μια μπουλντόζα με χειριστή και ένα Fiat Uno με τον οδηγό, όλα καταπλακώθηκαν. Οι πυροσβέστες εργάστηκαν με τα χέρια προσπαθώντας να τους εντοπίσουν.

Γίνεται καταγραφή των εργαζομένων στο χώρο και το φράγμα είναι υπό παρακολούθηση.

20140910111030883866e

 


3 απαντήσεις στο “Νέα κατάρρευση φράγματος μεταλλευτικών αποβλήτων, με τρεις νεκρούς, στη Βραζιλία”

  1. θα έχουμε λιγνίτη για να διασφαλίσουμε την ηλεκτροδότηση της χώρας το φετινό χειμώνα, που η τροφοδοσία με φυσικό αέριο είναι επισφαλής; Ο Σπάρτακος λέει ότι δεν είναι καθόλου σίγουρο.http://www.spartakos-dei.gr/index.php/anakoinoseis-dt/1506-spartakos-kinisi-ypsilou-riskou-i-epixeiroumeni-anadiarthrosi-tou-lkdm

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.