Οι Σκουριές στη Φλαμανδική τηλεόραση (βίντεο)


Ρεπορτάζ της φλαμανδικής τηλεόρασης VRT  του Βελγίου για το μεταλλείο των Σκουριών της Χαλκιδικής στις 29/7/2014. Tρίτο θέμα (!) oι Σκουριές στην ειδησεογραφική εκπομπή Terzake, μετά από τη σφαγή στη Γάζα και τις συνενώσεις δήμων στο Βέλγιο. Από την πλήρη εκπομπή (εδώ), απομονώσαμε και σας παρουσιάζουμε το κομμάτι που αφορά τις Σκουριές:

Όποιος θέλει να μάθει τι συμβαίνει στις Σκουριές θα πρέπει σίγουρα να ψάξει στα ξένα κανάλια και όχι στα διαπλεκόμενα Ελληνικά. Δεν χρειάζεται να ξέρει κανείς φλαμανδικά για να διαπιστώσει ότι το Βελγικό κανάλι έχει μοιράσει το χρόνο του ίσα ή σχεδόν ίσα ανάμεσα στην Kαναδική εταιρεία και στους κατοίκους που αντιδρούν στην επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στις Σκουριές και αλλού, χωρίς να προσπαθήσει να διαστρεβλώσει ή να διακωμωδήσει τις απόψεις τους. Να αντιπαραβάλουμε ίσως αυτό το “λαμπρό” δείγμα δήθεν “ενημερωτικής εκπομπής” όπου η ευειδής παρουσιάστρια διαπρέπει στην παπαγαλία; Ένα “ρεπορτάζ” που απέναντι στη μακριά παρέλαση των στελεχών της εταιρείας βάζει …δυο ανήλικα κορίτσια για να εκμεταλλευτεί την άγνοιά τους; (“Σε Πρώτο Πλάνο” με την Κατερίνα Αντωνοπούλου, ΑΝΤ1 31/3/2013). Σε ότι αφορά την “επένδυση” όπου έχει μερίδιο ο γνωστός “νταβατζής”- εθνικός εργολάβος- καναλάρχης- μεγαλοεκδότης, τα Ελληνικά μέσα ενημέρωσης, με ελάχιστες εξαιρέσεις, έχουν μπερδέψει τη δημοσιογραφία με την προπαγάνδα, χωρίς να τηρούν ούτε καν τα προσχήματα.

Το φλαμανδικό βίντεο μας “χάρισε” και κάποια εντυπωσιακά πλάνα του εργοταξίου (πρώην πυκνού δάσους) στις Σκουριές:

skouries air view

Τονίζουμε ότι αυτό που βλέπετε στην εικόνα είναι ΜΟΝΟ η περιοχή που προορίζεται για την κατασκευή του εργοστασίου εμπλουτισμού και δεν περιλαμβάνει ούτε την επιφανειακή εξόρυξη ούτε τους χώρους απόθεσης τελμάτων Καρατζά και Λοτσάνικου.  H συνολική έκταση που θα αποψιλωθεί και θα ανασκαφεί θα είναι περίπου 4.300 στρέμματα. Για μια πληρέστερη εικόνα της καταστροφής, δείτε την τελευταία δορυφορική εικόνα:

BuLTDtcIgAAsPkO

22 Ιουλίου 2014: Στο κέντρο του δάσους η πληγή. Με ρόζ χρώμα οι αποψιλωμένες περιοχές. Ο χώρος  του open-pit των Σκουριών έχει ήδη “καθαριστεί” από τα ενοχλητικά δέντρα και η έκτασή του είναι μεγαλύτερη από την έκταση της Μεγάλης Παναγίας, του μεγαλύτερου οικισμού της περιοχής.

Με τις υγείες μας.


Μία απάντηση στο “Οι Σκουριές στη Φλαμανδική τηλεόραση (βίντεο)”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.