Αριστεροαλληθωρίζοντας ή φτιάχνοντας προγεφυρώματα


Toυ Σαράντη Δημητριάδη, ομότιμου καθηγητή γεωλογίας Α.Π.Θ. Εικάζουμε ότι το αναφέρεται σε αυτό το άρθρο.

Όταν από Γραίγο το γυρίζει σε Γαρμπή, ο καλός ο καπετάνιος παίρνει τα μέτρα του και αλλάζει θέση στα πανιά και στην πορεία του. Όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά για τον παλιό τον ηγεμόνα, ο ευνοούμενος παρακοιμώμενός του αλληθωρίζει προς τον επερχόμενο και ετοιμάζεται για την προσέγγισή του ωστε, παρά την αλλαγή, να διατηρήσει αυτός αλώβητα τα βεζυρικά προνόμοιά του.

ceb4-cebccf80ceb1cf84cf83ceb7cf83Κάποιοι λοιπόν που λοιδορούσαν με κάθε ευκαιρία τους αριστερούς και την αριστερά, θυμήθηκαν τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί με αξιώσεις να είναι η επόμενη κυβέρνηση, τον αριστερό Μπάτση. Και ξοδεύοντας πολύ λιβάνι προβάλλουν, ως εφαρμοστές γνήσιοι δήθεν αυτοί των οραμάτων του, τη μελέτη του, και μοστράρουν και το εξώφυλλό της όπου φαίνεται πως την προλογίζει ο επίσης αριστερός Κιτσίκης. Και πυροβολούν όσους δήθεν με τα καμώματά τους αντιστρατεύονται τα οράματα αυτά του αριστερού Μπάτση. Μια χαρά διαβατήριο φαντάζονται οτι εξασφαλίζουν για να είναι παρόντες και να υποβάλλουν, τρομάρα τους, αυτά τα πολύ όψιμα -λίγα βέβαια αλλά τόσα προλαβαίνουν- αριστερά διαπιστευτήριά τους όταν, σύντομα μάλλον, αυτό θα τους είναι ζωτική ανάγκη.

Τα κόκκαλα βέβαια του αριστερού Μπάτση και του αριστερού Κιτσίκη θα στριφογυρίζουν και θα τρίζουν με αυτά τα καμώματα. Γιατί ο πρώτος έγραψε και ο δεύτερος υποστήριξε ένα όραμα ανάπτυξης βαρειάς βιομηχανίας στη χώρα μας με χρήση των εγχώριων πρώτων υλών, όχι για την πρακτική παραχώρησης από το ελληνικό Δημόσιο σε ξένα συμφέροντα και διαφυγής των εγχώριων πρώτων υλών στο εξωτερικό. Γιατί βέβαια άλλο πράγμα ο κτηνοτρόφος και άλλο ο κατσικοκλέφτης, όσο και αν αυτός ο δεύτερος δοξάστηκε στη χώρα μας περισσότερο από τον πρώτο.

