Kείμενο αλληλεγγύης και ενημέρωσης από τo Salvemos Cabana (Γαλικία, Ισπανία) στον αγώνα της Χαλκιδικής


SC1Η Πλατφόρμα “Salvemos Cabana” (“Να σώσουμε την Cabana”) είναι μια οργάνωση πολιτών που αγωνίζονται ενάντια στο προτεινόμενο μεταλλείο χρυσού Corcoesto στη Γαλικία της Ισπανίας. Με επιτυχία απ’ότι φαίνεται, γιατί με απόφαση της τοπικής κυβέρνησης της Γαλικίας το έργο έχει μπει “στον πάγο” επ’αόριστον για περιβαλλοντικούς λόγους.

Σήμερα, Παγκόσμια Μέρα κατά των Μέγα-Εξορύξεων, το Salvemos Cabana, επέλεξε να ενημερώσει το κοινό, σε Ισπανία και Λατινική Αμερική, για τις Σκουριές και των αγώνα κατά των μεταλλείων χρυσού στην Ελλάδα. Μεταφράζουμε με χαρά το κείμενο τους που θα είναι το πρώτο μιας σειράς δημοσιεύσεων με στόχο τη διεθνή ευαισθητοποίηση για την καταστροφή που συντελείται στη Χαλκιδική από την Eldorado Gold.

To Salvemos Cabana αλληλέγγυο με τον πληθυσμό που πλήττεται από από την εξόρυξη χρυσού στη βόρεια Ελλάδα

(Πρωτότυπο κείμενο στα ισπανικά εδώ)

315889_539918952703369_856190578_nΜε την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Ειρηνικής Αντίστασης και τον εορτασμό στις 22 Ιουλίου τηςΠαγκόσμιας Ημέρας κατά της Mεγα-Μεταλλείας”, η πλατφόρμα καταγγέλει την κατάσταση που αντιμετωπίζουν  οι κοινότητες που αντιτίθενται στην Καναδική πολυεθνική Eldorado Gold στη βορειοανατολική περιοχή της Χαλκιδικής (Μακεδονία). Περισσότεροι από 300 άνθρωποι διώκονται δικαστικά για την αντίθεσή τους στο έργο εξορυξης στις Σκουριές, που απειλεί τους υδάτινους πόρους της περιοχής και ένα από τα παλαιότερα και καλύτερα διατηρημένα δάση σε εθνικό επίπεδο.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΧΡΥΣΟ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Τον Δεκέμβριο του 1995, οι ελληνικές αρχές μεταβίβασαν στην εταιρεία TVX Hellas, θυγατρική της Καναδικής TVX Gold τα  δικαιώματαεκμετάλλευσης των μεταλλείων χρυσού και άλλων μετάλλων στη Χαλκιδική, ενεργοποιώντας τον τοπικό πληθυσμό μπροστά σε αυτά που θα μπορούσε να επιφέρει η  χρήση του κυανίου και άλλων τοξικών ουσιών στην ανάκτηση των μετάλλων. Οι κάτοικοι προσέφυγαν στην κοινωνική κινητοποίηση και στο Ανώτατο Δικαστήριο για να σταματήσουν τις δραστηριότητές της εταιρείας.

Τον Μάιο του 2003 η TVX Hellas κήρυξε πτώχευση, διότι το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε τα σχέδιά τους, λόγω έλλειψης νομιμότητας των αδειών. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, το κράτος αγόρασε τα μεταλλεία από την TVX για ένα συνολικό ποσό € 11.000.000 και τα ξαναπούλησε, στην ίδια τιμή και χωρίς κανένα δημόσιο διαγωνισμό, στην Ελληνικός Χρυσός, την οποία απάλλαξε από κάθε ευθύνη για προηγούμενες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Το 2012, η Καναδική Eldorado Gold, η σημερινή ιδιοκτήτρια, πήρε τον έλεγχο των μεταλλευτικών δικαιωμάτων αποκτώντας το 95% των μετοχών, αφήνοντας το υπόλοιπο 5% στα χέρια της μεγαλύτερης Ελληνικής κατασκευαστικής εταιρείας ΑΚΤΩΡ Α.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διερεύνησε, ωστόσο, την αμφισβητίσημη  λογική της συμφωνίας που οδήγησε τους Έλληνες ηγέτες να πουλήσουν για 11 εκατομμύρια το σύνολο του ενεργητικού μεταλλευμάτων αξίας άνω των 15.500 εκατ. ευρώ. Το 2011 η Επιτροπή έκρινε ότι η πώληση πραγματοποιήθηκε χωρίς δημόσια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ή μια αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων των μεταλλείων από ανεξάρτητο εκτιμητή και γι’αυτό  η συναλλαγή ήταν μια παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Η ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

