Ελέγχους για τις επιπτώσεις των μεταλλείων Χαλκιδικής ζητούν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος


Από halkidikinews.gr

erga001Την ανάγκη πραγματοποίησης ελέγχων στην Χαλκιδική για τις επιπτώσεις της μεταλλευτικής δραστηριότητας επισημαίνει η Επιθεώρηση Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Με έγγραφό της προς την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής που εστάλη στις 30 Ιουνίου χαρακτηρίζει το ζήτημα ως υψίστης προτεραιότητας, θεωρεί ότι η επιστημονική επιτροπή ελέγχου τήρησης των περιβαλλοντικών όρων για την εξορυκτική δραστηριότητα δεν έχει ενεργοποιηθεί ουσιαστικά μέχρι σήμερα.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ζητεί την άμεση ενεργοποίησή της, τη διάθεση δύο υπαλλήλων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την πραγματοποίηση τακτικών ελέγχων, την ανάθεση της διερεύνησης καταγγελιών σε κλιμάκιο ελέγχου ποιότητας περιβάλλοντος και την ενεργότερη στήριξη των συναρμόδιων υπηρεσιών προς τις ελεγκτικές υπηρεσίες.

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος, με αφορμή επερώτηση που κατέθεσε η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης και αναφέρει συνέπειες της εξορυκτικής δραστηριότητας στον οικισμό της Στρατονίκης.

Συγκεκριμένα η Λαϊκή Συσπείρωση επισημαίνει ότι καθημερινά γίνονται τρεις εκρήξεις κάτω από τον οικισμό με αποτέλεσμα να έχουν παρατηρηθεί ρωγμές σε κατοικίες αλλά και στην εκκλησία και το δημοτικό σχολείο, νέες ρηγματώσεις σε λιθοστρωμένους δρόμους και καθιζήσεις, διείσδυση των ομβρίων υδάτων στις θεμελιώσεις των κτισμάτων και επιπτώσεις στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης του οικισμού. Όλα τα παραπάνω, σύμφωνα με το κείμενο της επερώτησης, διαπιστώθηκαν κατά την επίσκεψη μελών της παράταξης στις 25 Ιουνίου στην περιοχή.

erga002

Απαντώντας στην επερώτηση, ο κ. Γιώργος δήλωσε ότι συντάσσεται απολύτως με το έγγραφο των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος ενώ παρουσιάζοντας τις ενέργειες των υπηρεσιών της Περιφέρειας είπε ότι η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής και η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας εξέφρασαν την άποψη ότι θα πρέπει να ενημερωθεί σχετικά ο Δήμος Αριστοτέλη.

Παράλληλα η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας υπογράμμισε την ανάγκη να διερευνηθεί από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αν οι βλάβες και τα προβλήματα που παρατηρούνται στους οικισμούς σχετίζονται με τς εξορυκτικές δράσεις.

«Ο μοναδικός περιβαλλοντολόγος που διαθέτει η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκδικής συμμετέχει σε επιστημονική επιτροπή ελέγχου τήρησης των περιβαλλοντικών όρων της εταιρείας “Ελληνικός Χρυσός”. Άρα τον μοναδικό που έχουμε τον διαθέτουμε και έλεγχος γίνεται τουλάχιστον μια φορά το μήνα». σχολίασε. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι λειτουργεί στην περιοχή δίκτυο δονησιογράφων και ενημερώνεται σχετικά το ΙΤΣΑΚ που έχει τον έλεγχο της κατάστασης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.