Βαρειά βιομηχανία επ’ οφελεία της εθνικής οικονομίας θα ήταν η αποκλειστικά από το ελληνικό Δημόσιο επανακατεργασία εδώ των χρυσοφόρων τελμάτων Ολυμπιάδας, ενός υλικού ήδη εξορυγμένου και κατεργασμένου σε πρώτο βαθμό. Δεν είναι η παραχώρησή τους σε ιδιωτική εταιρεία και η αποστολή τους για την απόληψη του χρυσού και του αργύρου που περιέχουν στο εξωτερικό με μηδενικό όφελος για την εθνική οικονομία. Και βαρειά βιομηχανία θα ήταν η υλοποίηση που υποσχόταν η ίδια εταιρεία της εγκατάστασης μονάδας πυρομεταλλουργίας στο Στρατώνι και της εφ αρμογής της μεθόδου Flash Smelting, υπόσχεση που όπως φαίνεται ήταν φούσκα, ίσα ίσα για να χρησιμοποιηθεί ως το μέγα επιχείρημα για την αδειοδότηση της όλης μεταλλευτικής δραστηρότητας στην ανατολική Χαλκιδική. Και για να μην ξεχνιόμαστε: Δεν υπέπεσε στην αντίληψή μου κάποιος σχολιασμός ή απάντηση από μέρους των όψιμων αριστεροαλλήθωρων στο άρθρο του Π. Τζεφέρη με τίτλο: “Ποιος μας παίρνει τον χρυσοφόρο πυρίτη;” Ούτε υπέπεσε στην αντίληψή μου κάποια κατασκευαστική δραστηριότητα που να σχετίζεται με την εγκατάσταση εργοστασίου μεταλλουργίας στο Στρατώνι, ούτε και είδα κάτι τέτοιο να προβλέπεται ως μελλούμενο στις εκθέσεις της Eldorado Gold για την πρόοδο των εργασιών και τον προγραμματισμό των υπολοιπόμενων έργων στη Χαλκιδική, σε αντίθεση με τα όσα γράφονται στις εκθέσεις αυτές για τις ερευνητικές δραστηριότητες στην Πιάβιτσα, δραστηριότητες που αν φτάσουν στην εξόρυξη θα είναι εκτός της εγκριθείσας ΚΥΑ.

Και κάτι άλλο για τον Μπάτση και τη μελέτη του. Αυτή γράφτηκε καμιά τριανταριά χρόνια πριν συνειδητοποιηθούν τα σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα που συνεπάγεται η ανάπτυξη βαρειάς βιομηχανίας. Αυτά τα θέματα άρχισαν να συζητούνται σοβαρά περί τα μέσα τη δεκαετίας του 1970. Ο Μπάτσης δεν ήξερε, ούτε θα μπορούσε να φανταστεί τι κουβαλάν μαζί τους οι λέξεις Οινόφυτα και Ασωπός π.χ. Κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος λοιπόν ποιές ακριβώς θα ήταν οι ιδέες του Μπάτση αν ζούσε σήμερα για την ανάπτυξη βαρειάς βιομηχανίας στην Ελλάδα υπό τις παρούσες συνθήκες.

Και επειδή οι όψιμοι αριστεροαλλήθωροι θα μου προσάψουν, αν δεν το έχουν κάνει ήδη, το τόσο αρεστό τους προσωνύμιο του “οικολογούντος” ή “ψευτοοικολόγου”, και μάλλον θα μου πετάξουν στα μούτρα κάποιο σχετικό άρθρο του μακαρίτη του οικολόγου του Ν. Μάργαρη, να τους θυμίσω πως κανένας αυστηρά οικολόγος δεν μπορεί να πετύχει τίποτα μόνος του, και ποτέ του δεν πέτυχε, αν δεν κινητοποιηθούν κοντά του και παράλληλα αυτοί που από τους καθαροοικολόγους και τους άσχετους αποκαλούνται περιφρονητικά “οικολογούντες” ή “ψευτοοικολόγοι”. Με την ευκαιρία δε, είμαι περίεργος γιατί κανένας καθαροοικολόγος δεν βρέθηκε μέχρι σήμερα να βγεί και να πει στους κατοίκους της ανατολικής Χαλκιδικής: “Κοιτάξτε, αυτοί οι ψευτοοικολόγοι σας κοροϊδεύουν. Ούτε τα δάση σας, ούτε τα βουνά σας, ούτε τα ποτάμια σας, ούτε το υπέδαφός σας, ούτε τα νερά που πίνετε, ούτε η θάλασσά σας, ούτε τα ζαρζαβατικά σας, ούτε τα ζώα σας, ούτε εσείς και τα παιδιά σας, ούτε οι άλλες σας ασχολίες κινδυνεύουν στο ελάχιστο από τη μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή σας”. Πού είναι ένας τέτοιος καθαρός, όχι ψευτο-οικολόγος να βγεί και να τα υποστηρίξει; Μη μου φέρετε βέβαια σαν τέτοιους αυτούς που συνέταξαν τη ΜΠΕ της εταιρείας. Αυτοί δούλεψαν εργολαβικά, όχι οικολογικά. Και δούλεψαν για το μετέπειτα ευζείν τους μακρυά από τη Χαλκιδική. Και καλά κάναν στο κάτω κάτω. Αυτή ήταν η δουλειά τους και γι’ αυτήν πληρώθηκαν.

