Εχει… μάντεις η «Ελληνικός Χρυσός»


Παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου, η κυβέρνηση έκλεισε «χθες» και τις τελευταίες εκκρεμότητες με την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές Χαλκιδικής.

6-1--11-thumb-mediumΟ αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς κατέθεσε τροπολογία στο νομοσχέδιο για τα δάση, η οποία αξιολογήθηκε ως «φωτογραφική» για τα συμφέροντα της εταιρίεας.

Τι περιλαμβάνει:

Η έγκριση της τεχνικής μελέτης του Κανονισμού Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών αποτελεί και έγκριση δόμησης για την ανέγερση των κτηριακών εγκαταστάσεων που εξυπηρετούν τις ανάγκες της εκμετάλλευσης και επεξεργασίας των μεταλλευμάτων ή λατομικών ορυκτών εντός μεταλλευτικού ή λατομικού χώρου.

Για τα πρόχειρα ή κινητά καταλύματα εντός μεταλλευτικού ή λατομικού χώρου δεν απαιτείται ούτε έγκριση δόμησης ούτε άδεια δόμησης, παρά μόνο υπεύθυνη δήλωση του αρμόδιου μηχανικού περί της στατικής επάρκειας αυτών.

Η άδεια έγκρισης και η άδεια δόμησης δύναται να χορηγούνται και κατά παρέκκλιση των διατάξεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, έπειτα από την έγκριση της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Ο κ. Ταγαράς, τοποθετούμενος στην επιτροπή επί της τροπολογίας, επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, εμμένοντας ότι η ρύθμιση δεν αφορά άδειες εξόρυξης, αλλά πολεοδομικές μελέτες. «Ο στόχος είναι να καλύψουμε το νομοθετικό κενό που υπάρχει, καθώς το αντίστοιχο άρθρο του μεταλλευτικού κώδικα ισχύει από το 1973 και κατά συνέπεια έπρεπε να υπάρξει εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός. Ισχυρίστηκε εξάλλου ότι με τις νέες ρυθμίσεις «προσθέτουμε ελέγχους που δεν υπήρχαν έως σήμερα, αλλά και τη χορήγηση αδειών με βάση την πρόοδο του έργου».

Τις εξηγήσεις του δεν αποδέχτηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η Κατερίνα Ιγγλέζη χαρακτήρισε την τροπολογία «φωτογραφική» και επικαλέστηκε σχετική δήλωση στελέχους της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» τον περασμένο Μάρτιο, το οποίο είχε προαναγγείλει ότι το πρόβλημα με τα αυθαίρετα κτίσματα της εταιρείας θα τακτοποιούνταν στο νομοσχέδιο που θα κατέθετε η κυβέρνηση για τα δάση. «Μάντης ήταν;» αναρωτήθηκε με νόημα η βουλευτής. Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι τοποθετήσεις του εισηγητή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κωνσταντίνου Δαμμαβολίτη και της ανεξάρτητης βουλευτού Χρυσούλας Γιαταγάνα.

Η ψήφιση του νομοσχεδίου θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή από το β’ θερινό τμήμα της Βουλής.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.