Μετά από δύο δεκαετίες αγώνα, η ένταση της σύγκρουσης γύρω από την εξόρυξη έφτασε στο αποκορύφωμά της τον Φεβρουάριο του 2013, όταν  δέχθηκαν επίθεση τα γραφεία και ο στόλος οχημάτων της Eldorado Gold και υπέκυψαν στις φλόγες. Η αστυνομία απάντησε με ένα πρωτοφανές κύμα καταστολής στα κοντινά χωριά, συμπεριλαμβανομένων  και νυχτερινών επιδρομών σε σπίτια οικογενειών, παράνομη λήψη δειγμάτων DNA και απαγγελία κατηγοριών σε αρκετές εκατοντάδες άτομα για φερόμενη συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Αυτό προκάλεσε την άμεση αντίδραση πολλών Έλληνων βουλευτών και της  ΜΚΟΔιεθνής Αμνηστία”, η οποία ζήτησε από τις αρχές να διεξάγουν μια επείγουσα, αμερόληπτη και αποτελεσματικήεξέταση των καταγγελιών εκ  μέρους του πληθυσμού για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν ειρηνικά σε λαϊκές πορείες που διοργανώθηκαν ενάντια στη συμπεριφορά των αρχών και υπέρ της υπεράσπισης της υγείας και του περιβάλλοντος.

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΩΝ ΣΚΟΥΡΙΩΝ

Παρά το γεγονός ότι η μεταλλευτική εταιρεία Eldorado Gold ανακοίνωσε τον Ιούλιο του 2013 ότι, λόγω της πτώσης της τιμής του χρυσού, θα καθυστερούσε την έναρξη των εργασιών για το 2016 ή το 2017, το έργο των Σκουριών βρίσκεται σήμερα σε εξέλιξη, και ένα αρχαίο δάσος  ισοπεδώνεται. Η Eldorado Gold θα αφαιρέσει 380 εκατομμύρια τόνους στείρων κατά τη διάρκεια της ζωής του μεταλλείου, πολλαπλασιάζοντας κατά δέκα φορές την ποσότητα του υλικού που έχει εξαχθεί στην περιοχή τα τελευταία δύο χιλιάδες χρόνια, με απρόβλεπτες συνέπειες σε επίπεδο περιβαλλοντικό.

Στη Χαλκιδική, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού εξαρτάται από τον πρωτογενή τομέα, μέσω παραδοσιακών δραστηριοτήτων όπως η γεωργία, η μελισσοκομία, η δασοκομία και η αλιεία, καθώς και ενός ισχυρού τουριστικού τομέα,  δραστηριότητας που στη χειρότερη κρίση της ελληνικής ιστορίας είναι η μόνη κινητήρια δύναμη  ανάπτυξης που έχει φανεί πραγματικά αποτελεσματική. Για αυτούς τους λόγους, το έργο των Σκουριών υποθηκεύει το παρόν και το μέλλον των κοινοτήτων.

22 ΙΟΥΛΙΟΥ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑ-ΜΕΤΑΛΛΕΙΑΣ

Για άλλη μια φορά, χιλιάδες άνθρωποι και δεκάδες κοινότητες σε όλο τον κόσμο θα ενώσουν τις φωνές τους κατά τη “Διεθνή Ημέρα Ειρηνικής Αντίστασης” κατά της επιφανειακής εξόρυξης που ρυπαίνει, αφαιρεί το ανώτερο στρώμα του εδάφους για να γίνουν προσβάσιμες μεγάλες ποσότητες μεταλλεύματος χαμηλής ποιότητας, κάνοντας δυνατή την εκμετάλλευση μερικών γραμμαρίων μετάλλου ανά τόνο επεξεργαζόμενου μεταλλεύματος.

Τα έργα εξόρυξης μεγάλης κλίμακας χρησιμοποιούν τεράστιες ποσότητες νερού και χημικές ουσίες υψηλής τοξικότητας, έχουν σοβαρές επιπτώσεις σε όλο τον κύκλο παραγωγής τους και είναι επιζήμια σε επίπεδο κοινωνικό και περιβαλλοντικό, λόγω των κινδύνων για την ανθρώπινη υγεία και το φυσικό περιβάλλον.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.