Οι οψίμως αριστεροαλλήθωροι βρήκαν όμως την ευκαιρία να τα βάλλουν και με τον απερχόμενο πρύτανη του ΑΠΘ, που πολύ τους σταναχώρησε κάποτε. Και να του κάνουν καζούρα λέγοντας πως όλοι οι καθηγητές του ΑΠΘ τον μαύρισαν στις τελευταίες πρυτανικές εκλογές -προφανώς επειδή δεν πήγαινε με τα νερά των νυν αριστεροαλλήθωρων. Θα έπρεπε βέβαια κάποιος να τους πληροφορήσει οτι ο απερχόμενος πρύτανης δεν ήταν, γιατί εκ του νόμου δεν μπορούσε να είναι, υποψήφιος σ’ αυτές τις τελευταίες εκλογές, αλλά ίσως αυτό να είναι μια άσχετη λεπτομέρεια.

Ας αφήσουν λοιπόν τον αδικοχαμένο αριστερό Μπάτση στην ησυχία του και ας μην τον ανακατεύουν στα παιχνίδια εξουσίας τους.


5 απαντήσεις στο “Αριστεροαλληθωρίζοντας ή φτιάχνοντας προγεφυρώματα”

  1. Τελικά οι άνθρωποι δεν αλληθωρίζουν απλά. Είναι επι πλέον είτε εντελώς ανόητοι είτε κάνουν πως είναι. Είτε δεν καταλαβαίνουν τι διαβάζουν είτε κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν.
    Για την “επανακατεργασία” των τελμάτων Ολυμπιάδας, ένα υλικό έτοιμο που δεν απαιτεί για την παραπέρα αξιοποίησή του εξορυκτικές διαδικασίες, καταστροφή δάσους, κατασκευή φραγμάτων κ.λπ. ναι, είναι εγκληματικό που το ελληνικό Δημόσιο το χάρισε σε ιδιωτική εταιρεία. Γιατί ακόμα και αν δεν μπορούσε να το “επανεπεξεργαστεί” εδώ για λόγους άλλου βείδους περιβαλλοντικών επιβαρύνσεων, θα μπορούσε απλά το ίδιο -το ελληνικό Δημόσιο δηλαδή- να το προωθεί στην Κίνα και να παίρνει έτσι εκείνο και όχι η ιδιωτική εταιρεία το αναλογούν μερίδιο από την αξία του παραγόμενου χρυσού και αργύρου. Ωστε να να είναι επί πλέον εκείνο -το ελληνικό Δημόσιο δηλαδή- που θα λέει οτι “καθαρίζει” την περιοχή από τα παλιά “τέλματα”, αντί να πιστώνει τη δραστηριότητα αυτή στην ιδιωτική εταιρεία που υπερηφανεύεται πως μας κάνει και μεγάλη χάρη γι’ αυτό.
    Για το εργοστάσιο μεταλλουργίας: Πού είδαν οι άνθρωποι πως εγώ υποστηρίζω δήθεν την εγκατάστασή του. Απλά είπα πως αυτό θα ήταν πράγματι μια βαρειά βιομηχανία, έγραψα όμως παράλληλα για τα παρεπόμενα της εγκατάστασης βαρειών βιομηχανιών στην Ελλάδα υπό τις υπάρχουσες σήμερα συνθήκες, πράγμα που ο δύστυχος Μπάτσης δεν μπορούσε τότε να ξέρει. Και έγραψα κυρίως οτι η προβολή της εγκατάστασης εργοστασίου μεταλλουργίας στο Στρατώνι δεν ήταν παρά μια φούσκα που χρησιμοποιήθηκε απλά από την εταιρεία για να αποσπασθεί η έγκριση της ΚΥΑ η οποία αδειοδοτεί παράλληλα με τη μεταλλουργία φάντασμα και όλες τις υπόλοιπες δράσεις της, με το εργοστάσιο μεταλλουργίας να μην αναφέρεται πια σε καμία έκθεση προγραμματιζόμενων έργων από ούτε από την ίδια την εταιρεία. Και έχω γράψει επίσης από πολύ νωρίς, ήδη από το 2010, και πολλές φορές, μαζί και με άλλους, γιατί αυτό το εργοστάσιο μεταλλουργίας και η εφαρμογή της μεθόδου Flash Smelting θα είναι περιβαλλοντικά καταστροφική για την περιοχή. Πράγμα που εκ των πραγμάτων φαίνεται να έχει υιοθετήσει και η ίδια η εταιρεία.
    Ας είναι δε ήσυχοι οι άνθρωποι. Ποτέ δεν αμφιταλαντεύθηκα και ποτέ δεν αποσύρθηκα στην έρημο για διαλογισμό. Εκείνοι είναι που έχουν ζόρια και ψάχνουν για αριστερό στασίδι ψευτομετανοίας. Εγώ απλά ελπίζω πως δεν θα τους παραχωρηθεί.

