Χωρίς καμία άδεια οι εργασίες της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές


Από Alterthess. Δείτε σχετικά και την ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ: Παράνομες εργασίες στο υποέργο «Σκουριές»

bde58b8797ddb613d4aab09e03d75da7_LΤο τελευταίο διάστημα έχουμε αναφερθεί εκτενώς στις καταστροφικές εργασίες της Ελληνικός Χρυσος στο βουνό Κάκκαβος καθώς και στις καταγγελίες των κατοίκων στις αρμόδιες υπηρεσίες ότι η εταιρεία κατασκευάζει έναν τεραστίων διαστάσεων εργοστάσιο σε μία έκταση 25.000 τμ χωρίς να διαθέτει άδεια δόμησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός είχε αιτηθεί εντός του 2013 να της χορηγηθεί άδεια δόμησης από την Πολεοδομία του Δήμου για την οικοδόμηση της εν λόγω έκτασης στις Σκουριές. Επειδή δεν πληρούσε τους όρους δόμησης η Πολεοδομία επέστρεψε τον φάκελο της εταιρείας μην χορηγώντας της άδεια.

Έγγραφο το οποίο δημοσιεύει σήμερα το alterthess επιβεβαιώνει τις καταγγελίες των κατοίκων καθώς στις 9 Ιουλίου του 2013 και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας -Θράκης  και συγκεκριμένα το τμήμα Πολεοδομικού Σχεδιασμού επιστρέφει τον φάκελο της Ελληνικός Χρυσός δηλώνοντας ρητά ότι μετά από έλεγχο των στοιχείων του φακέλου της προκύπτει ότι “ η εκταση στην οποία αιτείστε την ανέγερση βιομηχανικών κτιρίων δεν έχει τις προϋποθέσεις των αρθ. 2 του ν 4067/2 και αρθ. 1 του π.δ./24-5-85 ώστε να μπορεί να σας χορηγηθεί παρέκκλιση, σύμφωνα με την ισχύουσα πολεοδομική νομοθεσία. Υστερα από τα παραπάνω σας επιστρέφουμε τον φάκελο”

1xalk 2xalk

Αυτό σημαίνει ότι από τις 9 Ιουλίου του 2013 και καθώς σύμφωνα με πληροφορίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχει υπάρξει κάποια άλλη εξέλιξη σχετικά με το ζήτημα αυτο, οι εργασίες που γίνονται στις Σκουριές είναι εντελώς… χωρίς άδεια. Πιθανότατα, επίσης, το σύνολο των εργασιών στις Σκουριές να γίνεται απ`ευθείας με την κάλυψη κυβερνητικών στελεχών, όπως συνέβαινε στο παρελθόν σε χώρες με αποικιακά ή κατοχικά καθεστώτα.

Να θυμίσουμε ότι στον χώρο που εδώ και καιρό πραγματοποιούνται εντατικές εργασίες εκσκαφών και τοποθέτησης θεμελίων (ήδη έχουν τοποθετηθεί θεμέλια για την έδραση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, ύψους 15 μέτρων) συντελείται μια τεράστια καταστροφή με καθολική αποψίλωση της έκτασης ενώ παράλληλα η εταιρεία σκοπεύει να ξεκινήσει στην περιοχη μέσω της κατασκευής του εργοστασίου εμπλουτισμού ύψους 37 μέτρων, μια βαρια χημική βιομηχανία στα πλαίσια των εξορυκτικών της δραστηριοτήτων.

Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει στο alterthess  ο συνήγορος των κατοίκων Α. Αδαμίδης ” Εκτός από την άρνηση χορήγησης άδειας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση αντίστοιχη απόρριψη και επιστροφή φακέλου υπάρχει από την Πολεοδομία του Δήμου Αριστοτέλη, γεγονός που καταδεικνύει ότι όποιες εργασίες στον χώρο του εργοστασίου στις Σκουριές είναι παράνομες. Η άποψη ότι αυτές αποτελούν εργασίες για την εγκατάσταση ηλετρομηχανολογικού εξοπλισμού γιια τις οποίες δεν απαιτείται άδεια οικοδομική δεν μπορεί να στηριχτεί λόγω της ευρείας έκτασης των οικοδομικών εργασιών οι οποίες σημειωτέον λαβαίνουν χώρα στον χώρο που πρόκειται να οικοδομηθεί το εργοστάσιο εμπλουτισμού σύμφωνα με την μελέτη της εταιρείας”.

Όλα αυτά συμβαίνουν την στιγμή που δεκάδες μέλη του κινήματος ενάντια στο χρυσό διώκονται αντιμετωπίζοντας βαριές κατηγορίες. Επιπλέον η αστυνομία το προηγούμενο διάστημα χρησιμοποιούσε πρωτοφανείς μεθόδους καταστολής των διαδηλώσεων των κατοίκων που μόνο στόχο έχουν την υπεράσπιση του δάσους και του νερού τους από τους χρυσοθήρες ενώ στις παρανομίες της Ελληνικός Χρυσός έκανε επιδεικτικά  τα στραβά μάτια.

Σταυρούλα Πουλημένη


Μία απάντηση στο “Χωρίς καμία άδεια οι εργασίες της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.