Ο Πέτρος και οι Λύκοι


Toυ Σαράντη Δημητριάδη, ομότιμου καθηγητή Γεωλογίας Α.Π.Θ.

tzefgold11-thumb-large

Νισάφι πια με αυτούς τους αντίχρυσους. Βαρέθηκα τη γκρίνια και τη μιζέρια τους.

Και το άλλο πάλι, να κινούνται συνεχώς στα όρια της νομιμότητας -για να μην πω σαφώς εκτός της, τόσο που τους πήραν χαμπάρι τα σαϊνια και τους φόρτωσαν το μισό ποινικό κώδικα -και άντε τώρα να ξεμπλέξουν.

Γι’ αυτό και γω άλλαξα στρατόπεδο και πια αποφάσισα να διαβάζω μόνο έγκυρες απόψεις και αναλύσεις για να ενημερώνομαι περί τα τεκταινόμενα στην ανατολική Χαλκιδική.

Με πολύ χαρά και ανυπομονησία λοιπόν άρχισα να διαβάζω το άρθρο του Πέτρου Τζεφέρη στο protagon.gr που επιγράφεται: “Ποιος μας παίρνει τον χρυσοφόρο πυρίτη;”

http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.post&id=35213

Να σημειώσω οτι ο Πέτρος Τζεφέρης είναι το αντίθετο των αντίχρυσων. Είναι ένας σοβαρός επιστήμονας, διδάκτωρ μεταλλειολόγος, σαφέστατα υποστηρικτής των εξορύξεων και της λεγόμενης ορθολογικής αξιοποίησης του ορυκτού μας πλούτου. Ο κατάλληλος άνθρωπος δηλαδή για να γίνει ο μέντοράς μου στην πορεία απεξάρτησής μου από τους βδελυρούς αντίχρυσους.

Με την ανάγνωση των πρώτων γραμμών του άρθρου του όμως άρχισε να με λούζει κρύος ιδρώτας. Δεν πίστευα στα μάτια μου. Γιατί ρε Πέτρο μου το κάνεις αυτό; Πάνω που πάω ν’ αγιάσω. Τι είναι αυτά που γράφεις και περισσότερο υπονοείς; Πού να στηριχτώ τώρα εγώ ο δόλιος; Αυτά που γράφεις δεν διαφέρουν σχεδόν καθόλου από αυτά που λένε οι εξαποδώ και που άκουγα μέχρι χτες. Τι στο διάολο μας λες και συ δηλαδή: οτι είναι κλέφτες οι σωτήρες επενδυτές; Λύκοι να πούμε; Που μας κλέβουν τον χρυσοφόρο αρσενοπυρίτη; Θα τρελαθώ.

Πέτρο, μήπως είσαι κρυφός αντίχρυσος;


3 απαντήσεις στο “Ο Πέτρος και οι Λύκοι”

  1. Nαι κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται την διττή σημασία που έχει το κείμενο του κ. Π. Τζεφέρη. Πρέπει να ειναι πολύ προσεκτικοί, ειδικά όταν αναφέρει ότι η κατασκευή μεταλλουργικής μονάδας προβλέπεται στον Ν.3220/04 που κύρωσε την μεταβίβαση των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην Ελληνικός Χρυσός ΑΕ, αλλά η υλοποίησή της δεν έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα. Γιατί αλήθεια; και με ποιανού υπαιτιότητα;

    Και κάτι ακόμη. Ο κ. Τζεφέρης, τον οποίο έχω την τιμή να γνωρίζω, είναι όπως το λέτε, σοβαρός επιστήμονας και οραματιστής αλλά συχνά δονκιχωτικός και ονειροπόλος, όπως ενδεχομένως είστε και σεις. Ομως είμαι σίγουρη ότι δεν θα στεκόταν ούτε λεπτό στη μια ή την άλλη οχθη αν αυτή δεν ικανοποιούσε τις αρχές του. Κακώς για μένα βάζετε το διαχωριστικό, αντίχρυσοι και οι άλλοι. Πρέπει σε κάποια πράγματα να βλέπουμε και από τη μια πλευρά και από την άλλη. Και να στηλιτεύουμε τα κακώς κειμενα και από τις δύο πλευρές. Αυτό νομίζω ότι προσπαθεί να κανει και ο κ. Πέτρος. Μήν τον βάζεται λοιπόν ούτε με τους λύκους, ούτε με τα πρόβατα!
    Μαραγκού Χριστίνα