  2. Λοιπόν, τελευταία νέα: τα “ψευτοοικολόγοι” και “οικολογούντες” αποσύρονται. Λανσάρεται στη θέση τους το “οικολόγοι-στα-γεράματα” ή “γεροοικολόγοι”. Ακόμα βέβαια μας λείπουν οι καθαροί οικολόγοι.
    Και αν νομίζετε πως αυτό το νέο είδος των γεροοικολόγων είναι γνήσιοι αριστεροί που νοιάζονται για τα μέσα παραγωγής, κάνετε μεγάλο λάθος. Μάθετε λοιπόν πως ένας από αυτούς είναι που κλείνει το εργοστάσιο μεταλλουργίας πριν ακόμα αυτό ανοίξει, και όχι, όπως ίσως θα νομίζατε, η εταιρεία που το πέταξε με τρόπο, σαν ανεπιθύμητο εξώγαμο, κάπου στο δρόμο.
    Σύμφωνα δε με τους όψιμους συγκυριακούς ψευτονεομαρξιστές, ένας γνήσιος αριστερός πρέπει να νοιάζεται και να φροντίζει για τα μέσα παραγωγής των ιδιωτικών εταιρειών και να του είναι εντελώς αδιάφορο πού καταλήγουν και ποιος τελικά καρπώνεται την υπεραξία των παραγόμενων από τα μέσα αυτά προϊόντων.
    Κάπου εδώ όμως μάλλον τελειώνει η διδακτέα ύλη από τα εντατικά λόγω συγκυρίας εταιρεικά μαθήματα ψευτονεομαρξιστικής ιδεολογίας, από την οποία εγώ τουλάχιστον δέχτηκα μεγάλη δόση, πάνω από τις αντοχές μου, και τώρα μου χρειάζεται πράγματι φυγή και διολογισμός για να μπορέσω να τη χωνέψω.
    Γι’ αυτό σας χαιρετώ.

  3. απο f/b
    Λάζαρος Λαζάρου
    Καλημέρα…
    Διαβάζοντας, με προσοχή, την επιστολή ( ή κατ’άλλους την αυστηρή προειδοποίηση και απειλή προς τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο και μάλιστα συντασσόμενη και επιδιδιδόμενη από Δικηγόρο) του κ Πάχτα και του συνόλου του συνδυασμού του, προς τον κ Μίχο, έχω να κάνω μερικές , αντικειμενικές παρατηρήσεις.

    -Πρώτον: Η φράση “Όπως γνωρίζετε, παρά την επιθυμία μας, εμποδιστήκαμε να προσέλθουμε στο χώρο που ορίσατε για την ορκομωσία…”, δεν αποδίδει την αντικειμενική αλήθεια, μια που δεν υπήρξε πράξη παρεμπόδισης, αλλά, βάσιμη ή αβάσιμη υπόθεση για κάτι τέτοιο (άντε, για λόγους οικονομίας να πω ότι ακόμη κι αν ήταν βάσιμη η υπόθεση, σαφέστατα δεν υπήρξε πράξη παρεμπόδισης), με βάση πληροφορίες και εκτιμήσεις.