    • Το άρθρο είχε εμφανώς σκωπτικό χαρακτήρα και θα ακολουθήσει και άλλο για το ίδιο θέμα. Σίγουρα δεν βάζουμε τον κ. Τζεφέρη με τους λύκους και ο ίδιος πιστεύω ότι το γνωρίζει.
      Πάντως αυτά που γράφει για τη μεταλλουργία είναι ακριβώς αυτά που έχουμε γράψει πολλές φορές και εμείς. Μα ΑΚΡΙΒΩΣ! Δείτε πχ εδώ http://antigoldgr.org/blog/2013/11/16/kerdizei-to-dimosio/.
      Ποιος ευθύνεται που δεν προχωράει η μεταλλουργία; Φταίει η Διοίκηση που δέχθηκε αμάσητα όλα τα ψέμματα της εταιρείας και ενέκρινε κάτι που γνώριζε ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Και το γνώριζε η Διοίκηση γιατί το γραφείο της διπλανής πόρτας του κ. Τζεφέρη το είχε επισημάνει. Σύμφωνα με το ν. 3220 η επένδυση στα μεταλλεία Κασσάνδρας είναι μια επένδυση στη μεταλλουργία, αλλά με την έγκριση που δόθηκε μεταλλουργία δεν πρόκειται να γίνει ΠΟΤΕ γιατί η έγκριση έχει βασιστεί σε μια επιστημονική ΑΠΑΤΗ. Και τα γνωρίζει καλά αυτά ο κ. Τζεφέρης αλλά δεν τα αγγίζει καθόλου στο άρθρο του.

  2. …”αλλά η υλοποίησή της δεν έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα. Γιατί αλήθεια; και με ποιανού υπαιτιότητα;”

    Λοιπόν, ποιά είναι η δική σας απάντηση στο κρίσιμο αυτό ερώτημα; Αυτό θα έπρεπε να μας εξηγήσετε στο σχόλιό σας.

    Μην μου πείτε βέβαια πως οφείλεται στις αντιδράσεις των antigold. Δεν πρόκειται να σας πιστέψω, ούτε κανείς άλλος. Σιγά μην εμπόδισαν οι αντιδρώντες την εταιρεία -που έχει μαζί της και την “πάση θυσία” εντολή Σαμαρά- να φτιάξει αυτό που προβλέπεται στο νόμο 3220/04. Αλήθεια, δεν σας περνάει από το μυαλό πως μπορεί να είναι η ίδια η εταιρεία που δεν θέλει και σέρνει στο διηνεκές αυτό που προβλέπει ο νόμος; Εξάλλου, οι αντιδρώντες δεν εμπόδισαν τα όσα γίνονται στον Καρατζά Λάκκο και τη θεμελίωση της μονάδας εμπλουτισμού στις Σκουριές, όπου και κυρίως εστιάζονται οι αντιδράσεις τους.

    Για τον κ. Τζεφέρη, που πέρα από την πλάκα, σέβομαι απόλυτα, είμαι βέβαιος πως δεν θα στεκόταν ούτε λεπτό στην όχθη που δεν θα ικανοποιούσε τις αρχές του. Γι’ αυτό κατά τη γνώμη μου έγραψε και το συγκεκριμένο άρθρο με το συγκεκριμένο περιεχόμενο.

    Υ.Γ. Λυπούμαι που δεν θα μπορέσω να διαβάσω άμεσα την τυχόν απάντησή σας, επειδή δεν θα έχω πρόσβαση στο διαδίκτυο τις επόμενες τέσσερις μέρες. Υποσχομαι όμως οτι θα επανέλθω αν η απάντησή σας στο ερώτημα που σας έθεσα θα είναι τέτοια που θα απαιτεί τη δική μου ανταπάντηση.

    Να περνάτε καλά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.