    -Δεύτερο: Υπάρχει, στην ανωτέρω επιστολή μια σκόπιμη διαστροφή του Νομοθετικού Πλαισίου (αλλά και της Εγκυκλίου για την Ορκομωσία), η οποία έντεχνα αποκρύπτεται, με τη διαδικασία της επιλεκτικής παράθεσης αποσπασμάτων, λέξεων και παραγράφων. Έτσι, ενώ την άρση των λόγων “αντικειμενικής αδυναμίας”,που τους επικαλείται και τους παραθέτει, εγγράφως ο μη ορκισθείς,θα πρέπει να την κοινοποιήσει (και πάλι εγγράφως) ο ίδιος, προς τον Δήμαρχο, στην περίπτωσή μας ο κ Πάχτας ζητά από τον Δήμαρχο να προβεί σε αυτή τη διαδικασία. Τα παραπάνω αποτελούν τόσο “παιδιάστικο” σκεπτικό, που εύλογα δημιουργείται η απορία σχετικά με την επιστημονική επάρκεια του Νομικού που συνέταξε την επιστολή του συνδυασμού του κ Πάχτα.

    -Τρίτο: Παρατηρείται το οξύμωρο, να υπογράφουν την Επιστολή (περί παρεμπόδισης στην προσέλευση για ορκομωσία), εκλεγέντες με το συνδυασμό του κ Πάχτα, οι οποίοι , ενώ είχαν ήδη προσέλθει, ανεμπόδιστοι στην αίθουσα της Ορκομωσίας, συνοδευόμενοι από τις οικογένειές τους, αποχώρησαν, κατόπιν “εντολής”, γιατί ο μακρυά ευρισκόμενος, επικεφαλής του συνδυασμού τους, προφανώς είχε καλύτερη εικόνα , από αυτούς, για το κλίμα που επικρατούσε δίπλα τους.

    Τέταρτο: Το σημαντικότερο από όλα (από πλευράς ουσίας και όχι τύπων), είναι ο τρόπος που διαλέγει, ο κ Πάχτας, να κλείσει την επιστολή του. Και αυτό γιατί, ενώ γνωρίζει πως ο Δήμαρχος επιθυμεί, διακαώς, την ορκομωσία των μελών της μειοψηφίας (γιατί χωρίς αυτή δεν μπορεί να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο και συνεπώς δε μπορεί να ασκήσει το σημαντικότερο μέρος των αρμοδιοτήτων του), προβαίνει σε μια αχρείαστη απειλή (περί προσφυγής για παράβαση καθήκοντος κλπ), η οποία δυναμιτίζει, εντελώς αδικαιολόγητα,περισσότερο το κλίμα.

    Και τέλος, Πέμπτο: Οι υποτιθέμενες αποδοκιμασίες προς τον Επίσκοπό μας (Προσωπικά, αν και ήμουν παρών την ώρα της προσέλευσης του, δεν είδα τίποτα), δεν μπορούν να αναφέρονται από τρίτους και μάλιστα μη παρόντες στο χώρο. Άλλωστε, δεν υπάρχει καμιά επίσημη (ή ανεπίσημη) θέση της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού, Αγίου όρους και Αρδαμερίου, για το ζήτημα, ενώ αντίθετα, σε κοινή θέα και ακρόαση, πραγματοποιήθηκαν ο θερμός εναγκαλισμός του Επισκόπου με τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο, αλλά και τα θερμότατα λόγια του Ποιμενάρχη μας. Συνεπώς, μετά την ανεπιτυχή ( εκ του αποτελέσματος) προσπάθεια του απερχομένου Δημάρχου να εκφράσει, ταυτόχρονα, Δήμο και Εταιρεία, είναι σίγουρο ότι και η προσπάθειά του να εμφανιστεί ως εκφραστής των βουλήσεων της Ιεράς Μητροπόλεως, θα πέσει στο κενό…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.